Κωνσταντία της Καστίλης, δούκισσα του Λάνκαστερ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
[[Κατηγορία:Δούκισσες της Ακουιτανίας]]
[[Κατηγορία:Δούκισσες της Ακουιτανίας]]
[[Κατηγορία:Καστιλιανός Οίκος της Ιβρέας]]
[[Κατηγορία:Καστιλιανός Οίκος της Ιβρέας]]
[[Κατηγορία:Αγγλίδες κόμισσες]]

Έκδοση από την 16:47, 23 Οκτωβρίου 2020

Κωνσταντία της Καστίλης, δούκισσα του Λάνκαστερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1354
Castrojeriz
Θάνατος24  Μαρτίου 1394
Κάστρο του Λέστερ
Τόπος ταφήςChurch of the Annunciation of Our Lady of the Newarke
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Καστίλης
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης της Γάνδης (από 1371)[2][3]
ΤέκναΑικατερίνη του Λάνκαστερ[2]
John Plantagenet[4]
ΓονείςΠέτρος της Καστίλης[2] και Μαρία δε Παδίγια[2]
ΑδέλφιαΙσαβέλλα της Καστίλης, δούκισσα της Υόρκης[2]
Σάντσο της Καστίλης
Jean de Castille
Ντιέγκο της Καστίλης
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαpretender to the Castilian throne
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κωνσταντία της Καστίλης, δούκισσα του Λάνκαστερ (Constanza de Castilla, Ιούλιος 1354 - 24 Μαρτίου 1394) από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέας, διεκδικητής του θρόνου της Καστίλης μετά τον θάνατο του πατέρα της, ήταν κόρη του βασιλιά της Καστίλης Πέτρου του Σκληρού και της ερωμένης του Μαρίας δε Παδίγια. Ο πατέρας της είχε παντρευτεί την μητέρα της σε μυστικό γάμο, αλλά αναγκάστηκε σύντομα να την χωρίσει, την κράτησε όμως ως ερωμένη. Η Κωνσταντία παντρεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1371 στο Ροκφόρ τον Άγγλο Πλανταγενέτη πρίγκιπα Ιωάννη της Γάνδης -τρίτο γιο του Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας και της Φιλίππης του Αινώ- μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του Λευκής του Λάνκαστερ (1368). Η νεότερη αδελφή της Κωνσταντίας, ινφάντα Ισαβέλλα παντρεύτηκε ταυτόχρονα τον Εδμόνδο του Λάνγκλεϊ, τέταρτο γιο του Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας και της Φιλίππης του Αινώ.

Βασίλισσα της Καστίλης χωρίς στέμμα

Στις 9 Φεβρουαρίου 1372 η Κωνσταντία έκανε τελετουργική είσοδο στο Λονδίνο ως βασίλισσα της Καστίλης υπό την συνοδεία του μεγαλύτερου κουνιάδου της Εδουάρδου του μαύρου πρίγκιπα μαζί με πλήθος από Άγγλους και Καστιλιανούς υποστηρικτές της. Τα πλήθη περικύκλωσαν τα ανάκτορα της Σαβοΐας για να δουν την τελετή στην οποία ο Ιωάννης της Γάνδης πρόσφερε το στέμμα στην σύζυγο του, ο Ιωάννης είχε ανακηρυχτεί βασιλιάς της Καστίλης στις 29 Ιανουαρίου 1372. [5] Το στέμμα της Καστίλης ήταν η μεγάλη ευκαιρία για τον Ιωάννη της Γάνδης να διεκδικήσει ένα στέμμα για τους δικούς του απογόνους αφού στο στέμμα της Αγγλίας προτεραιότητα είχαν οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του Εδουάρδος του Γούντστοκ και Λάιονελ της Αμβέρσας. Οι Άγγλοι ευγενείς αποκαλούσαν τον σύζυγος της Ιωάννη "Ο Ισπανός κύριος μου" ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να γίνει επίσημα βασιλιάς στην Καστίλη. Οι διαφορές που είχε με την νόμιμη δυναστεία της Καστίλης γεφυρώθηκαν τελικά με τον γάμο της κόρης τους και μοναδικού τους παιδιού Αικατερίνης του Λάνκαστερ με τον Ερρίκο Γ΄ της Καστίλης.

Η Κωνσταντία πέθανε στο κάστρο του Λέστερ και τάφηκε στην εκκλησία της Πεντηκοστής στο Λέστερ. [6] [7]. Το ζευγάρι απέκτησε άλλον έναν γιο τον Ιωάννη Πλανταγενέτη (1374) που πέθανε σε ηλικία ενός έτους. [8] [9]

Παραπομπές

  1. pantheon.world/profile/person/Constance_of_Castile,_Duchess_of_Lancaster.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Kindred Britain»
  3. p10206.htm#i102058. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Jonathan Sumption, Divided Houses: The Hundred Years War III (Faber & Faber, 2009), p. 122.
  6. Leland's Itenerary Vol.1 Page 17 The Collegiate Church Newarke Constance daughter of Peter King of Castile, and wife of John of Gaunt, lieth before that High Altar in a tomb of marble with an image [Brass] (Like A Queen) on it
  7. Charles James Billson, Mediaeval Leicester< (Leicester, 1920)
  8. Leese, Thelma Anna, Blood royal: issue of the kings and queens of medieval England, 1066-1399, (Heritage Books Inc., 1996), 222.
  9. G.E. Cokayne; with Vicary Gibbs, H.A. Doubleday, Geoffrey H. White, Duncan Warrand and Lord Howard de Walden, editors, The Complete Peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom, Extant, Extinct or Dormant, new ed, 13 volumes in 14 (1910-1959 reprint in 6 volumes, Gloucester, U.K. Alan Sutton Publishing, 2000), volume XII/2, page 908 Hereinafter cited as The Complete Peerage

Πηγές

  • Charles James Billson, Mediaeval Leicester< (Leicester, 1920)
  • Jonathan Sumption, Divided Houses: The Hundred Years War III (Faber & Faber, 2009)
  • Leese, Thelma Anna, Blood royal: issue of the kings and queens of medieval England, 1066-1399, (Heritage Books Inc., 1996)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constance of Castile, Duchess of Lancaster της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).