Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου Τελένδου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προσθήκη παραπομπής
μ αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Βυζαντινά κάστρα (με το HotCat)
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
[[Κατηγορία:Κάλυμνος]]
[[Κατηγορία:Κάλυμνος]]
[[Κατηγορία:Κάστρα των Δωδεκανήσων]]
[[Κατηγορία:Κάστρα των Δωδεκανήσων]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινά κάστρα]]

Έκδοση από την 00:33, 12 Ιανουαρίου 2021

Το Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου είναι οχυρωματικό έργο στην νησίδα Τέλενδο που βρίσκεται δίπλα στην Κάλυμνο στα Δωδεκάνησα.[1] Το κάστρο στο εσωτερικό του περιελάμβανε μεσαιωνικό οικισμό, βρισκόταν απέναντι από το Καστέλλι και είχε οπτική επαφή με το Κάστρο Γαλατιανής.[1] Είναι χτισμένο σε βραχώδες έδαφος στα βόρεια της νησίδας σε υψόμετρο 250 μέτρα και οφείλει το όνομα του στον ναό που βρίσκεται μέσα σε αυτό.[1]

Το κάστρο είχε τείχη πάχους από 1 έως 1,5 μέτρα και είχε μόνο μία πύλη στο μοναδικό προσβάσιμο σημείο αφού περιβαλλόταν από γκρεμούς. Είχε προτείχισμα και διασώζεται σήμερα ερείπια μικρού πύργου-παρατηρητηρίου. Το κάστρο πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα για προστασία του οικισμού από τις αραβικές επιδρομές της εποχής[2]. Πιστεύεται ότι το κάστρο και ο οικισμός διατηρήθηκαν μέχρι τον 10ο αιώνα που επανακατοικήθηκαν τα παράλια της νησίδας.

Σήμερα διασώζονται τα τείχη του σε χαμηλό ύψος, ερείπια οικιών, και ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης που χτίστηκε πάνω σε ερείπια βασιλικής και διασώζονται τοιχογραφίες του 7ου αιώνα.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 «Κάστρο Τελένδου ή Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου». http://www.kastra.eu/. Ελληνικά Κάστρα. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  2. Κόλλιας, Ηλίας (1996 - Αθήνα). «Δωδεκάνησα - Κάλυμνος, Σύμη, Καστελλόριζο, Κάσος». Καθημερινή - 7 ημέρες, σελ. 28. 

Πηγές

  • CORPUS Αρχαιολογία, ιστορία των πολιτισμών, τεύχος 72, Ιουνίου 2005, Εκδόσεις Περισκόπιο, Μιχαήλ Ι. Κουτελλάς , σελίδες 67-68, Τα Βυζαντινά κάστρα της Καλύμνου.