Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βόριο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.119 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 13 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Από τις ενώσεις που σχηματίζει μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες χαρακτηριστικές ομάδες με βάση το είδος των δεσμών:
*Τα [[βορίδια των μετάλλων]], τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από Μ<sub>5</sub>Β μέχρι ΜΒ<sub>66</sub>. Τα πλούσια σε μέταλλα βορίδια είναι εξαιρετικά σκληρά, χημικώς αδρανή, μη-πτητικά και πυρίμαχα υλικά. Έχουν σημείο τήξεως και ηλεκτρική αγωγιμότητα συχνά πολύ υψηλότερη από τα “πατρικά” μέταλλα. Έτσι, τα διβορίδια του Zr, Hf, Nb και Ta έχουν σημείο τήξεως πάνω από 3000&deg;C ενώ το TiB<sub>2</sub> (σ.τ. = 2980&deg;C) έχει αγωγιμότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ti.
*Τα [[βοράνια]] ή υδρίδια του βορίου, μια σειρά πτητικών ενώσεων με το υδρογόνο, με γενικό τύπο B<sub>n</sub>H<sub>n+4</sub> ή B<sub>n</sub>H<sub>n+8</sub>. Το διβοράνιο, Β<sub>2</sub>Η<sub>6</sub>, είναι το απλούστερο και παρασκευάζεται μέ την παρακάτω αντίδραση:
6LiH + 8BF<sub>3</sub> &rarr; 6LiBF<sub>4</sub> + B<sub>2</sub>H<sub>6</sub>
Στην ένωση αυτή τα άτομα το βορίου και 4 από τα 6 υδρογόνα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Τα υπόλοιπα δύο υδρογόνα καταλαμβάνουν θέσεις με μορφή γέφυρας μεταξύ των δύο ατόμων του βορίου και ο δεσμός τους καθορίζεται σαν δεσμός τριών κέντρων με ένα ζεύγος ηλεκτρονίων. Οι δεσμοί του τύπου αυτού ονομάζονται και δεσμοί “ηλεκτρονιακού ελλείμματος”.
 
{{επέκταση-χημεία}}
294

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης