Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γεώργιος Τυπάλδος Κοζάκης (πρεσβύτερος)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μ (Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας)
Ο '''Γεώργιος Τυπάλδος Κοζάκης''' ήταν [[Έλληνας]] ιατρός του 19ου αιώνα και πρωτεργάτης της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Ελληνικής επανάστασης]].
==Βιογραφία==
Γεννήθηκε το 1790 στο [[Ληξούρι]] της [[ΚεφαλλονιάΚεφαλονιά]]ς. Σπούδασε στηνστις [[ΚυδωνίαΚυδωνίες (Μικρά Ασία)|ΚυδωνίαΚυδωνίες]] της Μικράς Ασίας και αργότερα ιατρική στην [[Πάντοβα]] και στο [[Παρίσι]]. Ελαβε το πτυχίο της ιατρικής το 1817 από την Ιατρική Σχολή των Παρισίων, όπου παρουσίασε τη μελέτη του "Essai sur l'analyse appliquee a la medecine, these etc. Paris 1817", η οποία εντοπίστηκε στη Βιβλιοθήκη του Βρεττανικού Μουσείου με αριθμό 1183.d.11(13). Το 1815 φοιτητής ακόμη μετέφρασε από τα γαλλικά τη διατριβή του φίλου του ιατρού Ιωάννου Σεραφείμ,"Περί χολερικών πυρετών" Παρίσι 1815 δια να ωφεληθούν. όπως σημειώνει στο εισαγωγικό του κείμενο, οι συμπατρώτες του από τις συμβουλές του βιβλίου, μια και λίγοι Ελληνες θα διάβαζαν το βιβλίο στα γαλλικά. Επί πλέον στο ίδιο βιβλίο ο Γεώργιος Κοζάκης Τυπάλδος γράφει ένα ιδιαίτερο κείμενο απευθυνόμενος στον αδελφό του Ιεράρχη Τριπόλεως Συρίας Αγαθάγγελο για την προστασία από την πανώλη με τη χρήση του "αλικού οξέως", δηλαδή του υδροχλωρικού οξέος, μεταφέροντας όλες τις σύγχρονες απόψεις της εποχής του, του "περίφημου χημικού της Γαλλίας" Guyton de Morveau (1737-1816).
 
Εγκαταστάθηκε στο [[Κισνόβιο]] της [[Βλαχία]]ς. Εκεί έγινε μέλος της [[Φιλική Εταιρεία|Φιλικής Εταιρείας]] και εργάστηκε πολύ για την προετοιμασία του αγώνα. Ήρθε στην Ελλάδα το 1821, έμεινε για λίγο και ξαναέφυγε. Επέστρεψε το 1837 και εγκαταστάθηκε οριστικά. Το 1843 ανέλαβε την ίδρυση της Δημόσιας Βιβλιοθήκες και του [[Νομισματικό Μουσείο Αθηνών|Νομισματικού Μουσείου]]. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της [[Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία|αρχαιολογικής εταιρείας]] από το 1845 ως το 1853. Απεβίωσε το 1867. Γιος του ήταν ο επίσης [[Γεώργιος Τυπάλδος Κοζάκης (γιος)|Γεώργιος Τυπάλδος Κοζάκης]].
1.814

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης