Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Συζήτηση:Ερυθρά τρομοκρατία (Ελλάδα)/Πρόταση διαγραφής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
:: Νομίζω ότι η διαγραφή του λήμματος είναι κάτι που οι περισσότεροι συμφωνούν έτσι κι αλλιώς. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, θα ήταν πολύ σωστό αυτό που λέτε κ. [[Συζήτηση χρήστη:CubicStar|<span style="font-family:monospace;font-size:105%;">cubic[*]star</span>]], όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια. Οι ιστορικοί όντως διαφωνούν για κάποια από τα γεγονότα και στην πλειοψηφία τους δεν θεωρούν ότι υπήρξε καν Ερυθρά Τρομοκρατία στην Ελλάδα, αλλά μεμονωμένα περιστατικά. Βασικά, στο λήμμα της Ερυθράς Τρομοκρατίας αν παρατηρήσετε, οι ευρεία πλειοψηφία των πηγών δεν είναι καν από ιστορικούς, είναι από ορισμένα πρόσωπα που αν δεν κάνω λάθος είναι πολιτικοί επιστήμονες και εκπροσωπούν το ιστοριογραφικό ρεύμα του Νέου Κύματος. Δηλαδή δεν μιλάμε καν για διαφωνία (τύπου μισοί - μισοί), μιλάμε για μια μεμονωμένη άποψη. Οπότε αφού ουσιαστικά μιλάμε για εκπροσώπους και απόψεις του Νέου Κύματος το ορθότερο είναι να προστεθεί εκεί (ήδη έχουν γίνει οι αλλαγές / αυτό είχε συζητηθεί και στην συζήτηση για την διαγραφή του Νέου Κύματος και αποφασίστηκε να γίνει συγχώνευση της Ερυθράς Τρομοκρατίας εκεί). Βέβαια αυτό που λέτε για την προσθήκη των απόψεων αυτών στο λήμμα [[ενδοαντιστασιακές συγκρούσεις στην Ελλάδα]], είναι σωστό κατά την άποψή μου, αλλά όχι με την μορφή συγχώνευσης - ίσως με την μορφή προσθήκης της άποψης αυτής με παραπομπή (μέσω link) στο ανανεωμένο λήμμα του Νέου Κύματος. Φιλικά. [[Χρήστης:Greek Rebel|Greek Rebel]] ([[Συζήτηση χρήστη:Greek Rebel|συζήτηση]]) 13:47, 25 Απριλίου 2021 (UTC)
 
:::Συμφωνώ με όσα αναφέρει πιο πάνω ο CubicStar ότι τα γεγονότα που καταγράφονται στο λήμμα [[Ερυθρά τρομοκρατία]] συνέβησαν και πρέπει να αναφέρονται. Θεωρώ όμως ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να αναφέρονται στα άρθρα [[ΕΛΑΣ]], [[ΟΠΛΑ]] και [[Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας]] καθώς όλα τα θύματα δεν είχαν απαραίτητα σχέση με μη εαμικές οργανώσεις. [[Χρήστης:Niki81|Niki81]] ([[Συζήτηση χρήστη:Niki81|συζήτηση]]) 12:22, 28 Απριλίου 2021 (UTC)
 
{{Κατά}} Η Ερυθρά τρομοκρατία προϋπήρξε του Νέου Κύματος και ήταν το αντίπαλο δέος της Λευκής τρομοκρατίας. Με την ίδια λογική μπορούμε και αυτή να την εντάξουμε στο λήμμα της παλιάς θεωρίας των αριστερών ιστορικών. Νομίζω πως θα μπορούσαν ερυθρά και λευκή τρομοκρατία να μπουν στο ίδιο λήμμα με τον τίτλο: ''Η τρομοκρατία του Εμφυλίου'' ώστε να είναι μαζί, όπως μαζί γεννήθηκαν και μαζί πέθαναν. Οι ιστορικοί, αριστεροί και νεοαναθεωρητές, ήρθαν μετά και ετεροχρονισμένα. Θα ήταν ένα πολύ συναρπαστικό λήμμα και μια ακριβής παλάνζα μέτρησης.--[[Χρήστης:Loo Mag|Loo Mag]] ([[Συζήτηση χρήστη:Loo Mag|συζήτηση]]) 15:26, 25 Απριλίου 2021 (UTC)
6.603

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης