Τα κίτρινα γάντια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Mxpert (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Διόρθωση
Ετικέτα: επεξεργασία κώδικα 2017
Γραμμή 76: Γραμμή 76:
{{κιν}}
{{κιν}}
{{Portal bar| Τέχνη | Κινηματογράφος}}
{{Portal bar| Τέχνη | Κινηματογράφος}}
{{Αλέκος Σακελλάριος}}
{{DEFAULTSORT:Κιτρινα γαντια, Τα}}
{{DEFAULTSORT:Κιτρινα γαντια, Τα}}
[[Κατηγορία:Ελληνικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ελληνικές ταινίες]]

Έκδοση από την 16:13, 15 Νοεμβρίου 2020

Τα κίτρινα γάντια
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΑλέκος Σακελλάριος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης
ΣενάριοΑλέκος Σακελλάριος
Χρήστος Γιαννακόπουλος
ΙστορίαΑλέκου Σακελλάριου
Χρήστου Γιαννακόπουλου
Βασισμένο σεΗ Ρένα εξώκειλε (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΝίκος Σταυρίδης
Μάρω Κοντού
Μίμης Φωτόπουλος
Μάρθα Βούρτση
Γιάννης Γκιωνάκης
Παντελής Ζερβός
Νίκη Λινάρδου
ΜουσικήΤάκης Μωράκης
ΤραγούδιΜίμης Φωτόπουλος
Μάρθα Βούρτση
ΦωτογραφίαΝίκος Δημόπουλος
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΔιανομήFinos Film
Πρώτη προβολή12 Δεκεμβρίου 1960 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία11 Νοεμβρίου 2005 (DVD)
Διάρκεια80΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Τα κίτρινα γάντια είναι ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία, του 1960, της Φίνος Φιλμς, με θέμα την παθολογική συζυγική ζήλια.

Πλοκή

Ο Ορέστης (Νίκος Σταυρίδης) είναι ένας πλούσιος έμπορος, που είναι παντρεμένος με μια νεότερή του γυναίκα, τη Ρένα (Μάρω Κοντού). Ζει μαζί της και με την υπηρέτριά τους σε μία βίλα στην Κηφισιά. Είναι καχύποπτος και ζηλεύει τη γυναίκα του σε παρανοϊκό βαθμό. Υποψιάζεται συνέχεια ότι τον απατά και προσπαθεί να της περιορίζει την ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία έξω από το σπίτι. Η υπηρέτριά τους έχει ένα αίσθημα με τον οδηγό Λέανδρο, σχέση που όμως προσπαθεί να κρατήσει κρυφή από τα αφεντικά της. Ο στρατηγός γείτονας του ζεύγους Καλλιγαρίδη ωστόσο έχει αντιληφθεί τη σχέση της υπηρέτριας και πασχίζει να ενημερώσει σχετικά τον Ορέστη, χωρίς επιτυχία.

Η Ρένα, εν αγνοία του Ορέστη, δανείζει στη φίλη της Αννούλα ένα φόρεμα σε μωβ και κίτρινες αποχρώσεις προκειμένου να πάει μια εκδρομή με τον αρραβωνιαστικό της στο Κιάτο. Το σύνολο συνοδεύει μια τσάντα ασορτί και ένα ζευγάρι κίτρινα γάντια. Για την ίδια μέρα η υπηρέτρια του ζεύγους βρίσκει μια δικαιολογία και κανονίζει και η ίδια μία εκδρομή με το Λέανδρο στο Λουτράκι. Ο Ορέστης εκείνη τη μέρα έχει κανονίσει επαγγελματικό ταξίδι στη Χαλκίδα αλλά μια αλλαγή πλάνων της τελευταίας στιγμής προκαλεί αλλαγή προορισμού προς Πελοπόννησο.

Μία αναγκαστική στάση του Ορέστη (λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό του), σ' ένα εξοχικό καφενείο των Αγίων Θεοδώρων, η ανεύρεση του ζευγαριού των κίτρινων γαντιών, η απρόσμενη συνάντησή του με τον Λέανδρο και μια σειρά απίστευτων παρεξηγήσεων τον κάνουν να υποψιάζεται πως η γυναίκα του τον απατά.

Επιστρέφοντας στο σπίτι προσπαθεί να αντιστρέψει όλα τα άλλοθι της Ρένας. Τελικά διαπιστώνει ότι τίποτα ύποπτο δεν συμβαίνει και όλα ήταν συμπτωματικές παρεξηγήσεις. Πριν προλάβει όμως να ηρεμήσει νέο πονοκέφαλο θα του δημιουργήσει ο Μουστάκιας (Μίμης Φωτόπουλος) μέχρι να αντιληφθεί ότι πρόκειται τελικά για τον φίλο της υπηρέτριάς τους Τούλας (Μάρθα Βούρτση).

Διανομή

Άλλες Πληροφορίες

  • Η ταινία προβλήθηκε το 1960 στις κινηματογραφικές αίθουσες του Πειραιά-Αθήνας και προαστίων κι έκοψε 27.787 εισιτήρια. Από τις 58 ταινίες εκείνης της χρονιάς κατέλαβε τη 18η θέση.
  • Στην ταινία πρωτοεμφανίστηκε, ο μεγάλος Έλληνας μοντέρ, Πέτρος Λύκας, ο όποιος από κει κι έπειτα συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ μέχρι το 1977 όταν η εταιρεία έκλεισε.
  • Η ταινία είναι η μεταφορά στον κινηματογράφο, του θεατρικού έργου "Η Ρένα εξώκειλε".
  • Επίσης η ταινία "ανακαλύφθηκε" αργότερα από το κοινό. Στην εποχή της δεν έκανε και τόσο μεγάλη επιτυχία ενώ πλέον θεωρείται μια από τις κλασικότερες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Αξιομνημόνευτη φράση

Η ταινία σφύζει από έξυπνες και αξιομνημόνευτες "ατάκες" ενώ ο ρόλος του χαζού Μπρίλη (Γιάννης Γκιωνάκης) φαίνεται να κλέβει την παράσταση με μια από τις πιο γνωστές "ατάκες" του ελληνικού κινηματογράφου:

  • Μπρίλης: Τι θέτε; θέτε τίποτα;
  • Ορέστης: Έχεις πορτοκαλάδα ρε;
  • Μπρίλης: Πορτοκαλάδα θέτε;
  • Ορέστης: Ναι!
  • Μπρίλης: Από πορτοκάλια;

Εξωτερικοί σύνδεσμοι