Πιάτσα Βενέτσια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: λατινικοί -> ελληνικοί χαρακτήρες, αντικατέστησε: H → Η
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{κτίριο}}
{{κτίριο}}
[[File:Roma.Piazza Venezia.jpg|thumb|250px|Η Πιάτσα Βενέτσια από το Μνημείο Βιττόριο Εμανουέλε Β΄. Αριστερά το Παλάτσο Βενέτσια]]
[[File:Roma.Piazza Venezia.jpg|thumb|250px|Η Πιάτσα Βενέτσια από το Μνημείο Βιττόριο Εμανουέλε Β΄. Αριστερά το Παλάτσο Βενέτσια]]
H '''Πιάτσα Βενέτσια''' (Piazza Venezia) είναι πλατεία στο κέντρο της Ρώμης και πήρε το όνομά της από από το παρακείμενο Παλάτσο Βενέτσια, που έκτισε ο Ενετός καρδινάλιος Πιέτρο Μπάρμπο (μετέπειτα πάπας Παύλος Β΄) και που υπήρξε πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βενετίας στο Παπικό Κράτος. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Καπιτωλίου και κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Κυριαρχείται από το επιβλητικό Μνημείο του [[Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄|Βιτόριο Εμανουέλε Β΄]]. Το 2009 κατά τις εκσκαφές για τη Γραμμή C του Μετρό της Ρώμης αποκαλύφθηκαν στο μέσο της πλατείας αρχαία ερείπια που έχουν ταυτοποιηθεί με το Αθήναιον του αυτοκράτορα Αδριανού (μια σχολή για την προώθηση των φιλολογικών και επιστημονικών σπουδών, που πήρε το όνομά της από την πόλη της Αθήνας, που ακόμα θεωρούνταν εστία πνευματικής τελειότητας). Το [[Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄]] ή "Βωμός της Πατρίδας" ή "Ιλ Βιτοριάνο" είναι χτισμένο στην προς το Καπιτώλιο πλευρά της πλατείας μεταξύ 1911 και 1935, προς τιμήν του Βίκτορα Εμανουήλ, του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας.
Η '''Πιάτσα Βενέτσια''' (Piazza Venezia) είναι πλατεία στο κέντρο της Ρώμης και πήρε το όνομά της από από το παρακείμενο Παλάτσο Βενέτσια, που έκτισε ο Ενετός καρδινάλιος Πιέτρο Μπάρμπο (μετέπειτα πάπας Παύλος Β΄) και που υπήρξε πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βενετίας στο Παπικό Κράτος. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Καπιτωλίου και κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Κυριαρχείται από το επιβλητικό Μνημείο του [[Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄|Βιτόριο Εμανουέλε Β΄]]. Το 2009 κατά τις εκσκαφές για τη Γραμμή C του Μετρό της Ρώμης αποκαλύφθηκαν στο μέσο της πλατείας αρχαία ερείπια που έχουν ταυτοποιηθεί με το Αθήναιον του αυτοκράτορα Αδριανού (μια σχολή για την προώθηση των φιλολογικών και επιστημονικών σπουδών, που πήρε το όνομά της από την πόλη της Αθήνας, που ακόμα θεωρούνταν εστία πνευματικής τελειότητας). Το [[Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄]] ή "Βωμός της Πατρίδας" ή "Ιλ Βιτοριάνο" είναι χτισμένο στην προς το Καπιτώλιο πλευρά της πλατείας μεταξύ 1911 και 1935, προς τιμήν του Βίκτορα Εμανουήλ, του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας.




{{authority control}}
{{authority control}}

Έκδοση από την 18:40, 13 Αυγούστου 2021

Πιάτσα Βενέτσια
Piazza Venezia
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′47″N 12°28′57″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα
Η Πιάτσα Βενέτσια από το Μνημείο Βιττόριο Εμανουέλε Β΄. Αριστερά το Παλάτσο Βενέτσια

Η Πιάτσα Βενέτσια (Piazza Venezia) είναι πλατεία στο κέντρο της Ρώμης και πήρε το όνομά της από από το παρακείμενο Παλάτσο Βενέτσια, που έκτισε ο Ενετός καρδινάλιος Πιέτρο Μπάρμπο (μετέπειτα πάπας Παύλος Β΄) και που υπήρξε πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βενετίας στο Παπικό Κράτος. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Καπιτωλίου και κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Κυριαρχείται από το επιβλητικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄. Το 2009 κατά τις εκσκαφές για τη Γραμμή C του Μετρό της Ρώμης αποκαλύφθηκαν στο μέσο της πλατείας αρχαία ερείπια που έχουν ταυτοποιηθεί με το Αθήναιον του αυτοκράτορα Αδριανού (μια σχολή για την προώθηση των φιλολογικών και επιστημονικών σπουδών, που πήρε το όνομά της από την πόλη της Αθήνας, που ακόμα θεωρούνταν εστία πνευματικής τελειότητας). Το Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ ή "Βωμός της Πατρίδας" ή "Ιλ Βιτοριάνο" είναι χτισμένο στην προς το Καπιτώλιο πλευρά της πλατείας μεταξύ 1911 και 1935, προς τιμήν του Βίκτορα Εμανουήλ, του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας.