Πρωτοσύγκελλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ κατ
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Πρωτοσύγγελος είναι ο τίτλος εκκλησιαστικού αξιώματος που ανάγεται στον 8ο αιώνα. Η λέξη σημαίνει τον Πρώτο των Συγγέλων δηλαδή των γραμματέων μίας Επισκοπής - Μητρόπολης. Διοικητικά ο Πρωτοσύγγελος αποτελεί ιεραρχικά τον δέυτερο τη τάξη μετά τον Μητροπολίτη Αξιωματούχο και είναι ο μόνος που υποχρεούται και δύναται να αντικαθιστα τον Μητροπολίτη όταν αυτός απουσιάζει.Επίσης ο συγγεκριμένος τίτλος δίδετε σε Έγγαμους κληρικούς τελευταία παρατηρήται το φαινόμενο να δίδετε και σε Άγαμους κληρικούς που φέρνουν το αξίωμα (Οφίκκιο)του Αρχιμανδρίτη.
'''Πρωτοσύγγελος ''' είναι ο τίτλος εκκλησιαστικού αξιώματος που ανάγεται στον 8ο αιώνα.
Η λέξη σημαίνει τον Πρώτο των Συγγέλων, δηλαδή των γραμματέων μίας Επισκοπής - Μητρόπολης. Διοικητικά ο Πρωτοσύγγελος αποτελεί ιεραρχικά τον δεύτερο τη τάξη μετά τον Μητροπολίτη Αξιωματούχο και είναι ο μόνος που υποχρεούται και δύναται να αντικαθιστά τον Μητροπολίτη όταν αυτός απουσιάζει. Επίσης ο συγκεκριμένος τίτλος δίδεται σε έγγαμους κληρικούς. Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να δίδεται και σε άγαμους κληρικούς που φέρουν το αξίωμα (Οφίκκιο) του [[Αρχιμανδρίτης|Αρχιμανδρίτη]].

==Βιβλιογραφία==
==Βιβλιογραφία==
Εκκλησιαστικό Κανονικό Δίκαιο
Εκκλησιαστικό Κανονικό Δίκαιο

[[Κατηγορία:Θρησκευτικοί Τίτλοι - Βαθμοί]]

Έκδοση από την 17:49, 6 Φεβρουαρίου 2008

Πρωτοσύγγελος είναι ο τίτλος εκκλησιαστικού αξιώματος που ανάγεται στον 8ο αιώνα.

Η λέξη σημαίνει τον Πρώτο των Συγγέλων, δηλαδή των γραμματέων μίας Επισκοπής - Μητρόπολης. Διοικητικά ο Πρωτοσύγγελος αποτελεί ιεραρχικά τον δεύτερο τη τάξη μετά τον Μητροπολίτη Αξιωματούχο και είναι ο μόνος που υποχρεούται και δύναται να αντικαθιστά τον Μητροπολίτη όταν αυτός απουσιάζει. Επίσης ο συγκεκριμένος τίτλος δίδεται σε έγγαμους κληρικούς. Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να δίδεται και σε άγαμους κληρικούς που φέρουν το αξίωμα (Οφίκκιο) του Αρχιμανδρίτη.

Βιβλιογραφία

Εκκλησιαστικό Κανονικό Δίκαιο