Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κρήτη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
398 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 2 μήνες
→‎Πολιτισμός: ουδέ μια πληροφορία περιέχουν οι αράδες που προστέθηκαν
(→‎Πολιτισμός: ουδέ μια πληροφορία περιέχουν οι αράδες που προστέθηκαν)
{{απόσπασμα|«Αφού ήπιαν άρχισαν να χορεύουν μέσα στη βαριά κάψα του μεσημεριού, όχι σε ίσκιο, έξω στον ήλιο. Ήταν Ιούλιος, ο πιο φλογερός μήνας του καλοκαιριού. Και παρόλο που ήταν φορτωμένοι με τα άρματά τους, δεν σταμάτησαν να χορεύουν μέχρι που νύχτωσε. Ήταν φορτωμένοι στην πλάτη με μια αρμαθιά από 150 βέλη βαλμένα σε τάξη. Το τόξο κρέμονταν από τον ώμο με έναν τελαμώνα, και προσπαθούσαν να κάνουν τα μεγαλύτερα άλματα. Θα ήταν χαριτωμένοι αν άφηναν κάτω τη βαριά αρματωσιά τους, μα αυτός ο χορός φέρνει στο νου το χορό των αρχαίων Κουρητών.»<ref>Pierre Belon (1588) Les Observations de plusieurs singularitez et choses mémorables trouvées en Grèce, Asie, Judée, Égypte, Arabie (Travel 1550). σελ. 48</ref>}}
 
Χαρακτηριστική επίσης είναι και η [[κρητική φορεσιά]], που συνήθως φοριέται από τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Η κρητική φορεσιά διαμορφώνεται ανά τους αιώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου, την εδαφική μορφολογία του, τις εθνικές του περιπέτειες και τις επιδράσεις που δέχτηκε στην ιστορική του πορεία.
 
Στη λογοτεχνία Κρητικοί συγγραφείς έχουν προσφέρει πολλά με γνωστότερους τον [[Βιτσέντζος Κορνάρος|Βιτσέντζο Κορνάρο]] που έγραψε τον [[Ερωτόκριτος|Ερωτόκριτο]] τον 17ο αιώνα, τον [[Νίκος Καζαντζάκης|Νίκο Καζαντζάκη]] τον 20ο αιώνα, ο οποίος προτάθηκε 3 φορές για [[Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας|Νόμπελ λογοτεχνίας]].
1.545

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης