Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μάζα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
640 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 4 μήνες
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 193.250.141.184 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Geraki)
Ετικέτα: Επαναφορά
μ
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
 
Η μάζα στη [[φυσική]] συνδέεται με δύο έννοιες, την [[αδράνεια]] της [[μεταφορική κίνηση|μεταφορικής κίνησης]] και τη [[βαρύτητα]]. Η μάζα είναι μια ορισμένη ποσότητα η οποία χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός συστήματος. Δεν μπορούμε να εξάγουμε την ''καθαρή μάζα'', ανεξάρτητα από το σύστημα (σώμα) το οποίο χαρακτηρίζει. Είναι μια ιδιότητα της ύλης την οποία εμείς ορίσαμε σε σχέση με την αδράνεια της μεταφορικής κίνησης, όπως φαίνεται στην επόμενη παράγραφο.
 
Πιο απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο πιο δύσκολα θα κινηθεί ή θα σταματήσει ένα αντικείμενο τόσο μεγαλύτερη μάζα έχει.
 
Ενδεικτικά, η [[μάζα της Γης]] είναι 5,98 × 10<sup>24</sup> [[kg]].
 
Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ μάζας και βάρους. Η μάζα εκφράζει την ποσότητα της ύλης, ενώ το βάρος είναι η ελκτική δύναμη που ασκεί ένα οποιοδήποτε σώμα σε ένα άλλο σώμα. Η μάζα είναι μονόμετρο μέγεθος ενώσπρώχνει το βάροςαντικείμενο είναιπρος διανυσματικό.τα Κατόπιν, η μάζα παραμένει ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του Σύμπαντος ενώ το βάρος μεταβάλλεται. Για παράδειγμα στην επιφάνεια της σελήνης, κάποιος είναι 6κάτω (έξι) φορές πιο ελαφρύς από ότιπρος στη Γηγη).
 
Ο λόγος που υπάρχει συσχέτιση μεταξύ βάρους και μάζας είναι διότι τα αντικείμενα αποκτούν μεγαλύτερο βάρος όταν έχουν μεγαλύτερη μάζα για να κατέβουν με την ίδια επιτάχυνση κάτω προς στη γη.
 
 
Η μάζα είναι μονόμετρο https://www.facebook.com/eimai.mpelas.like/videos/438460493798357/ ενώ το βάρος είναι διανυσματικό. Κατόπιν, η μάζα παραμένει ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του Σύμπαντος ενώ το βάρος μεταβάλλεται. Για παράδειγμα στην επιφάνεια της σελήνης, κάποιος είναι 6 (έξι) φορές πιο ελαφρύς από ότι στη Γη.
 
== Αδράνεια ==
1.029

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης