Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Conudrum (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Πάτρας''', ιδρύθηκε τον Ιούνιο του [[1988]] ως ''Δημοτικό Θέατρο [[Πάτρα|Πάτρας]]'' και αποτελεί τον σπουδαιότερο θεατρικό θεσμό της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Κεντρική σκηνή του θεάτρου είναι το ιστορικό [[Θέατρο Απόλλων Πάτρας|Θέατρο Απόλλων της Πάτρας]].
[[Εικόνα:Dipethe patras.gif|right|Σήμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας]] Το '''Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Πάτρας''', ιδρύθηκε τον Ιούνιο του [[1988]] ως ''Δημοτικό Θέατρο [[Πάτρα|Πάτρας]]'' και αποτελεί τον σπουδαιότερο θεατρικό θεσμό της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Κεντρική σκηνή του θεάτρου είναι το ιστορικό [[Θέατρο Απόλλων Πάτρας|Θέατρο Απόλλων της Πάτρας]].


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 23:05, 11 Ιανουαρίου 2008

Σήμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Σήμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Πάτρας, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1988 ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας και αποτελεί τον σπουδαιότερο θεατρικό θεσμό της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Κεντρική σκηνή του θεάτρου είναι το ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας.

Ιστορία

Πρώτη παράσταση ήταν η "Μαρκησία ντε Σαντ" του Μισίμα σε σκηνοθεσία της Μάγιας Λυμπεροπούλου [1]. Στις 29 Ιουνίου του 1989 το θέατρο μετεξελίχθηκε σε ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με πρώτους καλλιτεχνικούς διευθυντές την Μάγια Λυμπεροπούλου αρχικά από κοινού με τον Βίκτωρα Αρδίττη ως την αποχώρησή του ένα χρόνο μετά. Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ "Γυάλινος Κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου ξεχώρισε για την ποιότητά της, όπως και οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι. Στη συνέχεια την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ ανέλαβαν διαδοχικά οι Νίκος Αρμάος, Γιώργος Κιμούλης, Θέμης Μουμουλίδης (1999-2007) [2]. Από το 2007 καλλιτεχνική διευθύντρια του θέατρου είναι η σκηνοθέτις και ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου [3]. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επιχορηγείται τακτικά από το Δήμο Πατρέων και από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Ανικανοποίητο αίτημα της πόλης παραμένει η μετεξέλιξη του Θεάτρου σε Κρατικό Θέατρο Νότιας Ελλάδας. Παρόλα αυτά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, εν μέρει λόγω μη καταβολής επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ, ενώ έχει απωλέσει μια δεύτερη σκηνή το θεατράκι "Επίκεντρο" το οποίο κατεδαφίστηκε ενόψει της "Πάτρας ΠΠΕ 2006" χωρίς ωστόσο να αντικατασταθεί από νέο θέατρο [4].

Το ΔΗΠΕΘΕ στην κοινωνία της Πάτρας

Το 2007 το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας οργάνωσε σεμινάρια θεατρικής επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι προγραμματίζονται ξεναγήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Παραπομπές

  1. Το Βήμα "Θέατρο «H όπερα της πεντάρας» - το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας"[1] τελευταία πρόσβαση 11 Ιανουαρίου 2007.
  2. Το Βήμα "Θέατρο: Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα: Νέο ξεκίνημα ή τέλος εποχής;" [2] τελευταία πρόσβαση 11 Ιανουαρίου 2007
  3. Ιωάννας Κλεφτογιάννη, Η Πάτρα ψήφισε Κονιόρδου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 30/07/2007
  4. Βασίλη Αγγελικόπουλου, "Να ανανεωθεί ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ", Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4 Αυγούστου 2007 [3] τελευταία πρόσβαση 11 Ιανουαρίου 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι