Επιτραπέζια αντισφαίριση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''Επιτραπέζια Αντισφαίριση''' ('''Πινγκ-Πονγκ''') είναι ένα από τα πιο δημοφιλή [[αθλητισμός|αθλήματα]] στον κόσμο. Το άθλημα αυτό κατάγεται από το [[Ηνωμένο Βασίλειο]]. Συγκεκριμένα επινοήθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 1870 ως δραστηριότητα αναψυχής για μετά το γεύμα. Παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες καθενός. Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το τένις (κυρίως ως προς τους κανονισμούς), η σύγκριση μεταξύ τους σταματά εδώ. Το βάρος της [[μπάλα]]ς, η μικρή περιοχή του [[Τραπέζι|τραπεζιού]], ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο, ενώ απαιτείται, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση. Για το λόγο αυτό το 2003 θεσμοθετήθηκε σε επαγγελματικό επίπεδο η κατηγοριοποίηση των παικτών σε ομάδες, σύμφωνα με το σωματικό τους βάρος, όπως ακριβώς γίνεται και σε άλλα αθλήματα (π.χ. Τένις). Είναι [[Ολυμπιακά αθλήματα|Ολυμπιακό άθλημα]] και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1988|Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 στη Σεούλ]] ως άθλημα επίδειξης.
 
== Εξοπλισμός ==
 
=== Σέρβις ===
Στο παιχνίδι ένας πόντος ξεκινάει με τον παίκτη να σερβίρει την μπάλα. ΣτεκούμενοςΤο εναρκτήριο χτύπημα πραγματοποιείται πίσω από την γραμμή του τραπεζιού, με την μπάλα στην παλάμη του ενός χεριού και την ρακέτα στην άλλη, ο παίκτης που σερβίρει πετάει την μπάλα προς τα πάνω, χωρίς να της δίνει φάλτσο αναγκαστικά , τουλάχιστον 15 εκατοστά. Η μπάλα από την στιγμή που ξεκινάει στο σέρβις μέχρι την στιγμή που χτυπιέται από την ρακέτα πρέπει να είναι πάνω από την επιφάνεια παιδιάς και πίσω από τη τελική γραμμή αυτού που σερβίρει, και δεν θα πρέπει να κρύβεται από μέρος του σώματος ή του ρουχισμού αυτού που σερβίρει ή του συμπαίκτη του στα διπλά. Είναι στην ευθύνη του παίκτη να σερβίρει με τέτοιο τρόπο ώστε ο διαιτητής να κρίνει αν είναι ορθό ή όχι το σέρβις του.
 
Ο παίκτης τότε πρέπει να χτυπήσει την μπάλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπηδήσει μία φορά στο δικό του μισό του τραπεζιού και τουλάχιστον μία φορά σε αυτό του αντιπάλου. Αν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ, αλλά δεν χτυπήσει στην μεριά του αντιπάλου, τότε ο αντίπαλος κερδίζει τον πόντο. Όμως αν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και παρ' όλα αυτά προχωρήσει και αναπηδήσει στην άλλη πλευρά, τότε έχουμε '''net'''. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι σταματά και ο παίκτης ξαναεπαναλαμβάνει σερβίρειτο την μπάλασέρβις. Ένας παίκτης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε αριθμό net χωρίς να υπάρχει κάποια ποινή.
 
=== Πόντοι ===
 
Ένα σετ κερδίζεται από τον παίκτη (ή το ζευγάρι στο διπλό) που θα φθάσει πρώτος τουςστους 11 πόντους, εκτός εάν το σκορ φθάσει 10 -10, οπότε και χρειάζεται διαφορά 2 πόντων για να κριθεί το σετ. Ένας αγώνας τελειώνει στα τρία ή τα τέσσερα νικηφόρα [[σετ]].
 
''Ο αθλητής χάνει πόντο όταν:''
 
* Αποτυγχάνει να κάνει ένα έγκυρο σέρβις.
 
== Ξένες ονομασίες ==
* Η ονομασία «πινγκΠινγκ πονγκΠονγκ» αποτελεί κατοχυρωμένη ονομασία (trademark) και χρησιμοποιείται πολλές φορές για να περιγράψει το παιχνίδι.
* 乒乓球 (Ping Pang Qiu) είναι η επίσημη ονομασία του παιχνιδιού στην [[Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας]], στο [[Χονγκ Κονγκ]] και στην [[Ταϊβάν]].
* 卓球 (Takkyu) είναι η επίσημη ονομασία του παιχνιδιού στην [[Ιαπωνία]].
7

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης