Πρινύλας Κέρκυρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Χωριό της βορειδυτικής Κέρκυρας. Διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Πάγων (σήμερα Δημοτικό Διαμέρ...
 
μορφκατ
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Χωριό της βορειδυτικής Κέρκυρας. Διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Πάγων (σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αγίου Γεωργίου).<br />
Ο '''Πρινύλας''' είναι χωριό της βορειοδυτικής [[Κέρκυρα|Κέρκυρας]]. Διοικητικά ανήκε στην κοινότητα Πάγων, που σήμερα είναι το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα του [[Δήμος Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας|Δήμου Αγίου Γεωργίου]]. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 92 κατοίκους.

Κυρίαρχο επώνυμο Γιαλοψός (πιθανή σχέση με "Αιγιαλόν όψοντες")<br />
Το χωριό είναι χτισμένο σε πανοραμική θέση πάνω από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου και αναφέρεται ως έδρα Βυζαντινής Δεκαρχίας σε έγγραφο του 1200 μ.Χ.<br />
Το χωριό είναι χτισμένο σε πανοραμική θέση πάνω από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου και αναφέρεται ως έδρα Βυζαντινής [[Δεκαρχία|Δεκαρχίας]] σε έγγραφο του 1200 μ.Χ. Κυρίαρχο επώνυμο στο χωριό είναι το ''Γιαλοψός'' (πιθανή σχέση με "Αιγιαλόν όψοντες"). Εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, κτίσμα του 14ου αιώνα (προϋπάρχον κτίσμα στα θεμέλια του). Είναι διατηρητέος οικισμός με χαρακτηριστικά δρομάκια, σπίτια και αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα.

Εκκλησία του χωριού είναι ο Αγιος Νικόλαος κτίσμα του 14ου αιώνα (προϋπάρχον κτίσμα στα θεμέλια του).<br />
[[Κατηγορία:Χωριά της Κέρκυρας]]
Διατηρητέος οικισμός με χαρακτηριστικά δρομάκια, σπίτια και αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα.<br />
[[Κατηγορία:Δήμος Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας]]

Έκδοση από την 14:55, 16 Ιανουαρίου 2008

Ο Πρινύλας είναι χωριό της βορειοδυτικής Κέρκυρας. Διοικητικά ανήκε στην κοινότητα Πάγων, που σήμερα είναι το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Γεωργίου. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 92 κατοίκους.

Το χωριό είναι χτισμένο σε πανοραμική θέση πάνω από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου και αναφέρεται ως έδρα Βυζαντινής Δεκαρχίας σε έγγραφο του 1200 μ.Χ. Κυρίαρχο επώνυμο στο χωριό είναι το Γιαλοψός (πιθανή σχέση με "Αιγιαλόν όψοντες"). Εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, κτίσμα του 14ου αιώνα (προϋπάρχον κτίσμα στα θεμέλια του). Είναι διατηρητέος οικισμός με χαρακτηριστικά δρομάκια, σπίτια και αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα.