Κάαμπα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναίρεση έκδοσης 8847942 από τον 88.231.134.44 (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
μ λατινικοί -> ελληνικοί χαρακτήρες, αντικατέστησε: O → Ο
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
Η Κάαμπα (αραβικά «ο κύβος») είναι σήμερα ο ιερότερος χώρος για το Ισλάμ, επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο. Βρίσκετε στην Μέκκα και είναι ένα κυβοειδές οικοδόμημα. Οι Μωαμεθανοί όλου του κόσμου όταν προσεύχονται, στρέφονται προς την Κάαμπα και τον Μαύρο Λίθο.
Η Κάαμπα (αραβικά «ο κύβος») είναι σήμερα ο ιερότερος χώρος για το Ισλάμ, επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο. Βρίσκετε στην Μέκκα και είναι ένα κυβοειδές οικοδόμημα. Οι Μωαμεθανοί όλου του κόσμου όταν προσεύχονται, στρέφονται προς την Κάαμπα και τον Μαύρο Λίθο.


O Μαύρος Λίθος (στα αραβικά, αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ) είναι χτισμένος στην ανατολική γωνία του Κάαμπα, (ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα μετεωρίτη) τον οποίο οι Μωαμεθανοί προσκυνούν κατά το Χάτζ <ref>[https://www.britannica.com/topic/Black-Stone-of-Mecca Ο Μαύρος Λίθος της Μέκκας]</ref>.
Ο Μαύρος Λίθος (στα αραβικά, αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ) είναι χτισμένος στην ανατολική γωνία του Κάαμπα, (ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα μετεωρίτη) τον οποίο οι Μωαμεθανοί προσκυνούν κατά το Χάτζ <ref>[https://www.britannica.com/topic/Black-Stone-of-Mecca Ο Μαύρος Λίθος της Μέκκας]</ref>.
Ο Μωάμεθ δίδαξε πως, ο μαύρος λίθος έχει την δυνατότητα να συγχωράει όλες τις αμαρτίες του πιστού που τον αγγίζει<ref>[https://sunnah.com/urn/1080860 Χαντιθ Sunan an-Nasa'i 2919]</ref>.
Ο Μωάμεθ δίδαξε πως, ο μαύρος λίθος έχει την δυνατότητα να συγχωράει όλες τις αμαρτίες του πιστού που τον αγγίζει<ref>[https://sunnah.com/urn/1080860 Χαντιθ Sunan an-Nasa'i 2919]</ref>.



Έκδοση από την 18:09, 9 Αυγούστου 2021

Συντεταγμένες: 21°25′21″N 39°49′34″E / 21.4226°N 39.8261°E / 21.4226; 39.8261

Καάμπα
ٱلْكَعْبَة και ٱلْكَعْبَة ٱلْمُشَرَّفَة
Χάρτης
Είδοςιερός τόπος
Γεωγραφικές συντεταγμένες21°25′21″N 39°49′34″E
Διοικητική υπαγωγήΜέκκα
ΤοποθεσίαΜασγίντ αλ-Χαράμ
ΧώραΣαουδική Αραβία
Μήκος11,68 μέτρα[1], 9,9 μέτρα[1], 12,04 μέτρα[1] και 10,18 μέτρα[1]
Ύψος12,95 μέτρα[1]
Commons page Πολυμέσα
Η Κάαμπα

Η Κάαμπα (στα Αραβικά: الكعبة) (αλ Κάμπα, που σημαίνει «ο κύβος») είναι οικοδόμημα μέσα στο τζαμί Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα.

Η Κάαμπα είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο. Η κίμπλα, η κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι Μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται, είναι η κατεύθυνση προς την Κάαμπα. Ένας μουσουλμάνος πρέπει να πάει (αν μπορεί) έστω μία φορά στη ζωή του στη Κάαμπα.

Σύμφωνα με το Κοράνι, πιστεύεται ότι αρχικά οικοδομήθηκε από τον Ιμπραήμ (Αβραάμ) και τον γιο του Ισμαήλ. Είναι κυβοειδές οικοδόμημα φτιαγμένο από γρανίτη. Ο προς τα ανατολικά θεμέλιος λίθος της Κάαμπα περιλαμβάνει τον Μαύρο Λίθο (στα αραβικά, αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ) ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα μετεωρίτη. Η Κάαμπα κατά την διάρκεια της ιστορίας έχει πληγεί από πολλές φυσικές καταστροφές και έχει ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Συνεπώς η σημερινή μαύρη Καάμπα διαφέρει από τις παλαιότερες (οι οποίες ήταν πολύχρωμες εξωτερικά) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αρχική Καάμπα.

Η Κάαμπα δεν ήταν πάντα ισλαμικός χώρος λατρείας, αλλά υπήρξε λατρευτικός χώρος Αράβων πολυθεϊστών, όπως επίσης και λατρευτικός προορισμός για πολλές νομαδικές αραβικές φυλές, αλλά ήταν και ταυτόχρονα εμπορικό κέντρο. Ο Μωάμεθ πριν ισχυριστεί ότι ήταν προφήτης ή αγγελιοφόρος θεού επισκεπτόταν τον χώρο της Κάαμπα.

Ο Μαύρος Λίθος

Η Κάαμπα (αραβικά «ο κύβος») είναι σήμερα ο ιερότερος χώρος για το Ισλάμ, επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο. Βρίσκετε στην Μέκκα και είναι ένα κυβοειδές οικοδόμημα. Οι Μωαμεθανοί όλου του κόσμου όταν προσεύχονται, στρέφονται προς την Κάαμπα και τον Μαύρο Λίθο.

Ο Μαύρος Λίθος (στα αραβικά, αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ) είναι χτισμένος στην ανατολική γωνία του Κάαμπα, (ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα μετεωρίτη) τον οποίο οι Μωαμεθανοί προσκυνούν κατά το Χάτζ [2]. Ο Μωάμεθ δίδαξε πως, ο μαύρος λίθος έχει την δυνατότητα να συγχωράει όλες τις αμαρτίες του πιστού που τον αγγίζει[3].

Ο ίδιος ο Μωάμεθ είχε προσκυνήσει τον Λίθο[4]. Στο Κοράνι 3:96 ο Αλλάχ αναφέρει πως η Κάαμπα ήταν ο πρώτος λατρευτικός χώρος της ανθρωπότητας[5]. Στο Κοράνι 22:26 αναφέρει πως ο Αλλάχ παραχώρησε στον Αβραάμ τον χώρο για να κτιστεί η Κάαπα[6]. Στο κοράνι 2:127 ο Αλλάχ αναφέρει πως ο Αβραάμ και ο Ισμαήλ έκτισαν την Κάαπα[7]. Οι Μωαμεθανοί επίσης πιστεύουν πως την Μέρα της Αποκάλυψης, ο Αλλάχ θα ζωντανέψει τον μαύρο λίθο, δίνοντας του μάτια και γλώσσα για να μαρτυρήσει υπέρ όσων άγγιξαν τον λίθο[8].

Ο Μωάμεθ ως μεσάζων πριν γίνει προφήτης

Η Κάαμπα δεν ήταν όμως πάντα ισλαμικός χώρος λατρείας, αλλά υπήρξε λατρευτικός χώρος Αράβων πολυθεϊστών, όπως επίσης και λατρευτικός προορισμός για πολλές νομαδικές αραβικές φυλές, που τον μετάτρεψαν ταυτόχρονα και σε εμπορικό κέντρο. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως κατά την διάρκεια της ζωής του Μωάμεθ (570-632 μ.Χ.) ο χώρος της Κάαμπα ήταν ιερός για τους Άραβες πολυθεϊστές.

Σύμφωνα με την βιογραφία του Μωάμεθ γραμμένη από τον Ίμπεν Ισιάκ («η Ζωή του Αγγελιοφόρου του Θεού»), πριν να ισχυριστεί ο Μωάμεθ πως ήταν προφήτης / αγγελιοφόρος του θεού θα επισκεπτόταν τον χώρο της Κάαμπα ο οποίος έσφυζε από κόσμο και από λατρευτικά είδωλα. Υπήρχαν 360 είδωλα τοποθετημένα περιμετρικά του κυβικού οικοδομήματος.

Πριν ακόμη γίνει προφήτης ο Μωάμεθ, όταν ήταν περίπου 35 ετών, η Κάαμπα είχε πληγεί από φωτιά και μετέπειτα από πλημμύρα και έτσι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Οι πολυθεϊστές Κουραισίτες αποφάσισαν πως έπρεπε να κατεδαφιστεί, και να ανοικοδομηθεί. Ξεκίνησαν οι διεργασίες απομακρύνοντας όλα τα είδωλα και ξαναεκτίσαν την Κάαμπα. Αφού κτίστηκε η Κάαμπα έφτασε η στιγμή να τοποθετηθεί ο μαύρος λίθος πάνω στην Κάαμπα. Τότε ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ των εμπλεκόμενων φυλών. Διαφωνούσαν έντονα μεταξύ τους ως προς το ποια φυλή ανάμεσα τους ήταν η πιο άξια να τοποθετήσει το μαύρο λίθο στην θέση του.

Τόσο έντονη ήταν η διαμάχη και τόσο σημαντικός ήταν για τους πολυθεϊστές ο μαύρος λίθος που οι φυλές έφτασαν στα χείλη εμφυλίου πολέμου. Ο Μπάνου Απτούτ Ντάρ είχε φέρει μια κούπα με αίμα και όλοι οι φύλαρχοι είχαν βάλει το χέρι τους μέσα ως ένδειξη πως θα έφταναν μέχρι και να χύσουν αίμα για το δικαίωμα στην τοποθέτηση του λίθου.

Αλλά ο Άμπου Ουμάγια Ιμπεν αλ-Μουκχήρα, ο γηραιότερος, σταμάτησε την κλιμάκωση της διαμάχης όταν εισηγήθηκε να αφήσουν την απόφαση να την πάρουν οι θεοί. Εισηγήθηκε όλοι να συμφωνήσουν πως την απόφαση να την πάρει το επόμενο άτομο που θα έμπαινε στο χώρο της Κάαμπα από την πύλη Μπάνι Σιάμπα («πύλη Bani Shaiba»). Όλοι συμφώνησαν. Το πρώτο άτομο που πέρασε την πύλη ήταν ο Μωάμεθ, και αυτό το συμβάν έγινε πέντε χρόνια πριν γίνει προφήτης.

Οι πολυθεϊστές τότε πλησίασαν τον Μωάμεθ και του εξήγησαν το πρόβλημα. Ο Μωάμεθ ζήτησε να του φέρουν ένα ύφασμα, έβαλε την μαύρη πέτρα στην μέση του υφάσματος και ζήτησε ένα αντιπρόσωπο από κάθε φυλή να πιάσει το ύφασμα και να υψώσουν τον λίθο κοντά στην θέση που θα έμπαινε, και ο Μωάμεθ με τα χέρια του τοποθέτησε τον λίθο από το ύφασμα στον τοίχο. Έτσι όλες οι φυλές δούλεψαν μαζί, ύψωσαν και τοποθέτησαν τον λίθο.

Όλες οι φυλές ικανοποιήθηκαν και στα μάτια όλων ο Μωάμεθ είχε αποτρέψει εμφύλιο σπαραγμό. Ύστερα από πέντε έτη ο Μωάμεθ προσπάθησε να πείσει αυτές τις φυλές πως ήταν προφήτης και αγγελιοφόρος ενός μοναδικού θεού.

Παραπομπές