Δέκατη ένατη δυναστεία Φαραώ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Nilecat (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


[[Αρχείο:Abu Simbel 008.jpg|αριστερά|μικρογραφία|169x169εσ|Ο Ραμσής Β΄ στο ναό του στο [[Αμπού Σίμπελ|Άμπου Σίμπελ]]]]
[[Αρχείο:Abu Simbel 008.jpg|αριστερά|μικρογραφία|169x169εσ|Ο Ραμσής Β΄ στο ναό του στο [[Αμπού Σίμπελ|Άμπου Σίμπελ]]]]
Η '''Δέκατη Ένατη Δυναστεία Φαραώ''' (19<sup>η</sup>, αγγλικά: Dynasty XIX), είναι η δεύτερη του [[Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Νέου Βασιλείου]], που ακολούθησε την [[Δέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ|Δέκατη Όγδοη Δυναστεία]]. Καλύπτει το χρονικό διάστημα μεταξύ 1295 -1186 π.Χ. Μαζί με την [[Εικοστή δυναστεία Φαραώ|20<sup>η</sup> Δυναστεία]] (1186-1069 π.Χ.) η οποία έπεται, διαμόρφωσαν την ιστορική περίοδο των "''Ραμσίδων''", που έλαβε την ονομασία της από το όνομα ''"[[Ραμσής|Ραμσή]]''[[Ραμσής|ς]]", το οποίο έφεραν οι περισσότεροι φαραώ που βασίλεψαν στη διάρκεια τους. Ανάμεσά τους αναμφίβολα ξεχώρισε ο [[Ραμσής Β΄]], ο τρίτος φαραώ της δέκατης ένατης δυναστείας, που υπήρξε ένας εμβληματικός ηγεμόνας και πρότυπο για πολλές γενιές διαδόχων του, οι οποίοι θέλησαν να τον τιμήσουν και να τον μιμηθούν υιοθετώντας το όνομά του. Η εποχή της 19ης Δυναστείας θεωρείται ως μία περίοδος ακμής για την Αίγυπτο.
Η '''Δέκατη Ένατη Δυναστεία Φαραώ''' (19<sup>η</sup>, αγγλικά: Dynasty XIX), είναι η δεύτερη του [[Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Νέου Βασιλείου]], που ακολούθησε την [[Δέκατη όγδοη δυναστεία Φαραώ|Δέκατη Όγδοη Δυναστεία]]. Καλύπτει το χρονικό διάστημα μεταξύ 1295 -1186 π.Χ. Μαζί με την [[Εικοστή δυναστεία Φαραώ|20<sup>η</sup> Δυναστεία]] (1186-1069 π.Χ.) η οποία έπεται, διαμόρφωσαν την ιστορική περίοδο των "''Ραμσίδων''", που έλαβε την ονομασία της από το όνομα ''"[[Ραμσής|Ραμσή]]''[[Ραμσής|ς]]", το οποίο έφεραν οι περισσότεροι φαραώ που βασίλεψαν στη διάρκεια τους. Ανάμεσά τους αναμφίβολα ξεχώρισε ο [[Ραμσής Β΄]], ο τρίτος φαραώ της δέκατης ένατης δυναστείας, που υπήρξε ένας εμβληματικός ηγεμόνας και πρότυπο για πολλές γενιές διαδόχων του, οι οποίοι θέλησαν να τον τιμήσουν και να τον μιμηθούν υιοθετώντας το όνομά του.<ref>Mieroop, Marc Van De, 2011, "A History of Ancient Egypt", ''chapter 9'' The Ramessid Empire (ca. 1295–1203), The Wiley-Blackwell, Oxford. </ref><ref>Mieroop, Marc Van De, 2007, The Eastern Mediterranean in the Age of Ramesses II, Blackwell</ref>
Η εποχή της 19ης Δυναστείας θεωρείται ως μία περίοδος ακμής για την Αίγυπτο.
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|+
|+

Έκδοση από την 12:02, 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ραμσής Β΄ στο ναό του στο Άμπου Σίμπελ

Η Δέκατη Ένατη Δυναστεία Φαραώ (19η, αγγλικά: Dynasty XIX), είναι η δεύτερη του Νέου Βασιλείου, που ακολούθησε την Δέκατη Όγδοη Δυναστεία. Καλύπτει το χρονικό διάστημα μεταξύ 1295 -1186 π.Χ. Μαζί με την 20η Δυναστεία (1186-1069 π.Χ.) η οποία έπεται, διαμόρφωσαν την ιστορική περίοδο των "Ραμσίδων", που έλαβε την ονομασία της από το όνομα "Ραμσής", το οποίο έφεραν οι περισσότεροι φαραώ που βασίλεψαν στη διάρκεια τους. Ανάμεσά τους αναμφίβολα ξεχώρισε ο Ραμσής Β΄, ο τρίτος φαραώ της δέκατης ένατης δυναστείας, που υπήρξε ένας εμβληματικός ηγεμόνας και πρότυπο για πολλές γενιές διαδόχων του, οι οποίοι θέλησαν να τον τιμήσουν και να τον μιμηθούν υιοθετώντας το όνομά του.[1][2]

Η εποχή της 19ης Δυναστείας θεωρείται ως μία περίοδος ακμής για την Αίγυπτο.

Χρονολογικός πίνακας των Βασιλέων της 19ης Δυναστείας
Φαραώ Εικόνα Όνομα θρόνου Περίοδος βασιλείας Τόπος ενταφιασμού Σύζυγος (-οι) Σχόλια
Ραμσής Α΄
(Rameses I)
Ο Ραμσής Α΄. Κεφαλή από άγαλμα της εποχής της βασιλείας του φαραώ Χορεμχέμπ (Horemheb), που τον απεικονίζει ως γραφέα.
Ο Ραμσής Α΄. Κεφαλή από άγαλμα της εποχής της βασιλείας του φαραώ Χορεμχέμπ (Horemheb), που τον απεικονίζει ως γραφέα.
Μενπετιρά (Menpehtyra) 1295 - 1294 π.Χ. Sitre Πριν γίνει φαραώ, ονομαζόταν Paramessu και η οικογένειά του προερχόταν από την Άβαρη (πρωτεύουσα των Υξώς). Ήταν στρατιωτικός αξιωματούχος του Χορεμχέμπ (τελευταίος βασιλιάς της 18ης δυναστείας), ο οποίος τον όρισε διάδοχό του.
Σέτι Α΄
(Sety I)
Ο Σέτι Α΄ με τον μικρό ακόμη Ραμσή Β΄, στην ανάγλυφη διακόσμηση του ναού του, στην Άβυδο.
Ο Σέτι Α΄ με τον μικρό ακόμη Ραμσή Β΄, στην ανάγλυφη διακόσμηση του ναού του, στην Άβυδο.
Μενμαατρά (Menmaatra) 1294 - 1279 π.Χ. Κοιλάδα των Βασιλέων, τάφος KV17 Muttuya (μητέρα του Ραμσή Β΄) O Σέτι Α΄ ήταν γιός του Ραμσή Α΄ και πατέρας του Ραμσή Β΄
Ραμσής Β΄
(Rameses II)
Ο Ραμσής Β΄ σε κολοσσικό άγαλμα, στο ναό του, στο Ραμσείο (Λούξορ).
Ο Ραμσής Β΄ σε κολοσσικό άγαλμα, στο ναό του, στο Ραμσείο (Λούξορ).
Oυζερμαατρά Σετεπενρά (Usermaatra Setepenra) 1279 - 1213 π.Χ. Κοιλάδα των Βασιλέων, τάφος KV5 Νεφερτάρι, Ισετνεφρέτ, Μaat-Hor-Neferura

(...)

Ο Ραμσής Β' ήταν γιός του Σέτι Α΄. Είχε περίπου 90 παιδιά και πολλές συζύγους. Η Ισετνεφρέτ ήταν η μητέρα του γιού και διαδόχου του (του Μερενπτά). Ο γάμος του με την κόρη του Χετταίου βασιλιά Χατουσίλι Γ΄, ήταν διπλωματικός, μετά τη συνθήκη ειρήνης (1259 π.Χ.). Στα αιγυπτιακά το όνομά της ήταν Maat-Hor-Neferura.
Μερενπτά
(Merenptah)
Ο Μερενπτά.
Ο Μερενπτά.
Μπενρά (Baenra) 1213 - 1203 π.Χ. Ισετνεφρέτ Β΄ γιος τού Ραμσή Β΄ και της Ισετνεφρέτ. Ήταν ο πρώτος φαραώ που αντιμετώπισε τις εισβολές των Λαών της Θάλασσας. Στη Στήλη του Μερενπτά περιγράφει αυτές τις νίκες του.
Αμενμεσής
(Amenmesse)
Μενμιρά (Menmira) 1203 - 1194 π.Χ. βασίλεψε παράλληλα με τον Σέτι Β΄
Σέτι Β΄
(Sety II)
Ουζερκεπερούρα Σετεπενρά (Userkheperura Setepenra) 1203 - 1194 π.Χ. Κοιλάδα των Βασιλέων Τουοσρέτ γιος του Μερενπτά και της Ισετνεφρέτ Β΄. Βασίλεψε παράλληλα με τον αντίζηλό του στον θρόνο, τον Αμενμεσού
Σιπτά
(Siptah)
Ακενρά-Σετεπενρά (Akehnrasetepenra) 1194 - 1188 π.Χ. γιός του Αμενμεσή (ή του Σέτι Β΄). Μητέρα του ήταν η Χαναανιτικής καταγωγής Shoteraya.
Τουοσρέτ
(Twosret)
Η Ταουζρέτ κρατά στα δύο της χέρια σείστρα (τελετουργικό μουσικό κρουστό όργανο). Διακοσμητικό ανάγλυφο από το ναό Αμάντα (Amada) στη Νουβία.
Η Ταουζρέτ κρατά στα δύο της χέρια σείστρα (τελετουργικό μουσικό κρουστό όργανο). Διακοσμητικό ανάγλυφο από το ναό Αμάντα (Amada) στη Νουβία.
Σιτρά-Μεριταμούν (Sitrameritamun), δηλ. "Κόρη του Ρα, αγαπημένη του Άμωνα" 1188 - 1186 π.Χ. Κοιλάδα των Βασιλέων, τάφος KV14 Σέτι Β΄ γυναίκα φαραώ, συμβασιλέας του Σαπτά. Aνέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Δείτε επίσης

Πηγές

  1. Mieroop, Marc Van De, 2011, "A History of Ancient Egypt", chapter 9 The Ramessid Empire (ca. 1295–1203), The Wiley-Blackwell, Oxford.
  2. Mieroop, Marc Van De, 2007, The Eastern Mediterranean in the Age of Ramesses II, Blackwell