Καρατσάγεβο-Κιρκασία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
Συνταγματικά η Δημοκρατία συνίσταται από τις εθνότητες των [[Καρατσαΐτες|Καρατσαϊτών]] (38,5% του πληθυσμού) και των [[Κιρκάσιοι|Κιρκασίων]] (11,3%), όμως και οι δύο μαζί αποτελούν μόλις το ήμισυ του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι [[Ρώσοι]] (33,6%) ή ανήκουν σε μικρότερες εθνότητες του Καυκάσου.
Συνταγματικά η Δημοκρατία συνίσταται από τις εθνότητες των [[Καρατσαΐτες|Καρατσαϊτών]] (38,5% του πληθυσμού) και των [[Κιρκάσιοι|Κιρκασίων]] (11,3%), όμως και οι δύο μαζί αποτελούν μόλις το ήμισυ του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι [[Ρώσοι]] (33,6%) ή ανήκουν σε μικρότερες εθνότητες του Καυκάσου.


Το Καρατσάγεβο-Κιρκασία πρωτοσυγκροτήθηκε το [[1922]] ως αυτόνομο όμπλαστ της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την επικράτηση της [[Ρωσική επανάσταση|Οκτωβριανής Επανάστασης]] στον Καύκασο. Το [[1926]] διασπάστηκε σε δύο αυτόνομα όμπλαστ (Καρατσάγεβο και Κιρκασία), που επανενώθηκαν το [[1957]]. Το [[1991]] της παραχωρήθηκε το καθεστώς της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπαγομένης στη Ρωσική ΣΣΔ. Το προνομιακό καθεστώς της Δημοκρατίας κράτησε και μετά τη διάλυση της [[ΕΣΣΔ|Σοβιετικής Ένωσης]], στο πλαίσιο τώρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το [[Αυτόνομο Όμπλαστ Καρατσάγεβου-Κιρκασίας]] ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1922, στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την επικράτηση της [[Ρωσική επανάσταση|Οκτωβριανής Επανάστασης]] στον Καύκασο. Στις 26 Απριλίου 1926 διασπάστηκε στο [[Αυτόνομο Όμπλαστ Καρατσάγεβου]] και στο [[Εθνικό Όκρουγκ Κιρκασίας]]. Εξ αυτών το δεύτερο έλαβε καθεστώς αυτόνομου όμπλαστ στις 30 Απριλίου 1928. Το πρώτο καταργήθηκε το 1943 και ο λαός των Καρατσαϊτών, αφού κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους [[Ναζισμός|Ναζί]], εξορίστηκε στις Δημοκρατίες του [[Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν|Καζακστάν]] και του [[Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν|Ουζμπεκιστάν]], ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του Καρατσάγεβου διαμοιράστηκε μεταξύ του [[Κράι Σταυρούπολης]] και της [[Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας|ΣΣΔ Γεωργίας]]. Στις 9 Ιανουαρίου 1957 επανιδρύθηκε το Αυτόνομο Όμπλαστ Καρατσάγεβου-Κιρκασίας. Το [[1991]] της παραχωρήθηκε το καθεστώς της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπαγομένης στη Ρωσική ΣΣΔ. Το προνομιακό καθεστώς της Δημοκρατίας κράτησε και μετά τη διάλυση της [[ΕΣΣΔ|Σοβιετικής Ένωσης]], στο πλαίσιο τώρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


{{Commonscat|Karachay-Cherkessia}}
{{Commonscat|Karachay-Cherkessia}}

Έκδοση από την 23:34, 1 Απριλίου 2021

Εθνόσημο Ο ρωσικός χάρτης

Στοιχεία
Διαμέρισμα: Νότιο
Διοικητικό κέντρο: Τσερκέσκ
Έκταση: 14.100 χλμ²
Πληθυσμός: 439.470 (απογραφή 2002)
Πυκνότητα πληθυσμού: 31,2 κάτοικοι/χλμ²
Αρχηγός της δημοκρατίας: Ρασίντ Τεμρεζόφ
Πρωθυπουργός: Ασλάν Οζόφ
Τηλεφωνικός κωδικός:
Οικονομία: Χημικά, ξυλεία
Κυριότερες πόλεις: Τσερκέσκ, Καρατσάγεβσκ

Η Δημοκρατία του Καρατσάγεβου-Κιρκασίας (Ρωσική: Карача́ево-Черке́сская Респу́блика , Καρατσαϊκή-Μπαλκαρική: Къарачай-Черкес Республика , Καμπαρντινική: Къэрэшей-Шэрджэс Республикэ) ή το Καρατσάγεβο-Κιρκασία είναι συστατική οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπάγεται στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Βορείου Καυκάσου και συνορεύει νοτιοδυτικά με τη Γεωργία. Πρωτεύουσά της είναι το Τσερκέσκ (129.069 κάτοικοι - απογραφή 2010). Στα εδάφη της βρίσκεται το όρος Ελμπρούς, με υψόμετρο 5.642 μ.

Συνταγματικά η Δημοκρατία συνίσταται από τις εθνότητες των Καρατσαϊτών (38,5% του πληθυσμού) και των Κιρκασίων (11,3%), όμως και οι δύο μαζί αποτελούν μόλις το ήμισυ του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι (33,6%) ή ανήκουν σε μικρότερες εθνότητες του Καυκάσου.

Το Αυτόνομο Όμπλαστ Καρατσάγεβου-Κιρκασίας ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1922, στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στον Καύκασο. Στις 26 Απριλίου 1926 διασπάστηκε στο Αυτόνομο Όμπλαστ Καρατσάγεβου και στο Εθνικό Όκρουγκ Κιρκασίας. Εξ αυτών το δεύτερο έλαβε καθεστώς αυτόνομου όμπλαστ στις 30 Απριλίου 1928. Το πρώτο καταργήθηκε το 1943 και ο λαός των Καρατσαϊτών, αφού κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί, εξορίστηκε στις Δημοκρατίες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του Καρατσάγεβου διαμοιράστηκε μεταξύ του Κράι Σταυρούπολης και της ΣΣΔ Γεωργίας. Στις 9 Ιανουαρίου 1957 επανιδρύθηκε το Αυτόνομο Όμπλαστ Καρατσάγεβου-Κιρκασίας. Το 1991 της παραχωρήθηκε το καθεστώς της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπαγομένης στη Ρωσική ΣΣΔ. Το προνομιακό καθεστώς της Δημοκρατίας κράτησε και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο τώρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.