Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
 
== Σκοπός και οργάνωση ==
Σκοπός του ΙΔΕΑ ήταν η πλήρης διάλυση του [[κομμουνισμός|κομμουνιστικού]] κινήματος και η εγκαθίδρυση και αναπαραγωγή του στρατιωτικού μηχανισμού στην οργάνωση του αστικού μεταπολεμικού κράτους στην Ελλάδα ή, σύμφωνα με την ορολογία απόρρητου εσωτερικού εγγράφου του ίδιου του ΙΔΕΑ, η «δικτατορία του ΙΔΕΑ»<ref name=auto1>''Σπ. Λιναρδάτος'', Από τον Εμφύλιο στη Χούντα, τ. Α', σελ. 235.</ref>. Η αντίληψη και ουσιαστική θέση του ΙΔΕΑ ήταν η ταύτιση του στρατού με το έθνος και η πλήρης ανεξαρτησία του από την πολιτική εξουσία. Ουσιαστικός θεσμός έκφρασης των εθνικών συμφερόντων θα ήταν ο ίδιος ο ΙΔΕΑ, ενώ πουθενά στις θέσεις του ΙΔΕΑ δεν αναφέρεται η μοναρχία. Ήταν οργανωμένος κατά το τριαδικό σύστημα που περιλάμβανε την ''α)τη μύηση, β)το Ιδρυτικό ,και γ) και το δογματικό μέρος που περιλάμβανε τοντο σκοπό της οργάνωσης. Ο ΙΔΕΑ ήταν οργανωμένος κατά το φασιστικό πρότυπο και τα όργανά του ονομάζονταν «δέσμες». Η οργάνωση δεν είχε αρχηγό και τηντη διοίκηση ασκούσε μια επταμελής ''Δέσμη''. Αργότερα όμως η διοίκηση πέρασε στα χέρια του [[Σόλων Γκίκας |Σόλωνος Γκίκα]], για να αποκατασταθεί και πάλι στηνστη συνέχεια από τηντη ''Δέσμη''<ref>Καραγιάννης, το δράμα της Ελλάδος, σελ 206-208</ref>.
Το 1948, στην οργάνωση είχαν ενταχθεί πάνω από 2500 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Η εξάπλωση του ΙΔΕΑ υπήρξε ταχύτατη σε μάχιμους στρατιωτικούς σχηματισμούς όπως την [[Τρίτη Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία | Ταξιαρχία Ρίμινι]] και τις [[Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις | δυνάμεις καταδρομών]].
Το 1951 ήρθε στηνστη δημοσιότητα ένα έγγραφο το οποίο φέρεται να κατέθεσε στηνστη Διοικούσα Επιτροπή ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Γωγούσης, βάση του οποίου θα συγκροτούντανσυγκροτούταν μια ειδική υπηρεσία η οποία θα δολοφονούσε οποιοδήποτε θαοποιονδήποτε έβλαπτε τον αγώνα και πρόδιδε την πατρίδα.<ref>Θάνος Βερέμης, Ο στρατός στην ελληνική πολιτική, Κούριερ εκδοτική, σελ.242</ref>
Από το 1947 είχαν αρχίσει απροκάλυπτες παρεμβάσεις του ΙΔΕΑ στην πολιτική ζωή με επισκέψεις σε πολιτικούς και υπαγόρευση των θέσεώνθέσεων της οργάνωσης.<ref name=auto1 />.
 
==Το κίνημα του ΙΔΕΑ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης