Εθνικό Ωδείο (Ελλάδα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
μ Ο AntonyFragakis μετακίνησε τη σελίδα Εθνικό Ωδείο (Ελλάδα) στην Εθνικό Ωδείο: Ορθότερος τίτλος
μ Ο Glorious 93 μετακίνησε την σελίδα Εθνικό Ωδείο στην Εθνικό Ωδείο (Ελλάδα) πάνω από μια ανακατεύθυνση χωρίς να αφήσει ανακατεύθυνση: κάθε χώρα έχει δικό της εθνικό ωδείο. έτσι και η Ελλάδα. πολύ κοινή ονομασία.
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 16:56, 14 Φεβρουαρίου 2021

Εθνικό Ωδείο
Εθνικό Ωδείο
Χάρτης
Είδοςωδείο και ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα
ΔιεύθυνσηΜάγερ 18
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°59′15″N 23°43′32″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1926[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Εθνικό Ωδείο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1926 από τον Έλληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη και αξιόλογους καλλιτέχνες όπως η Χαρίκλεια Καλομοίρη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Διονύσιος Λαβρανγκάς και η Σοφία Σπανούδη. Για κάποιο χρονικό διάστημα το ωδείο ήταν η μοναδική ελληνική εκπαιδευτική και πολιτιστική οργάνωση που προσέγγισε την ελληνική διασπορά, ανοίγοντας παραρτήματα στην Αίγυπτο και την Κύπρο (1948). Με την πάροδο των ετών, πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με το ωδείο, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Γκαμπριέλ Πιερνέ, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Αύρα Θεοδωροπούλου. Μεταξύ των μαθητών του ωδείου ήταν η Μαρία Κάλλας, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Αγνή Μπάλτσα και ηΜαντώ. Όταν η ιδρύθηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή το 1940, τα δύο τρίτα του προσωπικού της ήταν τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι του Εθνικού Ωδείου.

Το κτίριο του Εθνικού Ωδείου έχουν μετακινηθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ζωή του.. Από την αρχική του τοποθεσία στην Ηρακλείτου 6 μετακινήθηκε στην Δόρου 3 (1932), στην οδό Σολομού και Γ΄ Σεπτεμβρίου (1935) και έπειτα στην οδό Σολωμού 67 και Αριστοτέλους (1940). Το 2006 η έδρα του βρισκόταν στην οδό Μαιζώνος 8 και ο

καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Περικλής Κούκος.

Ανώτερη Σχολή Δραματικής τέχνης του Εθνικού Ωδείου

Η ανώτερη Σχολή Δραματικής τέχνης ιδρύθηκε ως Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα το 1926. Αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος το 1959.[2]

Στην σχολή διδάσκεται η δραματική τέχνη (αφήγηση, παντομίμα, παντομίμα/μιμητική λειτουργία - μέθοδοι εκπαίδευσης, αυτοσχεδιασμός, φωνητική προβολή, έργο στη σκηνή, τεχνικές οντισιόν), ιστορία και φιλοσοφία του θεάτρου, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, γενική ιστορία της τέχνης, αισθητική, κ.ά.

Με την πάροδο των ετών, πολλοί διακεκριμένοι καθηγητές, συγγραφείς και δημιουργοί της θεατρικής τέχνης έχουν συνεργαστεί με την σχολή, όπως ο Θάνος Τράγκας (διευθυντής της σχολής), η Μιράντα Μυράτ, ο Άγγελος Γριμάνης, ο Δημήτριος Χατζής, ο Ζαν Γαϊτάνος, ο Νικόλαος Σηφάκης, ο Μήτσος Λυγίζος, ο Κωστής Μιχαηλίδης, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, η Κακία Παναγιώτου, η Μαίρη Βογιατζή, ο Άγγελος Φουριώτης, ο Ευάγγελος Ανδρέου και ο Γιάννης Συνοδινός.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. Ανακτήθηκε στις 13  Νοεμβρίου 2018.
  2. official recognition: ΦΕΚ 44/7 Φεβρουαρίου 1959. τ' Β' [Εφημερίδα της Κυβερνήσεως] Αριθ. 402/19

Εξωτερικοί σύνδεσμοι