Ελεγκτικό Συνέδριο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από:
* Τον Πρόεδρο
* Τον Πρόεδρο
* Οκτώ Αντιπροέδρους
* Εννέα Αντιπροέδρους
* Τριάντα Συμβούλους
* Τριάντα επτά Συμβούλους
* Σαράντα τέσσερις Παρέδρους και
* Σαράντα επτά Παρέδρους και
* Σαράντα πέντε Εισηγητές − δόκιμους Εισηγητές.
* Σαράντα πέντε Εισηγητές − δόκιμους Εισηγητές.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπηρετούν επίσης ένας Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας, ένας Επίτροπος της Επικρατείας με βαθμό Αντιπροέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου και τρεις Αντεπίτροποι της Επικρατείας.<ref>{{Cite web|url=https://www.elsyn.gr/sites/default/files/8%20%28N.%204129_2013%29.pdf|title=ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 52|last=|first=|date=28 Φεβρουαρίου 2013|website=Ελεγκτικό Συνέδριο|publisher=|accessdate=}}</ref> Οι αρμοδιότητες του ασκούνται από την Ολομέλεια, τα Τμήματα και τα Κλιμάκια.
Η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελείται από:
* Τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας
* Τον Επίτροπο Επικρατείας
* Τρεις Αντεπιτρόπους Επικρατείας
* Δύο Παρέδρους
* Οκτώ Εισηγητές <ref>{{Cite web|url=https://www.elsyn.gr/sites/default/files/ORGANIKES%20THESEIS.pdf|title=Ελεγκτικό Συνέδριο}}</ref>

Οι αρμοδιότητες του ασκούνται από την Ολομέλεια, τα Τμήματα και τα Κλιμάκια.


== Δείτε επίσης ==
== Δείτε επίσης ==

Έκδοση από την 14:50, 4 Δεκεμβρίου 2020

Ελεγκτικό Συνέδριο
Αρχείο:ELSYN logo.png
Ιδρύθηκε1833
ΤοποθεσίαΒουρνάζου 4, Τ.Κ. 115 21, Αθήνα, Ελλάδα
Ιστοσελίδαelsyn.gr
Πρόεδρος
ΚάτοχοςΙωάννης Σαρμάς
Έναρξη θητείας23 Ιουλίου 2019

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας). Είναι το ανώτατο δημοσιονομικό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα έχει και διοικητικές αρμοδιότητες. Κατά μια παλαιότερη άποψη για το λόγο αυτό θεωρείτο διφυές όργανο. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη και μη κρατούσα σήμερα. Το γεγονός ότι ασκεί και διοικητικές δημοσιονομικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, δεν αλλάζει την νομική του φύση ως Δικαστηρίου. Ακριβώς όπως και το ΣτΕ δεν αλλάζει φύση όταν το Ε΄τμήμα του επεξεργάζεται τα κανονιστικά διατάγματα. Δηλαδή στις περιπτώσεις αυτές οι πράξεις που εκδίδει το Δικαστήριο είναι δικαστικές πράξεις και όχι διοικητικές. Αποστολή του είναι ο έλεγχος των δαπανών αλλά κυρίως των λογαριασμών του κράτους, τόσο του Δημοσίου, όσο και των ΟΤΑ. Αρμοδιότητά του επίσης είναι ο καταλογισμός των "δημοσίων υπολόγων" (έλεγχος και απόδοση ευθύνης σε διαχειριστές του Δημοσίου), καθώς και η αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ για θετικές ζημίες που προκάλεσαν κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ευθέως ή αναγωγικά στο κράτος ή στο οικείο ΝΠΔΔ. Παράλληλα μπορεί να εκδικάζει και διοικητικές διαφορές ουσίας που του έχουν ανατεθεί με ειδική διάταξη νόμου και προσιδιάζουν στην φύση του όπως για παράδειγμα οι διαφορές από το "πόθεν έσχες" των βουλευτών, υπουργών κλπ.

Θεσμός

Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει όμως παντού στη δικαστική εξουσία. Σε ορισμένα κράτη λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 27ης Σεπτεμβρίου / 9ης Οκτωβρίου του 1833, επί της Κυβέρνησης Τρικούπη, στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από την Αντιβασιλεία του Όθωνα με το ρόλο της ανώτατης Ελεγκτικής αρχής[1][2]. Πρώτος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν o Γάλλος οικονομολόγος Αρτεμόν Ρενύ (Arthemond Regny), ο οποίος έκανε και τη εισήγηση για την σύσταση του θεσμού αυτού, Γενικός Επίτροπος Σπανιολάκης και Αντιπρόεδρος Παπαδόπουλος ορκίσθηκαν ενώπιον της Αντιβασιλείας στις 11 Οκτωβρίου 1833. Είναι το πρώτο Ανώτατο Δικαστήριο του νεοελληνικού κράτους που λειτούργησε ανελλιπώς έως σήμερα. Η Ελλάς από συστάσεως της λειτούργησε επί 96 χρόνια χωρίς ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο αλλά ούτε λεπτό χωρίς ανώτατο δημοσιονομικό Δικαστήριο (Α.Γ. Προυσανίδης).

Δομή και Οργάνωση

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από:

  • Τον Πρόεδρο
  • Εννέα Αντιπροέδρους
  • Τριάντα επτά Συμβούλους
  • Σαράντα επτά Παρέδρους και
  • Σαράντα πέντε Εισηγητές − δόκιμους Εισηγητές.

Η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελείται από:

  • Τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας
  • Τον Επίτροπο Επικρατείας
  • Τρεις Αντεπιτρόπους Επικρατείας
  • Δύο Παρέδρους
  • Οκτώ Εισηγητές [3]

Οι αρμοδιότητες του ασκούνται από την Ολομέλεια, τα Τμήματα και τα Κλιμάκια.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. ΔΕΡΤΙΛΗΣ, Γ.Β. (2005). ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1830-1920). ΑΘΗΝΑ: ΕΣΤΙΑ. σελ. 340. 
  2. Επετηρίς του Βασιλείου της Ελλάδος δια το έτος 1837, σελ. 118, Κεφάλαιον Έκτον, Ελεγκτικόν Συνέδριον, οδός Αδριανού. «Δυνάμει του από 27 Σεπτεμβρίου 1833 Υ.Β. Διατάγματος συσταίνεται Ελεγκτικόν Συνέδριον...» «...Το Ελεγκτικόν Συνέδριον είναι η ανώτατη ως προς το διοικητικόν (administration) ελεγκτική Αρχή...»
  3. «Ελεγκτικό Συνέδριο» (PDF). 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι