Ριχάρδος Ορσίνι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Alexantino (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη πηγών με τις σχετικές παραπομπές και σχετική βιβλιογραφία
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Ριχάρδος Ορσίνι''' ηταν μέλος της [[Οικογένεια Ορσίνι|Οικογένειας Ορσίνι]] και Παλατινός Κόμης της Ρώμης<ref>Enciclopedia genealogica del Mediterraneo.Libro d'Oro della Nobiltà Mediterranea.Orsini di Epiro.http://www.genmarenostrum.com/pagine-lettere/letterao/Orsini/ORSINI-EPIRO.htm</ref>. Παντρεύτηκε την κόρη του [[Μαργαριτώνης|Μαργαριτώνη του Μπρίντιζι]], ναυάρχου της Σικελίας<ref>«Ιστορία της Επτανήσου, Μέρος Α΄»,[[Παναγιώτης Χιώτης]], Κέρκυρα 1863, σελ. 3&4.</ref>., στον οποίο ο Βασιλιάς της Σικελίας [[Γουλιέλμος Β΄ της Σικελίας]] παραχώρησε το [[1185]] την Κεφαλληνία και τη Ζάκυνθο ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του ως Ναυάρχου στο Βασίλειό του. Μετά τη φυλάκιση και το θάνατο του Μαργαριτώνη το [[1195]], τα δικαιώματα στην παλατινή κομητεία πέρασαν στην κόρη του.
{{χωρίς παραπομπές}}


Ο Ριχάρδος είχε δυο γιούς και μάλλον δυο κόρες. Ο μεγαλύτερος γιος του, [[Ματθαίος Α΄ Ορσίνι]], έγινε στη συνέχεια Παλατινός κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου μετά τον θάνατο του παππού του το [[1195]]<ref>«Ιστορία της Ζακύνθου»,[[Λεωνίδας Χ. Ζώης]], Αθήνα 1955, σελ. 93. παραπομπή 2.</ref>.. Ο άλλος, ο Θεόδωρος, πιθανότατα έγινε πατριάρχης Αντιοχείας από το 1180 μέχρι το 1182 με το όνομα Θεοδόσιος ο Γ΄.
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Ριχάρδος Ορσίνι''' καταγόταν από την οικογένεια των [[Ορσίνι]] της Ρώμης. Νυμφεύτηκε την κόρη του [[Μαργαριτώνης|Μαργαριτώνη του Μπρίντιζι]], ναυάρχου της Σικελίας, στον οποίο ο Βασιλιάς της Σικελίας παραχώρησε το [[1185]] την Κεφαλληνία και τη Ζάκυνθο μαζί με τον τίτλο "Παλατινός κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου". Μετά τη φυλάκιση και το θάνατο του Μαργαριτώνη το [[1197]], τα δικαιώματα στην παλατινή κομητεία πέρασαν στην κόρη του.

Ο Ριχάρδος είχε δυο γιούς και μάλλον δυο κόρες. Ο μεγαλύτερος γιος του, [[Ματθαίος Α΄ Ορσίνι]], έγινε στη συνέχεια Παλατινός κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου μετά τον θάνατο του παππού του το [[1195]]. Ο άλλος, ο Θεόδωρος, πιθανότατα έγινε πατριάρχης Αντιοχείας από το 1180 μέχρι το 1182 με το όνομα Θεοδόσιος ο Γ΄.

Απεβίωσε το [[1264]].


== Πηγές ==
== Πηγές ==
* Enciclopedia genealogica del Mediterraneo.Libro d'Oro della Nobiltà Mediterranea.
* Ιστορία της Επτανήσου, Μέρος Α΄,[[Παναγιώτης Χιώτης]], Κέρκυρα 1863
* «Ιστορία της Ζακύνθου», [[Λεωνίδας Χ. Ζώης]], Αθήνα 1955
* «Ιστορία της Ζακύνθου», [[Λεωνίδας Χ. Ζώης]], Αθήνα 1955



Έκδοση από την 22:20, 13 Μαρτίου 2021

Ριχάρδος Ορσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1165
Θάνατος1197
Κεφαλονιά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΜατθαίος Α΄ Ορσίνι
Οικογένειαοικογένεια Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΕυγενής

Ο Ριχάρδος Ορσίνι ηταν μέλος της Οικογένειας Ορσίνι και Παλατινός Κόμης της Ρώμης[1]. Παντρεύτηκε την κόρη του Μαργαριτώνη του Μπρίντιζι, ναυάρχου της Σικελίας[2]., στον οποίο ο Βασιλιάς της Σικελίας Γουλιέλμος Β΄ της Σικελίας παραχώρησε το 1185 την Κεφαλληνία και τη Ζάκυνθο ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του ως Ναυάρχου στο Βασίλειό του. Μετά τη φυλάκιση και το θάνατο του Μαργαριτώνη το 1195, τα δικαιώματα στην παλατινή κομητεία πέρασαν στην κόρη του.

Ο Ριχάρδος είχε δυο γιούς και μάλλον δυο κόρες. Ο μεγαλύτερος γιος του, Ματθαίος Α΄ Ορσίνι, έγινε στη συνέχεια Παλατινός κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου μετά τον θάνατο του παππού του το 1195[3].. Ο άλλος, ο Θεόδωρος, πιθανότατα έγινε πατριάρχης Αντιοχείας από το 1180 μέχρι το 1182 με το όνομα Θεοδόσιος ο Γ΄.

Πηγές

  1. Enciclopedia genealogica del Mediterraneo.Libro d'Oro della Nobiltà Mediterranea.Orsini di Epiro.http://www.genmarenostrum.com/pagine-lettere/letterao/Orsini/ORSINI-EPIRO.htm
  2. «Ιστορία της Επτανήσου, Μέρος Α΄»,Παναγιώτης Χιώτης, Κέρκυρα 1863, σελ. 3&4.
  3. «Ιστορία της Ζακύνθου»,Λεωνίδας Χ. Ζώης, Αθήνα 1955, σελ. 93. παραπομπή 2.