Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1932-33: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Χειροκίνητη αναστροφή Αναιρέθηκε αφαιρέθηκαν παραπομπές
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
* 28 Μαΐου 1933, Γήπεδο Ρουφ: '''[[Π.Ο. Γουδί]]''' - [[Δ.Α.Ο. Αργοναύτης Πειραιώς|Αργοναύτης Πειραιά]]: 3-0. Διαιτητής: Μαγιάτης.
* 28 Μαΐου 1933, Γήπεδο Ρουφ: '''[[Π.Ο. Γουδί]]''' - [[Δ.Α.Ο. Αργοναύτης Πειραιώς|Αργοναύτης Πειραιά]]: 3-0. Διαιτητής: Μαγιάτης.


Στη συνέχεια ορίστηκαν οι αγώνες διαβάθμισης με τον Παναθηναϊκό, που τερμάτισε τελευταίος στο Νότιο Όμιλο, αφού δεν κατέβηκε στα δύο τελευταία ματς<ref>{{Cite web|url=https://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=43502&seg= ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 80 ΣΤΙΣ 13/4/1933 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ|title=Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλης των Ελλήνων|website=srv-web1.parliament.gr|accessdate=2021-04-20}}</ref> διαμαρτυρόμενος για κάποιες αποφάσεις της ΕΠΟ. Ο ΠΑΟ δεν δέχθηκε να αγωνιστεί ούτε στους αγώνες διαβάθμισης, με αποτέλεσμα το [[Π.Ο. Γουδί|'''Γουδί''']] να κερδίσει χωρίς αγώνα την άνοδό του στο Εθνικό πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός να υποβιβαστεί στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τελικά, ο υποβιβασμός δεν ίσχυσε λόγω της αλλαγής του κανονισμού για την κατάργηση της εθνικής κατηγορίας και ο ΠΑΟ πήρε μέρος στο επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Στη συνέχεια ορίστηκαν οι αγώνες διαβάθμισης με τον Παναθηναϊκό, που τερμάτισε τελευταίος στο Νότιο Όμιλο, αφού παραιτήθηκε από τα δύο τελευταία ματς τα οποία δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟ φερόμενος αλαζονικά δεν δέχθηκε να αγωνιστεί στους αγώνες διαβάθμισης, με αποτέλεσμα το [[Π.Ο. Γουδί|'''Γουδί''']] να κερδίσει χωρίς αγώνα την άνοδό του στο Εθνικό πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός να υποβιβαστεί στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τελικά, ο υποβιβασμός δεν ίσχυσε λόγω της αλλαγής του κανονισμού για την κατάργηση της εθνικής κατηγορίας και ο ΠΑΟ πήρε μέρος στο επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα.


Επίσης, ο τελευταίος της Α΄ [[Αστέρας Αθηνών]] έπρεπε να δώσει αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή της Β΄ [[Ηλυσιακός Αθλητικός Όμιλος|Ηλυσιακό]], οι οποίοι τελικά δεν είχαν νόημα, αφού και οι δυο σύλλογοι βρέθηκαν στη Β΄ κατηγορία μετά την επιστροφή στην Α΄ των 3 συλλόγων της Εθνικής κατηγορίας.
Επίσης, ο τελευταίος της Α΄ [[Αστέρας Αθηνών]] έπρεπε να δώσει αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή της Β΄ [[Ηλυσιακός Αθλητικός Όμιλος|Ηλυσιακό]], οι οποίοι τελικά δεν είχαν νόημα, αφού και οι δυο σύλλογοι βρέθηκαν στη Β΄ κατηγορία μετά την επιστροφή στην Α΄ των 3 συλλόγων της Εθνικής κατηγορίας.

Έκδοση από την 17:13, 2 Ιουνίου 2021

Στο Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1932-33 πρωταθλητής αναδείχθηκε το Π.Ο. Γουδί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα ανέβηκε στην εθνική κατηγορία επειδή ο ΠΑΟ δεν δέχθηκε να αγωνιστεί στους αγώνες διαβάθμισης. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν δε συμμετείχαν οι τρεις καλύτερες ομάδες: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Απόλλων Αθηνών, οι οποίες μετείχαν στο Εθνικό Πρωτάθλημα 1932-33. Ήταν η δεύτερη και τελευταία προπολεμική απόπειρα δημιουργίας εθνικής κατηγορίας με οκτώ συλλόγους των ιδρυτικών ενώσεων της ΕΠΟ (Αθήνας: 3, Πειραιά: 2 και Μακεδονίας: 3), οι οποίοι δεν μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ομάδες

Οι αθλητές της Μικτής του Πρωταθλήματος Αθηνών εναντίων της Μικτής Θεσσαλονίκης το 1933

Στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ έλαβαν μέρος τέσσερις ομάδες, τρεις από την προηγούμενη σεζόν 1931-32 και ο πρωταθλητής της Β΄ κατηγορίας Α.Π.Ο. Αττικός. Αγωνίστηκαν σε ένα σύστημα δύο γύρων (6 αγώνες) αλλά δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Πρωταθλητής αναδείχθηκε για δεύτερη σεζόν ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος "Γουδί", μια από τις αρχαιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της πρωτεύουσας, που θα έδινε αγώνα διαβάθμισης για την άνοδο στο Εθνικό Πρωτάθλημα 1933-34. Οι ομάδες που μετείχαν ήταν:

  1. Π.Ο. Γουδί: πρωταθλητής.
  2. Ατρόμητος Αθηνών.
  3. Α.Π.Ο. Αττικός.
  4. Αστέρας Αθηνών: υποβιβάστηκε στη Β΄.

Σύνθεση πρωταθλητή

Τη σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας Γουδί αποτελούσαν οι εξής:

  • Τερματοφύλακας: Ψήτος.
  • Αμυντικοί: Μπούκης, Δ. Σιδηρόπουλος.
  • Μέσοι: Μαρινέλης, Γουλιέλμος, Μιχαλακόπουλος.
  • Επιθετικοί: Αλ. Σιδηρόπουλος, Αποστόλου, Κουτσουλιέρης, Σταυρόπουλος, Πετρίδης, Τσολίνας.

Αγώνες διαβάθμισης

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Αθήνας και η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Πειραιά, αγωνίστηκαν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες. Στη συνέχεια η νικήτρια θα διεκδικούσε σε αγώνες διαβάθμισης με την τελευταία ομάδα του Νοτίου Ομίλου του Εθνικού Πρωταθλήματος 1932-33 την άνοδό της στο επόμενο Εθνικό Πρωτάθλημα 1933-34. Κατόπιν τούτου το Π.Ο. Γουδί αντιμετώπισε αρχικά τον πρωταθλητή Πειραιά, Αργοναύτη, τον οποίο απέκλεισε με δύο νίκες. Τα αποτελέσματα:

Στη συνέχεια ορίστηκαν οι αγώνες διαβάθμισης με τον Παναθηναϊκό, που τερμάτισε τελευταίος στο Νότιο Όμιλο, αφού παραιτήθηκε από τα δύο τελευταία ματς τα οποία δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟ φερόμενος αλαζονικά δεν δέχθηκε να αγωνιστεί στους αγώνες διαβάθμισης, με αποτέλεσμα το Γουδί να κερδίσει χωρίς αγώνα την άνοδό του στο Εθνικό πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός να υποβιβαστεί στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τελικά, ο υποβιβασμός δεν ίσχυσε λόγω της αλλαγής του κανονισμού για την κατάργηση της εθνικής κατηγορίας και ο ΠΑΟ πήρε μέρος στο επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Επίσης, ο τελευταίος της Α΄ Αστέρας Αθηνών έπρεπε να δώσει αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή της Β΄ Ηλυσιακό, οι οποίοι τελικά δεν είχαν νόημα, αφού και οι δυο σύλλογοι βρέθηκαν στη Β΄ κατηγορία μετά την επιστροφή στην Α΄ των 3 συλλόγων της Εθνικής κατηγορίας.

Β΄ κατηγορία

Ο Ηλυσιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής με 8 νίκες και μία ήττα από τον Ελληνορωσικό. Όμως, δεν κέρδισε την άνοδο λόγω της κατάργησης της Εθνικής κατηγορίας και της επιστροφής τριών αθηναϊκών ομάδων πίσω στην Α΄. Στην κατηγορία μετείχαν 10 ομάδες. Στα αξιοσημείωτα ο υποβιβασμός του ιστορικού Πανιώνιου στη Γ΄ κατηγορία, τη χαμηλότερη που βρέθηκε ποτέ στην ιστορία του.[1]

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ*
(9 αγώνες)
Γκολ
1 Ηλυσιακός 16 β. 22-6
2 Ηρακλής Αθηνών 14 β.
3 Ελληνορωσικός 13 β. 15-10
4 Γ.Σ. Ηρακλείου 11 β.
5 Νήαρ Ηστ
6 Ολύμπια Πατησίων
7 Α.Ο. Παλαιό Φάληρο
8 ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων
9 ΑΟ Πατησίων
10 Πανιώνιος

* Δεν είναι γνωστή η βαθμολογία από την 5η ως τη 10η θέση.

Γ΄ κατηγορία

Το πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας διεξήχθη με σε 2 ομίλους με συνολική δύναμη 14 ομάδων, όπου αποτέλεσαν την προκριματική φάση. Κατόπιν διεξήχθη τελική φάση για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Πρωταθλήτρια της Γ΄ αναδείχθηκε η Σπάρτα Κουκακίου, που κατέκτησε την 1η θέση στην τελική φάση.

Προκριματική φάση

Αναλυτικά οι ομάδες που συμμετείχαν ανά όμιλο:[2]

Τελική φάση

Οι Σπάρτα Κουκακίου και Ολυμπιακός Αθηνών ισοβάθμησαν στην κορυφή της τελικής φάσης με σύνολο 5 βαθμών και αγωνίστηκαν σε αγώνα κατάταξης για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Γ΄ κατηγορίας, που διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 1933.[3][4] Η Σπάρτα Κουκακίου επικράτησε με 1-0 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γ΄ κατηγορίας.[5] Η τελική κατάταξη της τελικής φάσης ήταν:

  1. Σπάρτα Κουκακίου
  2. Ολυμπιακός Αθηνών
  3. Ολυμπιάς
  4. Νέος Αστήρ Περιστερίου*

* Την επόμενη σεζόν απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών, ο οποίος καθιέρωσε το γαλάζιο αστέρι ως έμβλημα και μετακόμισε στο Περιστέρι.

Πηγές

Αναφορές