Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μεγάλη Τεσσαρακοστή»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Εκτός από τις πρόσθετες ιερές ακολουθίες που περιγράφονται παρακάτω, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αναμένονται να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή και να αυξήσουν την ιδιωτική τους προσευχή. Σύμφωνα με τη [[θεολογία]] των Ορθοδόξων Πατέρων, όταν αυξάνει ο ασκητισμός, θα πρέπει επίσης να αυξάνεται και η προσευχή. Οι [[Εκκλησιαστικοί Πατέρες]] έχουν αναφερθεί στη νηστεία χωρίς προσευχή ως «τη νηστεία των δαιμόνων» δεδομένου ότι οι δαίμονες δεν τρώνε σύμφωνα με την άυλη φύση τους, αλλά ούτε και κάνουν προσευχή.
 
== Νηστεία Σαρακοστής ==
'''Διάρκεια:''' 40 μέρες. Η χριστιανική εκδοχή της νηστείας λαμβάνει χώρα σε χρονικό διάστημα 40 ημερών. Βέβαια, αυτό είναι σχετικό, καθώς ο Χριστιανισμός είναι μια αρκετά διαλλακτική θρησκεία, με αποτέλεσμα  πλειοψηφία να νηστεύει μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
 
'''Τι περιλαμβάνει:''' Αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, γενικά από τις τροφές που έχουν αίμα (π. χ ψάρια), το αλκοόλ, το τσιγάρο, τη σεξουαλική επαφή και γενικά τις ηδονές. Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κανόνες είναι πιο αυστηροί αφού στο “παιχνίδι” μπαίνει και η αποχή από το λάδι.
 
'''Στόχος:''' Να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού. Το σύνολο του Ορθοδόξου βίου επικεντρώνεται γύρω από την Ανάσταση. Η Σαρακοστή προτίθεται να είναι το «εργαστήρι», όπου ο χαρακτήρας του πιστού ανυψώνεται και εδραιώνεται πνευματικά.  Η ζωή επιστρέφει και αφιερώνεται ξανά στη διδασκαλία και τα ιδεώδη του Ευαγγελίου. Η νηστεία και η προσευχή κορυφώνονται με τη βαθιά πεποίθηση της ζωής, όπου η απάθεια και η αδιαφορία μετατρέπονται σε έντονες δραστηριότητες πίστης και καλών έργων.
 
'''Αποτίμηση:''' Είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Πρόκειται για την αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη.
 
'''Βαθμολογία:''' 8/10 Η χριστιανική νηστεία αφήνει περιθώρια ελεύθερης βούλησης και ο καθένας μπορεί να την προσαρμόσει στις ανάγκες του, χωρίς να επιβαρυνθεί με το φόβο της αμαρτίας. Είναι αρκετά εμφανής η επίδραση του φιλελεύθερου αρχαιοελληνικού πνεύματος στους βασικούς άξονες της θρησκείας, που δε θα μπορούσε ποτέ να υιοθετήσει το πρότυπο του θεού “δυνάστη”.
 
===Ιερατικές εορτές===
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης