Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Θεοφανώ Σκλήραινα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Θεοφανώ ήταν μία από τις δύο γυναίκες που στέφθηκαν ποτέ αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Δεν ήταν βασίλισσα και για να κυριολεκτήσουμε ουτε καν αυτοκράτειρα.
(Η Θεοφανώ ήταν μία από τις δύο γυναίκες που στέφθηκαν ποτέ αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Δεν ήταν βασίλισσα και για να κυριολεκτήσουμε ουτε καν αυτοκράτειρα.)
 
[[Αρχείο:Sarcophagus-Theophanu-Cologne.jpg|thumb|right|200px|Η σαρκοφάγος της Θεοφανούς στην Κολωνία]]
Η '''Θεοφανώ''' ([[960]] – [[15 Ιουνίου]] [[991]]) από τον Οίκο των Σκληρών γεννήθηκε στην [[Κωνσταντινούπολη]] και ήταν βασίλισσααυτοκράτορας της [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|ΓερμανίαςΑγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]], ως σύζυγος του [[Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Όθωνα Β΄]] και μητέρα του [[Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Όθωνα Γ΄]].<ref name="Canduci, pg. 226">Canduci, σελ. 226</ref>
 
==Ιστορικό==
* [[Σοφία Α΄, Ηγουμένη του Γκάντερσχαϊμ|Σοφία]] 975-1039, ηγουμένη των αββαείων Γκάντερσχαϊμ και Έσσεν.
* [[Αδελαΐδα Α΄, Ηγουμένη του Κέντλινμπεργκ|Αδελαΐδα Α΄]] 973/4-1045, ηγουμένη των αββαείων Κέντλινμπουργκ και Γκάντερσχαϊμ.
* [[ΜατθίλδηΜατίλντε της ΣαξονίαςΣαξωνίας|Ματθίλδη]]) 978-1025, παντρεύτηκε τον [[Έτσο της Λοθαριγγίας|Έτσο των Ετσονιδών]] παλατινό κόμη της Λοθαριγγίας.
* [[Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Όθων Γ΄]] 980-1002, βασιλιάς της Γερμανίας & Λομβαρδίας.
* Μια κόρη, δίδυμη αδελφή του Όθωνα, απεβίωσε το 980.
 
==Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»==
Στις 16 Φεβρουαρίου [[2019]] στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θεσμοθετήθηκεανακοινώθηκε έναη νέοθεσμοθέτηση ενός νέου, πανευρωπαϊκόπανευρωπαϊκού βραβείοβραβείου. Είναι το '''Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»''' (Empress Theophano), που θα απονέμεται ετησίωςμία φορά το έτος από το ομώνυμο ίδρυμα (Theophano Foundation). και η τελετή βράβευση λαμβάνει χώρα στην [[Ροτόντα (Θεσσαλονίκη)|Ροτόντα Θεσσαλονίκης]].Θα Βραβεύονταιβραβεύονται με αυτό πρόσωπα ή οργανισμοί για τη συμβολή τους «στην κατανόηση των αρχών που συνιστούν την ευρωπαϊκή ιδέα, όπως και των ιστορικών αλληλοεξαρτήσεων των εθνών». Η συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς έγινε λόγω της καθοριστικής συνδρομής της για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου. Η επιλογή του τοπόσημου της Ροτόντας για την Τελετή Απονομής έγινε διότι αποτελεί ένα κορυφαίο μνημείο που μαρτυρεί τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ορθόδοξη, Οθωμανική και Ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης.<ref>«Ένα φιλοευρωπαϊκό βραβείο γεννιέται», ''[[Η Καθημερινή]]'', 16 Φεβρουαρίου 2019, σελ. 5</ref><ref>[https://www.efsyn.gr/oikonomia/ta-nea-tis-agoras/261200_eyropaiko-brabeio-aytokrateira-theofano Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», Εφημερίδα των Συντακτών, 22.09.2020]</ref>
 
 
==Παραπομπές==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
* [https://www.theophano.eu/ Το ίδρυμα και το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»]
 
 
{{authority control}}
 
 
{{DEFAULTSORT:Θεοφανω Σκληρ}}
 
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί Αυτοκράτορες]]
[[Κατηγορία:ΒασίλισσεςΣύζυγοι βασιλέων της Γερμανίας]]
[[Κατηγορία:ΑυτοκράτειρεςΑυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]]
[[Κατηγορία:Οικογένεια Φωκάδων]]
[[Κατηγορία:Βασίλισσες της Ιταλίας]]
[[Κατηγορία:Ελληνίδες Βασίλισσες]]
[[Κατηγορία:Βασίλισσες]]
[[Κατηγορία:Αυτοκράτειρες]]
2.395

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης