Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άγιος Προκόπιος Κέρκυρας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
==Αρχιτεκτονική==
Το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Οικιστικά, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, καθώς απαρτίζεται από οικιστικά σύνολα (γειτονιές), που φέρουν αμιγή παραδοσιακά στοιχεία. Για αρκετές κατοικίες, που διατηρούνται μέχρι σήμερα, σώζονται μαρτυρίες ήδη από το 18ο17ο αι..
 
===Οι ναοί===7
*Ένα από τα παλαιότερα κτίσματα είναι ο '''ναός του Αγίου Βασιλείου''', ο οποίος υπήρχε ήδη στις αρχές του 16ου αι. (1511). Οι αγιογραφίες είναι δείγματα της εγχώριας λαϊκής παραγωγής.
*Ο '''ναός του Αγίου Προκοπίου''' μνημονεύεται στις πηγές ήδη από τις αρχές του 16ου αι . Περί τα τέλη του 19ου αι. καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Στα θεμέλια του μικρού αυτού ναού κτίστηκε μεγαλύτερος ναός και ανηγέρθη πυργωτό κωδονοστάσιο, του οποίου οι εργασίες περατώθηκαν το 1937.
*Ο '''ναός της Αγίας και Ζωαρχικής Τριάδος''' εγκαινιάστηκε το έτος 1745. Φέρει αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των ναών του νησιού. Το [[τέμπλο]] -από πέτρα και γύψο- διατρέχεται από την «άμπελο» και κοσμείται από αγιογραφίες ονομαστών αγιογράφων της εποχής τους, όπως του ιερέα Θεοδώρου Αγγελάτου και του ιερομονάχου Δανιήλ Κόκλα. Πέρα από τις φορητές εικόνες σώζονται [[τοιχογραφία|τοιχογραφίες]] των μέσων του 18ου αι. (δεξιά μονή Αγίας Τριάδας, ποδιές δεσποτικών).
 
Σημαντικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού είναι η ελιά τ’ Άη Προκοπιού, που είναι μάλλον η γηραιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος ελιά του νησιού (περιφέρεια κορμού 19 μέτρα). Η ελιά αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου του Αγίου Προκοπίου, μέσα στο χωριό.
 
Ιστορικά στοιχεία για το χωριό αυτό έχουν γράψει οι: Σπύρος Χ. Καρύδης "Άγιος Προκόπιος (Ψωραροί)", ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝ τ. 6 (1986) και Δημήτριος Ε-Γ Καρύδης "Το χωρίον των Ψωραραίων", Κέρκυρα 1997 (εκδ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ).
12

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης