Βορειομακεδονικό Δηνάριο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
=== Κέρματα ===
=== Κέρματα ===
Κυκλοφορούν σήμερα κέρματα σε αξίες των 50 ντένι, του ενός δηναρίου και των 2, 5, 10 και των 50 δηναρίων.
Κυκλοφορούν σήμερα κέρματα σε αξίες των 50 ντένι, του ενός δηναρίου και των 2, 5, 10 και των 50 δηναρίων.

== [[Συμφωνία των Πρεσπών]] ==
H Βόρεια Μακεδονία, κατόπιν της Συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, είναι υποχρεωμένη από τους διεθνείς νόμους, να αλλάξει ονομασία και στο εθνικό της νόμισμα, το οποίο πρέπει να βασίζεται στην νέα σύνθετη ονομασία της χώρας ''Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας''. Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα αναφέρουν, την χώρα με την προηγούμενη ονομασία της χώρας (''Δημοκρατία της Μακεδονίας''), ενώ μαζί με αυτά πρέπει να αντικατασταθεί και ο διεθνής κωδικός της χώρας [[ISO 4217]], MKD, με νέο διεθνή κωδικό.

Παρά την επίσημη αλλαγή του ονόματος, στην χώρα, πολλές ονομασίες εξακολουθούν, μέχρι και σήμερα, να παραμένουν μέχρι στιγμής στην Βόρεια Μακεδονία, καθώς, και διάφορες άλλες πολιτικές εκκρεμότητες, υπό το όνομα «Μακεδονία», παραβιάζοντας κάθετα την Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δεν είναι αποδεκτό, τόσο από την [[Ελλάδα]] (σύμφωνα με την συμφωνία αυτή, αναγνωρίστηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ στην Ελλάδα ανήκει και το αστέρι της Βεργίνας), όσο και την [[Βουλγαρία]] (εθνικά σύμβολα και γλώσσα), καθώς και από την [[Ευρωπαϊκή Ένωση]], στην οποία η Βόρεια Μακεδονία, είναι υποψήφιο κράτος μέλος πρός ένταξη.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 12:10, 21 Ιανουαρίου 2021

Δηνάριοденар
Χώρα Βόρεια Μακεδονία
Υποδιαίρεση100 ντένι
ISO 4217MKD
Συντομογραφίαден


Το Δηνάριο (σλαβομακεδονικά: денар‎‎ / ντέναρ, πληθυντικός: денари / ντέναρι, κωδικός ISO 4217: MKD) είναι το νόμισμα της Βόρειας Μακεδονίας. Υποδιαιρείται σε 100 ντένι (дени). Η ονομασία οφείλεται στο νόμισμα της αρχαίας Ρώμης, το δηνάριο (λατινικά: denarius / ντενάριους). Το σύμβολο του νομίσματος είναι ден, που είναι και τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματός του.

Ιστορία

Το πρώτο δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας εισήχθη στις 26 Απριλίου 1992 και αντικατέστησε το Γιουγκοσλαβικό δηνάριο του 1990, με το οποίο είχε ίδια αξία. Το νόμισμα μεταβλήθηκε σε αξία στις 5 Μαΐου 1993, με το 1 νέο δηνάριο (MKD) να ισούται με 100 παλαιά δηνάρια (MKN). Το νέο δηνάριο (MKD) συνδέθηκε, με καθορισμένη ισοτιμία, με το γερμανικό μάρκο για λόγους νομισματικής σταθερότητας[1] και το 1997 υποτιμήθηκε. Τον Αύγουστο του 2003 το δηνάριο της Βόρειας Μακεδονίας συνδέθηκε με το Ευρώ.

Κέρματα

Για το πρώτο δηνάριο δεν κυκλοφόρησαν κέρματα. Το 1993 εισήχθησαν κέρματα για το δεύτερο δηνάριο σε αξίες των 50 ντένι (το οποίο δεν κυκλοφορεί πλέον), του 1, των 2 και των 5 δηναρίων μαζί με τα κέρματα των και των 10 και των 50 δηναρίων.

Χαρτονομίσματα

Πρώτο δηνάριο

Το 1992 εισήχθησαν χαρτονομίσματα σε ονομαστικές αξίες των 10, 25, 50, 100, 500, 1000, 5.000 και των 10.000 δηναρίων.

Δεύτερο δηνάριο

Μετά το πρώτο κυκλοφόρησε το δεύτερο δηνάριο το 1993, σε αξίες των 10, 20, 50, 100 και των 500. Τα 20 δηνάρια τυπώθηκαν μόνο στην πρώτη σειρά. Το 1996 προστέθηκαν τα χαρτονομίσματα των 1000 και των 5.000 δηναρίων.

Κέρματα

Κυκλοφορούν σήμερα κέρματα σε αξίες των 50 ντένι, του ενός δηναρίου και των 2, 5, 10 και των 50 δηναρίων.

Συμφωνία των Πρεσπών

H Βόρεια Μακεδονία, κατόπιν της Συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, είναι υποχρεωμένη από τους διεθνείς νόμους, να αλλάξει ονομασία και στο εθνικό της νόμισμα, το οποίο πρέπει να βασίζεται στην νέα σύνθετη ονομασία της χώρας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα αναφέρουν, την χώρα με την προηγούμενη ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας), ενώ μαζί με αυτά πρέπει να αντικατασταθεί και ο διεθνής κωδικός της χώρας ISO 4217, MKD, με νέο διεθνή κωδικό.

Παρά την επίσημη αλλαγή του ονόματος, στην χώρα, πολλές ονομασίες εξακολουθούν, μέχρι και σήμερα, να παραμένουν μέχρι στιγμής στην Βόρεια Μακεδονία, καθώς, και διάφορες άλλες πολιτικές εκκρεμότητες, υπό το όνομα «Μακεδονία», παραβιάζοντας κάθετα την Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δεν είναι αποδεκτό, τόσο από την Ελλάδα (σύμφωνα με την συμφωνία αυτή, αναγνωρίστηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ στην Ελλάδα ανήκει και το αστέρι της Βεργίνας), όσο και την Βουλγαρία (εθνικά σύμβολα και γλώσσα), καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Βόρεια Μακεδονία, είναι υποψήφιο κράτος μέλος πρός ένταξη.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι