Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Δάσος της Βουλώνης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Ιστορικό: διόρθωση συντομογραφιας
(→‎Ιστορικό: διόρθωση συντομογραφιας)
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
Το δάσος της Βουλώνης αποτελεί κατάλοιπο του παλαιού μεγάλου δάσους του Ρουβραί. Ήδη από τον 7ο αιώνα, ο βασιλιάς [[Δαγοβέρτος Α΄]] κυνηγούσε αρκούδες, ελάφια και άλλα θηράματα στο δάσος. Τον 8ο αιώνα, ο εγγονός του, ο [[Χιλδέριχος Β΄]], παραχώρησε το δάσος στους μοναχούς του [[Βασιλική Σαιν-Ντενί|αβαείου του Σαιν-Ντενί]] που εγκατέστησαν εκεί πολλές μοναστικές κοινότητες. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους το αγόρασε ο [[Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας|Φίλιππος Αύγουστος]] για να το μετατρέψει σε κυνηγετικά εδάφη για την βασιλική οικογένεια. Το δάσος πήρε το όνομά του από ένα παρεκκλήσι που κτίσθηκε στην περιοχή και ήταν αφιερωμένο στην Παναγία της Βουλώνης.
 
Για αιώνες και παρά τη βασιλική προστασία, το δάσος της Βουλώνης συγκέντρωνε παράνομους, φυγόδικους, ληστές, ανατρεπτικά στοιχεία κλκτλ και θεωρούνταν επικίνδυνη περιοχή - κυρίως για τους ταξιδιώτες, ο φυσιοδίφης [[Πιερ Μπελόν|Πιέρ Μπελόν]] δολοφονήθηκε από κλέφτες μέσα στο δάσος το 1564.
 
Από τον 17ο αιώνα, έγινε τόπος περιπάτου των κατοίκων του Παρισιού. Κατά τον 18ο αιώνα, οι λειτουργίες που γίνονταν στο αβαείο του Λονσάν, που ιδρύθηκε τo 1256 από την [[Ισαβέλλα της Γαλλίας (1225-1270)|Ισαβέλα της Γαλλίας]], αδελφή του [[Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας|Αγίου Λουδοβίκου]], συγκέντρωναν την αριστοκρατία του Παρισιού. Το 1857, στην περιοχή του μοναστηριού αυτού, που καταστράφηκε εντελώς κατά τη [[Γαλλική Επανάσταση|Γαλλική επανάσταση]], δημιουργήθηκε ο ιππόδρομος Λονσάν.
Το 1852 παραχωρήθηκε στην πόλη του Παρισιού από τον αυτοκράτορα [[Ναπολέων Γ΄|Ναπολέοντα Γ']] για να μετατραπεί σε δημόσιο πάρκο. Η οριστική διαρρύθμιση του δάσους της Βουλώνης έγινε κατά τον [[Μετασχηματισμός του Παρισιού κατά τη Δεύτερη Αυτοκρατορία|μετασχηματισμό του Παρισιού κατά τη Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία]], εποχή κατά την οποία δημιουργήθηκαν πολλές παρισινές πλατείες και πάρκα, όπως το [[δάσος της Βενσέν]], το [[πάρκο Μπυτ-Σωμόν]] και άλλα.
 
Από τον 19ο αιώνα, το δάσος της Βουλώνης έγινε δημοφιλής τόπος συνάντησης και περιπάτου για τους Παριζιάνους όλων των τάξεων. Τα δρομάκια γέμιζαν με περιπατητές, άμαξες και αναβάτες, και αργότερα με άνδρες και γυναίκες με ποδήλατα και στη συνέχεια με αυτοκίνητα. Οικογένειες που έκαναν πικνίκ γέμιζαν το δάσος και το γκαζόν, και οι Παριζιάνοι κωπηλατούσαν στις βάρκες στη λίμνη, ενώ οι ανώτερες τάξεις διασκεδάζονταν στα καφέ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι λίμνες ήταν παγωμένες, έκαναν παγοδρομίες.
 
== Λογοτεχνία και τέχνη ==
4.432

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης