Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χωρίον των Ποιμένων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
μ
'''Χωρίον των Ποιμένων'''
 
Τοποθεσία - οικισμός ανατολικά της [[Βηθλεέμ]] της Ιουδαίας καθώς και της γύρω πεδινής έκτασης, γνωστός ως Beit Sahur αν και σήμερα έχει σχεδόν ενωθεί με τη πόλη, παρότι αποτελεί ξεχωριστό δήμο. Κατοικείται αποκλειστικά από Άραβες χριστιανούς και μουσουλμάνους.
 
Η τοποθεσία αυτή είναι συνδεδεμένη τόσο με την [[Παλαιά Διαθήκη]], με αναφορά στη Ναομί, την πιστή και αφοσιωμένη Μωαβίτισσα νύφη της Ρουθ, που μάζευε τα στάχυα που έμεναν πίσω από τους θεριστές στους αγρούς του Βοόζ, προγόνου του Δαυίδ, όσο και στη [[Καινή Διαθήκη]] με αναφορά στους ποιμένες που ξαγρυπνούσαν φυλάγοντας τα ποίμνιά τους στους ίδιους αυτούς αγρούς, όταν Άγγελος τους ανήγγειλε τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Από τους απλοϊκούς αυτούς ποιμένες πήρε το όνομα το μικρό αυτό χωριό, ο αγρός καθώς και η εκκλησία που κτίσθηκε αργότερα προς τιμή τους (Ερ-Ρααουάτ).
 
Αυτός ο αγρός έγινε τόπος προσκυνήματος για όσους μετέβαιναν στους Αγίους Τόπους και από τον 4ο αι. καθώς λέγεται τιμήθηκε από την Αυτοκράτειρα Αγία Ελένη με Ιερό Ναό που έκτισε εκεί προς τιμή της Θεοτόκου, του Ιωσήφ του μνήστορος και των τριών ποιμένων.
Έτσι στα τέλη του μόλις περασμένου αιώνα το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έκτισε Εκκλησία μέσα στο χωριό για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ορθόδοξης κοινότητας. Στα αρχαία δε τυπικά της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων διασώθηκαν και περιγραφές των εορταστικών τελετών των Χριστουγέννων που άρχιζαν την παραμονή της εορτής στο Ναό των Ποιμένων και ολοκληρώνονταν στη Βηθλεέμ στο Ναό της Γεννήσεως: "''Από της έκτης πρωϊνής εξέρχονται εις το Ποίμνιον, απαγγέλουσιν εκτενή και λέγουσιν την υπακοήν ήχος η' "Εν Υψίστοις δόξα ..." Μετά ταύτα απέρχονται εις Βηθλεέμ, εισέρχονται εις το σπήλαιον και τελούσι τον εσπερινόν...''"
 
Το [[1970]] το [[Πατριαρχείο Ιεροσολύμων]], στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται ο χώρος πρωτοστατούντος του πνευματικού της Μονής του Αγίου Σάββα απεφάσισε να κτίσει νέο Ναό ακριβώς πάνω στα ερείπια του αρχαίου προσκυνήματος. Έτσι μετά τις προηγηθείσες αρχαιολογικές ανασκαφές από το τμήμα Αρχαιοτήτων και Μουσείων του Ισραήλ, τις αναστηλωτικές εργασίες του μνημείου ανέλαβε, τότε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος.<br>
Οι ανασκαφές πράγματι επαλήθευσαν και συμπλήρωσαν τη σχετική παράδοση και τις προαναφερθείσες ιστορικές πηγές γεγονός που εξανάγκασε η ανέγερση του νέου Ναού να γίνει σε παρακείμενο χώρο, εκτός του αρχαιολογικού αυτού χώρου, όπως και ολοκληρώθηκε.
 
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης