Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βλαντ Γ΄ Τσέπες»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 8 μήνες
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αποστάσεις)
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
Ο '''Βλαντ Γ΄''' ([[Ρουμανική γλώσσα|ρουμανικά]]: ''Vlad Țepeș'', Νοέμβριος [[1431]] – Δεκέμβριος [[1476]]), γνωστός ως '''Βλαντ ο Παλουκωτής''' ή '''Κόμης Δράκουλας''', ήταν [[βοεβόδας]] (ή πρίγκιπας) της [[Βλαχία]]ς τρεις φορές μεταξύ του 1448 και του θανάτου του.
 
Ο μύθος που τον ακολουθεί αιώνες τωρατώρα, ειναιείναι αυτοςαυτός του ότι για να διατηρηθεί νέος, έπινε το αίμα παρθένων κοριτσιών. Στην πορειαπορεία των ετών δημιούργησαν το μυστήριο του κόμη Δράκουλα. Ήταν ο δεύτερος γιος του [[Βλαντ Β΄ Ντράκουλ|Βλαντ Ντράκουλ]], που έγινε ηγεμόνας της Βλαχίας το 1436. Ο Βλαντ και ο μικρότερος αδελφός του, [[Ράντου Τσέπες|Ράντου]], κρατήθηκαν ως όμηροι στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] από το 1442 για να εξασφαλίσουν τη νομιμοφροσύνη προς αυτή του πατέρα τους. Ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντ, Μιρτσέα, δολοφονήθηκαν όταν ο [[Ιωάννης Ουνυάδης]], Αντιβασιλέας-Κυβερνήτης της Ουγγαρίας, εισέβαλε στη Βλαχία το 1447. Ο Ουνυάδης εγκατέστησε το δεύτερο ξάδερφο του Βλάντ, Βλάντισλαβ Β΄, ως νέο βοεβόδα.
 
Ο Ουνυάδης ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Οθωμανών το φθινόπωρο του 1448 και τον συνόδεψε ο Βλάντισλαβ. Ο Βλάντ εισέβαλεε στη Βλαχία με Οθωμανική υποστήριξη τον Οκτώβριο, αλλά ο Βλάντισλαβ επέστρεψε και ο Βλαντ προσπάθησε να καταφύγει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από το τέλος του έτους. Ο Βλαντ πήγε στη Μολδαβία το 1449 ή το 1450 και αργότερα στην Ουγγαρία. Εισέβαλε στη Βλαχία με υποστήριξη της Ουγγαρίας το 1456. Ο Βλάντισλαβ σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον του και ο Βλαντ ξεκίνησε μια εκκαθάριση μεταξύ των Βλάχων βογιάρων για να ενισχύσει τη θέση του. Ήρθε σε σύγκρουση με τους [[Σάξονες της Τρανσυλβανίας]], που υποστήριζαν τους αντιπάλους του Νταν και Bασάραβα Λαϊότα (που ήταν αδελφοί του Βλάντισλαβ) και τον εξώγαμο ετεροθαλή αδελφό του, Βλαντ το Μοναχό. Ο Βλαντ λεηλάτησε τα χωριά των Σαξόνων, παίρνοντας τους αιχμαλώτους στη Βλαχία, όπου τους [[Ανασκολοπισμός|ανασκολόπισε]] (εξ ου και το προσωνύμιό του). Η ειρήνη αποκαταστάθηκε το 1460.
135

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης