Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ομάδα των Δέκα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
'''Η Ομάδα των Δέκα''' (τουρκικά: Onlar_Grubu) ήταν πρωτοποριακή συλλογικότητα [[Ζωγραφική|ζωγράφων]] που ιδρύθηκε από τους μαθητές του Bedri Rahmi Eyüpoğlu και δραστηριοποιήθηκε κατά την περίοδο 1947-1955.
 
== Ίδρυση και Στόχοι ==
Η ομάδα ιδρύθηκε με στόχο να χαρίσει ένα πρωτοποριακό στυλ στην σύγχρονη τουρκική ζωγραφική, συνδυάζοντας δυτικές επιρροές με τουρκικά μοτίβα. Το σύνθημα του Elif_Naci|Elif Naci: " ''Οι πηγές τουρκικής ζωγραφικής δεν πρέπει να αναζητούνται πέρα από τις Άλπεις, αλλά στους πρόποδες του Ταύρου.''" έγινε το μότο της ομάδας. Στην πρώτη έκθεση της ομάδας, η οποία έγινε στο φουαγιέ της [[Ακαδημία Καλών Τεχνών Κωνσταντινούπολης|Ακαδημίας Καλών Τεχνών Κωνσταντινούπολης]] , αναρτήθηκαν εκατέρωθεν, η αναπαραγωγή ενός πίνακα του [[Δομήνικος Θεοτοκόπουλος|El Greco]] και ένα κεντητό χαλί από την Ανατολία, για να δώσουν το στίγμα  των καταστατικών αρχών της ομάδας.
 
Η Ομάδα των Δέκα ιδρύθηκε το 1942 από δέκα μαθητές από το εργαστήριο του Bedri Rahmi Eyüboğlu. Αυτοί οι δέκα μαθητές ήταν οι: [[Ήβη Στάγκαλη]], Leyla Gamsız, Hulusi Sarptürk, Mustafa Esirkuş, Nedim Günsür, Fahrünnisa Sönmez, Turan Erol, Orhan Peker, Mehmet Pesen και Fikret Otyam.<ref name="arzu">{{Cite web|url=https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CwVIqqBuz1VkysVpueogAbQORq3_a2gTwwQOK9uiLZxSUpax6yonk4o8Bs6OrZjx|title=Çağdaş Türk resim sanatı'nda "Onlar Grubu"|publisher=Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi, 2009|archiveurl=https://web.archive.org/web/20180323030750/https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CwVIqqBuz1VkysVpueogAbQORq3_a2gTwwQOK9uiLZxSUpax6yonk4o8Bs6OrZjx|archivedate= 2018-03-23 |dead-url=no|accessdate= 2018-03-22}}</ref> Μετά την πρώτη έκθεση, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην ομάδα, έφτασαν τους τριάντα, μέσα σε ένα χρόνο: Adnan Varınca, Nevin Demiryol (Cokay), Perihan Ege, Özden Ergökç ότι, Naim Fakihoğl, Fuat İgbelli, Remzi Raşa, Gönül Tiner, Hayrullah Tiner, İlhan Uğhan, Sedat Uslu, Cafer Yazdıran, Sema Akdağ, Necmi Başkurt, Cezmi Çelebioğlu, Aliye Kara, Osman Yenisey και İlkay Üçkaya .
Το 1950, οι Δέκα δημοσίευσαν κατάλογο πενήντα σελίδων με τα έργα τους. Ο κατάλογος, συμπεριλαμβανομένων των Bedri Rami Eyüboğlu, Şekip Tunç, Fikret Adil και Şevket Rado, περιελάμβανε στο σύνολο σαράντα επτά πίνακες. Εκθέσεις που ακολούθησαν ήταν το 1951, στο Γαλλικό Προξενείο, στο Beyoğlu American News Office το 1952 και το 1953. Η ομάδα οργάνωσε την πρώτη της έκθεση στην [[Άγκυρα]] στην Πινακοθήκη Helikon τον Απρίλιο του 1953. <ref name="arzu"/>
 
Μετά την τελευταία συλλογική έκθεσή τους, το 1954, στο American News Center της [[Κωνσταντινούπολη|Κωνσταντινούπολης]], μέλη της ομάδας των Δέκα αρχίζουν να δημιουργούν έργα που εκφράζουν τις υποκειμενικές τους απόψεις περί τέχνης, δίνοντας αρχική προτεραιότητα σε ατομικές τους μελέτες. Παρόλο που η ομάδα δεν είχε αποφασίσει τη διάλυσή της, επικρατεί η αντίληψη πως η συλλογικότητα έχει ολοκληρώσει τον αρχικό της στόχο. Έτσι ακολουθούν αποχωρήσεις και το σχήμα οδηγείται σε οριστική διάλυση το 1955. <ref name="arzu"/>
 
== Βιβλιογραφικές αναφορές ==
82.411

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης