Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Okolnichy»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1 byte αφαιρέθηκε ,  πριν από 3 μήνες
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (προσθήκη βιβλιογραφικής αναφοράς)
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
 
Ο '''Okolnichy''' ( {{Lang-ru|Око́льничийоко́льничий}} ) ήταν ένας παλιός βαθμός και θέση στην Αυλή των ηγεμόνων της Μόσχας από την εισβολή των Μογγόλων εναντίον των [[Ρως του Κιέβου]] μέχρι την κυβερνητική μεταρρύθμιση που ανέλαβε [[Πέτρος Α΄ της Ρωσίας|ο Μέγας Πέτρος]]. Η λέξη προέρχεται από τη [[Ρωσική γλώσσα|ρωσική]] λέξη «δίπλα», «πλησίον», που σημαίνει «καθισμένος κοντά στον τσάρο».
 
Τα καθήκοντα των πρώτων γνωστών ''okolnichy'' περιελάμβαναν τη διευθέτηση των ταξιδιών και της διαμονής των μεγάλων πριγκίπων και [[Τσάρος|τσάρων]], καθώς και τη φιλοξενία ξένων [[Πρέσβης|πρεσβευτών]] και την παρουσίασή τους στην Αυλή.
Αρχικά ο βαθμός ''okolnichy'' ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά από αυτό του ''[[Βογιάρος|Βογιάρου]]'', ενώ συχνά εκτελούσαν παρόμοια καθήκοντα. Σύμφωνα με το σύστημα του ''mestnichestvo'', ένα πρόσωπο δεν θα μπορούσε να γίνει ''βογιάρος,'' εκτός αν κάποιος άλλος στην οικογένειά του κατείχε πρόσφατα το βαθμό του ''βογιάρου'' / ''okolnichy''. Κατά συνέπεια, μια θέση ''okolnichy'' ήταν ένα βήμα για την παραχώρηση του ''βαθμού του βογιάρου'' σε έναν μη ευγενή. Ακόμη και ο πρίγκιπας Ντμίτρυ Ποζάρσκυ, αν και ''[[Κνιάζ|'''κνιάζ''']]'' των [[Ρουρικίδες|Ρουρικίδων]] από τη γέννηση του, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει μια θέση υψηλότερη από αυτή του ''okolnichy,'' διότι ούτε οι γονείς, ούτε οι θείοι του κατείχαν ποτέ ένα βαθμό υψηλότερο από αυτό του ''stolnik'' .
 
Υπό τους [[Οίκος των Ρομανώφ|Ρομανώφ]], δόθηκε στις 18 πιο επιφανείς οικογένειες ευγενών του [[Μοσχοβία]] το προνόμιο να ξεκινήσουν την επίσημη καριέρα τους από τον βαθμό του ''okolnichy'', παρακάμπτοντας όλες τις κατώτερες τάξεις, όπως αυτή του ''stolnik'' . Την ίδια περίοδο, οι θέσεις των ''okolnichy'' διαφοροποιήθηκαν και μερικές από αυτές (προ-''okolnichy ή σχεδόν-okolnichy)'' ήταν υψηλότερης τάξης από εκείνες των ''μη πλησιέστερων στους βογιάρους θέσεις''. Οι όροι προέρχονται από μια ημι-επίσημη κατάταξη με βάση την εγγύτητα των σχέσεων τους με τον τσάρο.
 
== βιβλιογραφικές αναφορές ==
71

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης