Απόδοση (χημεία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το αντιδρών ήταν γραμμένο έτσι: αντιδρόν
μ (Αντικατάσταση παρωχημένης σύνταξης latex (mw:Extension:Math/Roadmap))
(Το αντιδρών ήταν γραμμένο έτσι: αντιδρόν)
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Στη [[χημεία]], '''απόδοση''', που επίσης αναφέρεται ως '''απόδοση αντίδρασης''', είναι η [[ποσότητα της μάζας|ποσότητα]] του [[προϊόν (χημεία)|προϊόντος]] που παίρνεται σε μια [[χημική αντίδραση]].<ref name="vogel">Vogel, A.I., Tatchell, A.R., Furnis, B.S., Hannaford, A.J. and P.W.G. Smith. ''Vogel's Textbook of Practical Organic Chemistry, 5th Edition''. Prentice Hall, 1996. ISBN 0582462363.</ref> Η '''απόλυτη απόδοση''' μπορεί να δοθεί ως το βάρος σε [[γραμμάριο|γραμμάρια]] ή σε [[γραμμομόριο|moles]] ('''μοριακή απόδοση'''). Η '''ποσοστιαία απόδοση''' (ή κλασματική απόδοση ή σχετική απόδοση), που χρησιμεύει στην μέτρηση της αποτελεσματικότητας μιας [[αντίδραση σύνθεσης|διεργασίας σύνθεσης]], μετράται διαιρώντας την ποσότητα που επιθυμητού προϊόντος που ελήφθη με την '''θεωρητική απόδοση''' (η μονάδα μέτρησης και των δύο πρέπει να είναι η ίδια):
 
<center><math>\mbox{percent yield} = \frac{\mbox{actual yield}}{\mbox{theoretical yield}} \times 100\%</math></center>
(όπου percent yield=ποσοστιαία απόδοση, actual yield=πραγματική απόδοση και theoretical yield=θεωρητική απόδοση)
 
Η θεωρητική απόδοση είναι η ποσότητα που προβλέπεται από τον [[στοιχειομετρία|στοιχειομετρικό]] υπολογισμό με βάση τον αριθμό των mol όλων των παρόντων αντιδραστηρίων. Αυτός ο υπολογισμός υποθέτει ότι μόνο μια αντίδραση συμβαίνει και ότι το [[περιοριστικό αντιδραστήριο]] αντιδρά πλήρως. Όμως η πραγματική απόδοση είναι πολύ συχνά μικρότερη (η ποσοστιαία απόδοση είναι μικρότερη από 100%) για πολλά αίτια:<ref>Whitten, K.W., Gailey, K.D. and Davis, R.E. ''General Chemistry'', 4th Edition. Saunders College Publishing, 1992. ISBN 0030723736. p.95</ref><ref name="Petrucci">Petrucci, R.H., Harwood, W.S. and Herring, F.G. ''General Chemistry'', 8th Edition. Prentice Hall, 2002 ISBN 0130143294. p.125</ref>
* Πολλές αντιδράσεις είναι ατελείς και τα αντιδρώντα δεν μετατρέπονται πλήρως σε προϊόντα. Αν λαμβάνει χώρα η αντίστροφη αντίδραση, η τελική κατάσταση περιέχει τα αντιδρώντα και τα προϊόντα σε μια κατάσταση [[χημική ισορροπία|χημικής ισορροπίας]].
* Δύο ή περισσότερες αντιδράσεις μπορεί να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα, έτσι ώστε κάποιο αντιδρόναντιδρών να μετατρέπεται σε ανεπιθύμητα παραπροϊόντα.
* Απώλειες συμβαίνουν κατά τον διαχωρισμό και καθαρισμό του επιθυμητού προϊόντος από το μείγμα της αντίδρασης.
 
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης