Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κα Γκε Μπε»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
 
Το όνομα της μεγαλύτερης οργάνωσης της Ρωσίας που διαδέχτηκε την Κα Γκε Μπε είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (ρωσικά: ФСБ, Федеральная служба безопасности; ''Fjedjeral'naja Sluzhba Bjezopasnosti'').
 
Η λειτουργία της Κα Γκε Μπε αποτυπώνεται στο επίσημο έμβλημα της οργάνωσης: τονίζοντας τόσο την ασπίδα όσο και το σπαθί, η Κα Γκε Μπε ήταν μια οργάνωση με στρατιωτική ιεραρχία που στόχευε στην παροχή εθνικής ασφάλειας, και στην ασφάλεια του [[Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης|ΚΚΣΕ]]. Ήταν παρόμοια στηνστη λειτουργία της με την [[CIA]] των Ηνωμένων Πολιτειών, με πρόσθετα καθήκοντα την αντι-κατασκοπεία και την εθνική ασφάλεια του [[FBI]], ή με τους δίδυμους οργανισμούς [[MI5]] και [[MI6]] στο [[Ηνωμένο Βασίλειο]].
 
Στις [[21 Δεκεμβρίου]] [[1995]], ο [[Πρόεδρος της Ρωσίας]] [[Μπορίς Γιέλτσιν]] υπέγραψε την πράξη που καταργούσε την Κα Γκε Μπε, που έκτοτε υποκαταστάθηκε από την FSB, την σημερινή εσωτερική κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
ΣτηνΣτη [[Λευκορωσία]], μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, το επίσημο όνομα της ''Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας'' παραμένει ''Κα Γκε Μπε''.
 
Ο όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές παραστατικά στο Δυτικό [[μέσα ενημέρωσης|τύπο]] για να αναφερθεί στην σημερινή [[Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας|FSB]] μετά τηντη μετονομασία της το 1991 λόγω της αναγνωρισιμότητας και της δημόσιας κατανόησης του όρου.<ref>[http://property.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/property/article1752236.ece Safe as houses: the KGB-proof mansion - Times Online<!--Bot-generated title-->]</ref> Σημειώνεται ότι οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κα Γκε Μπε παραμένουν ακόμη απόρρητες, παρόλο που υπάρχουν δύο πηγές ντοκουμέντων της Κα Γκε Μπε διαθέσιμες στο ιντερνέτ.<ref name="Y">[http://www.yale.edu/annals/sakharov/sakharov_list.htm Yale.edu] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20070521130856/http://www.yale.edu/annals/sakharov/sakharov_list.htm |date=2007-05-21 }}, The KGB File of Andrei Sakharov, Joshua Rubenstein and Alexander Gribanov eds., in Russian and English.</ref><ref name="B">[http://psi.ece.jhu.edu/~kaplan/IRUSS/BUK/GBARC/buk.html JHU.edu] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20110425065643/http://psi.ece.jhu.edu/~kaplan/IRUSS/BUK/GBARC/buk.html |date=2011-04-25 }}, archive of documents about [[Communist Party of the Soviet Union]] and KGB, collected by [[Vladimir Bukovsky]].</ref>
 
== Προέλευση της Κα Γκε Μπε ==
Η πρώτη σε παρόμοια αρμοδιότητα από τις προκατόχους της Κα Γκε Μπε ήταν η '''Τσέκα''', ''Cheka'' (ρωσικά: чрезвычайная комиссия), που ιδρύθηκε στις [[19 Δεκεμβρίου]] του [[1917]] και αντικατέστησε την αντίστοιχη υπηρεσία της [[Ρωσική Αυτοκρατορία|Ρωσικής Αυτοκρατορίας]] την [[Οχράνα]]. H Τσέκα άλλαξε πολλές φορές ονομασία και οργανωτικά στα επόμενα χρόνια, γινόμενη στηνστη συνέχεια το ''Πολιτικό Διευθυντήριο του Κράτους'', γνωστότερη ως '''Γκε-Πε-Ου''' (συντ.: OGPU) το 1923, η ''Επιτροπή του Λαού για την Κρατική Ασφάλεια (USSR)'', γνωστότερη ως '''Νι-Κα-Γκε-Μπε''' (συντ.: NΚα Γκε Μπε) το 1941, και ''Υπουργείο για την Κρατική Ασφάλεια (USSR)'' (συντ.: MGB) το 1946, μεταξύ άλλων. Τον Μάρτιο του 1953, ο [[Λαβρέντι Μπέρια]] ενοποίησε το ''Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων'' (συντ.: MVD) και την MGB σε ένα σώμα — την MVD. Μέσα σε ένα χρόνο ο Μπέρια εκτελέστηκε και η MVD διασπάστηκε ξανά. Η νέα MVD που δημιουργήθηκε διατήρησε τις εξουσίες της για αστυνόμευση και εφαρμογή του νόμου, ενώ η δεύτερη νέα υπηρεσία, η Κα Γκε Μπε, απέκτησε την αρμοδιότητα για εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και τις λειτουργίες συλλογής πληροφοριών, και λογοδοτούσε απευθείας στο ''Συμβούλιο των Υπουργών''. Στις 5 Ιουλίου 1978 η Κα Γκε Μπε μετονομάστηκε σε "Κα Γκε Μπε της [[Σοβιετική Ένωση|Σοβιετικής Ένωσης]]," με τον επικεφαλής της να κατέχει μία θέση στο υπουργικό συμβούλιο.
 
Η Κα Γκε Μπε διαλύθηκε όταν ο αρχηγός της, Γενικός Επικεφαλής Βλαντιμίρ Κριούτσκοφ, χρησιμοποίησε τους πόρους της Κα Γκε Μπε για να συνδράμει τον Αύγουστο του 1991 στην ''Σοβιετική Επιχείρηση πραξικοπήματος του 1991'' για την ανατροπή του Σοβιετικού Προέδρου [[Μιχαήλ Γκορμπατσώφ]]. Στις 23 Αυγούστου 1991 ο Κριούτσκοφ συνελήφθη, και ο Στρατηγός Βαντίμ Μπακάτιν διορίστηκε ως Πρόεδρος της Κα Γκε Μπε — και εξουσιοδοτήθηκε να διαλύσει αυτή την οργάνωση της Σοβιετικής Ένωσης. Στις [[6 Νοεμβρίου]], [[1991]], η Κα Γκε Μπε έπαψε να υφίσταται επίσημα. Οι υπηρεσίες της μοιράστηκαν σε δύο ξεχωριστούς οργανισμούς. Την FSB για την Εσωτερική Ασφάλεια και την ''Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού'' (SVR) για τηντη συγκέντρωση πληροφοριών από το εξωτερικό. Επιχειρησιακά, η FSB μοιάζει πολύ περισσότερο με την Σοβιετική Κα Γκε Μπε. Ο Βλαντιμίρ Κριούτσκοφ πέθανε το 2007 στηνστη [[Μόσχα]] από αδιευκρίνιστη ασθένεια.
 
Από την ίδρυσή της, η Κα Γκε Μπε απέβλεψαν να αποτελέσει "το σπαθί και η ασπίδα" για την [[Οκτωβριανή Επανάσταση|επανάσταση των Μπολσεβίκων]] και το [[Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης]] (συντ.: ΚΚΣΕ). Η Κα Γκε Μπε έφτασε σε μια σημαντική σειρά από επιτυχίες στα πρώτα στάδια της ιστορίας της. Η τότε -σχετικά χαλαρή ασφάλεια των ξένων δυνάμεων όπως οι [[Ηνωμένες Πολιτείες]] και το [[Ηνωμένο Βασίλειο]] επέτρεψαν στην Κα Γκε Μπε να αδράξει ευκαιρίες χωρίς προηγούμενο για να διεισδύσει στις ξένες μυστικές υπηρεσίες και στις κυβερνήσεις με τους δικούς της ιδεολογικά στρατολογημένους πράκτορες όπως ''Η πεντάδα του Κέμπριτζ''. Κατά κοινή ομολογία, η πιο σημαντική επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης στην ιστορία της κατασκοπίας, η Πεντάδα του Κέμπριτζ, αφορούσε απόκτηση λεπτομερών πληροφοριών για το κτίριο της [[ατομική βόμβα|ατομικής βόμβας]] (το πρόγραμμα Μανχάτταν), η οποία συνέβη λόγω της πετυχημένης τοποθέτησης πρακτόρων της Κα Γκε Μπε μέσα στο πρόγραμμα όπως ο [[Κλάους Φουχς]] και ο [[Τέοντορ Χωλ]]. Η Κα Γκε Μπε κυνήγησε επίσης εχθρούς της Σοβιετικής Ένωσης και του [[Ιωσήφ Στάλιν]]. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονταν άνθρωποι όπως ο [[Λέων Τρότσκι]], η δολοφονία του οποίου επετεύχθη τελικά, και αντεπαναστατικές ομάδες όπως ο [[Λευκός Στρατός]].
 
ΣτηνΣτη διάρκεια του [[ψυχρός πόλεμος|ψυχρού πολέμου]], η Κα Γκε Μπε έπαιξε έναν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση του μονοκομματικού Σοβιετικού κράτους μέσω της καταπίεσης της πολιτικής διαφωνίας και παρακολουθώντας στενά αξιόλογα δημόσια πρόσωπα όπως ο [[Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν|Σολζενίτσιν]] και ο [[Αντρέι Ζαχάρωφ]]. Είχε επίσης σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της ξένης διπλωματίας, περιλαμβανομένης της συνεχόμενης συγκέντρωσης πληροφοριών για την επιστήμη και της τεχνολογία στηνστη Δύση (πολλές από αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν στον σχεδιασμό του [[Tupolev Tu-144]], οι οποίες είχαν αντιγραφεί από το Άγγλο-Γαλλικό [[Concorde]]) από πράκτορες όπως η [[Μελίτα Νόργουντ]] και η μυστική διείσδυση στην κυβέρνηση της [[Δυτική Γερμανία|Δυτικής Γερμανίας]] του [[Βίλλυ Μπραντ]], σε συνεργασία με την [[Στάζι]] της [[Ανατολική Γερμανία|Ανατολικής Γερμανίας]].
 
== Modus operandi ==
[[Αρχείο:KGB Symbol.png|thumb|left|Αναγνωριστική καρφίτσα της Κα Γκε Μπε]]
 
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η Κα Γκε Μπε ήταν παγκοσμίως η πιο αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών.<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,953701-6,00.html Τα μάτια του Κρεμλίνου]</ref> Όπως οι περισσότερες υπηρεσίες αυτού του είδους, η Κα Γκε Μπε δρούσε με πράκτορες που είτε είχαν νόμιμη ή παράνομη κατοικία στις χώρες του ενδιαφέροντός της. Αυτοί που επιχειρούσαν νόμιμα δρούσαν μέσα από την Σοβιετική Πρεσβεία δια της διπλωματικής τους ασυλίας, έτσι ώστε, εάν πιαστούν ή αποκαλυφθεί ότι κατασκοπεύουν, οι νόμιμοι κάτοικοι ήταν απαλλαγμένοι από την δίωξή τους. Στην καλύτερη περίπτωση, η θέση του νόμιμα διαμένοντος πράκτορα θα γινόταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είτε θα ανακαλούνταν πίσω στην πατρίδα ή η χώρα υποδοχής του θα τον/την απέλαυνε. Από την άλλη, οι παράνομα εγκατεστημένοι κατάσκοποι δρούσαν χωρίς ασυλία από τηντη δίωξή τους. Ιδιαίτερα στα πρώτα της χρόνια, η Κα Γκε Μπε συχνά εκτιμούσε περισσότερο τους παράνομα εγκατεστημένους πράκτορές της από τους νόμιμους, κυρίως επειδή οι παράνομοι δρούσαν μυστικά και με μεγαλύτερη ετοιμότητα να διεισδύσουν στους στόχους τους.
 
Χρησιμοποιώντας την ιδεολογική γοητεία του πρώτου κράτους εργατών-αγροτών, και αργότερα πολεμώντας τον [[φασισμός|φασισμό]] και με τον [[Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος|Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο]], οι Σοβιετικοί επιτυχημένα στρατολόγησαν υψηλόβαθμους κατασκόπους, αν και, η υπογραφή το 1939 στο [[Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ]], η ήττα το 1956 της '''Ουγγρικής εξέγερσης''', και η [[Άνοιξη της Πράγας]] το 1968 εξάντλησαν σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογική στρατολόγηση. Οι νέοι στη Δύση ένιωθαν αποτροπιασμό για τις παραβιάσεις της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών από τον [[Κόκκινος Στρατός|Κόκκινο Στρατό]] και από την γερασμένη σοβιετική ηγεσία υπό τον [[Λεονίντ Μπρέζνιεφ]]. Ως συνέπεια, η Κα Γκε Μπε χρησιμοποίησε τον εκβιασμό και τηντη δωροδοκία ως όπλα για την στρατολόγηση Δυτικών πρακτόρων.
Η Κα Γκε Μπε, όπως και οι Δυτικές ομόλογες υπηρεσίες, ξεχώριζαν το προσωπικό παροχής πληροφοριών σε πράκτορες, που παρείχαν την πληροφορία, και ελεγκτές, που μετέφεραν τις πληροφορίες στο [[Κρεμλίνο της Μόσχας|Κρεμλίνο]] και ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και την πληρωμή των πρακτόρων. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς πράκτορες, όπως ''η Πεντάδα του Κέμπριτζ'', είχαν πολλαπλούς ελεγκτές στηνστη διάρκεια της καριέρας τους ως κατασκόπων. Παραδόξως, ο [[Κιμ Φίλμπυ]], που θεωρούσε τον εαυτό του ως αξιωματούχο της Κα Γκε Μπε, πληροφορήθηκε με αγένεια σχετικά με αυτόν τον διαχωρισμό όταν αυτομόλησε στην Σοβιετική Ένωση και ως σε ξένο πράκτορα, δεν του επιτράπηκε καν να εισέλθει στα κεντρικά γραφεία της Κα Γκε Μπε.
 
== Η ιστορία της Κα Γκε Μπε ==
Το ξεκίνημα της Κα Γκε Μπε προέρχεται από την ίδρυση της '''Τσέκα''' έξι εβδομάδες μετά από την [[Οκτωβριανή Επανάσταση]] του 1917 με σκοπό να υπερασπιστεί το εκκολαπτόμενο κράτος των [[Μπολσεβίκοι|Μπολσεβίκων]] από τους πανίσχυρους αστούς εχθρούς του, και κυρίως το [[Λευκός Στρατός|κίνημα των Λευκών]]. Η Τσέκα ξεκίνησε τηντη δράση της με σκοπό να καταπνίξει βίαια την διαφωνία ανακρίνοντας και βασανίζοντας ύποπτους αντεπαναστάτες και της είχε δοθεί από τον Λένιν ένας κεντρικός ρόλος για την επιβίωση του νέου καθεστώτος. Με την έγκριση του Λένιν, μια νέα υπηρεσία πληροφοριών για το εξωτερικό της Τσέκα, με τα αρχικά INO (Innostranyi Otdel), ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1920. Ήταν ο προάγγελος για τηντη δημιουργία της πρώτης Γενικής Διεύθυνσης της Κα Γκε Μπε. Η ίδια η Τσέκα μετονομάστηκε σε ''Πολιτικό Διευθυντήριο του Κράτους'' (OGPU), ένα όνομα που θα διατηρούσε για ένα μεγάλο διάστημα της πρώιμης κυριαρχίας του [[Ιωσήφ Στάλιν|Στάλιν]] (1920-30).
 
[[File:KGB first law.jpg|thumb|Η ιδρυτική διακήρυξη της Κα Γκε Μπε το 1954]]
 
Η OGPU συνέχισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της μέσα στηνστη χώρα και στο εξωτερικό. Αν και, η κλιμακούμενη παράνοια του Στάλιν, η οποία προμήνυε την περίοδο των διώξεων που θα επακολουθούσε, επηρέασε καθοριστικά την απόδοση και την κατεύθυνση της υπηρεσίας πληροφοριών. Υπό τον Στάλιν, η αναζήτηση ''φανταστικών κατασκόπων'' που ήταν ενάντια στο κράτος όπως οι [[Λέων Τρότσκι|Τροτσκιστές]] έγινε το κεντρικό μέλημα της υπηρεσίας. Καθώς ο Στάλιν δρούσε ο ίδιος ως αναλυτή πληροφοριών, ο ρόλος της διαδικασίας παροχής πληροφοριών υποτάχθηκε σε αυτόν της συλλογής, και συχνά οι αναφορές που υποβάλλονταν στον Στάλιν σχεδιάζονταν για να ανταποκρίνονται μόνο σε αυτό που ήθελε εκείνος να ακούσει. Από τους πολλούς πράκτορες που διέθετε η OGPU, μόνο ο ''Νικολάι Βλάσικ'' είχε επιλεγεί μακροχρόνια ως σωματοφύλακας του Στάλιν. Αυτό ήταν μόνο ένα μικρό νεύμα για την οργάνωση ως σύνολο. Η περίοδος αυτή στην ιστορία της Κα Γκε Μπε κορυφώθηκε με την πραγματική εκκαθάριση πολλών αξιωματικών της και χάος μέσα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιχειρήσεις της οργάνωσης στην διάρκεια της [[Μεγάλη Εκκαθάριση|Μεγάλης Εκκαθάρισης]], όπως συνέβη με την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της [[Εν Κα Βε Ντε]] ''Γκένριχ Γιαγκόντα'' για προδοσία και συνωμοσία με τους Τροτσκιστές, και του πρώην επικεφαλής της Εν Κα Βε Ντε ''Νικολάι Γιέζοφ'', για παρόμοιες κατηγορίες, ο οποίος κατά ειρωνικό τρόπο είχε καταγγείλει τον και είχε διεξάγει τις εκκαθαρίσεις υπό τις διαταγές του Στάλιν από το 1936 έως το 1938.
 
Η υπηρεσία, που αποκαλούνταναποκαλούταν τώρα ''Επιτροπή του Λαού για την Κρατική Ασφάλεια (NΚα Γκε Μπε)'' και αργότερα τμήμα της ''[[Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων|NKVD]]'', επεδίωξε να ανασυνταχθεί μετά από την καταστροφή των εκκαθαρίσεων του Στάλιν. Υπό τον [[Λαβρέντι Μπέρια]], συνέχισε τον συκοφαντικό της ρόλο παράγοντας πληροφορίες για να ενισχύσουν τις συνωμοτικές θεωρίες του ίδιου του Στάλιν και ταυτόχρονα επιτυγχάνοντας μια από τις μεγαλύτερες διεισδύσεις σε υπηρεσίες Δυτικών χωρών που έχουν ποτέ επιτευχθεί από οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών.
 
Εντωμεταξύ, ο Μπέρια, που ήταν ο επικεφαλής τώρα της ΜVD, είχε εδραιώσει την εξουσία του με τηντη φιλοδοξία να διαδεχτεί τον Στάλιν ως ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, ο Μπέρια συγχώνευσε την MGB με την MVD. Φοβούμενοι μια απόπειρα [[πραξικόπημα|πραξικοπήματος]], οι σύντροφοι του Μπέρια στο «Πρεζίντιουμ» (εκτελεστική επιτροπή) ενώθηκαν εναντίον του. Τον παρέπεμψαν σε δίκη με τις κατηγορίες των "εγκληματικών αντί-κομματικών και αντι-κρατικών δραστηριοτήτων" και τον εκτέλεσαν για [[προδοσία]]. Η MGB διαχωρίστηκε και πάλι από την MVD και υπέστη την τελική της μετονομασία σε Κα Γκε Μπε.
 
Ο επόμενος επικεφαλής της Κα Γκε Μπε που είχε υψηλές φιλοδοξίες ήταν ο σχετικά νέος σε ηλικία Αλεξάντρ Σελέπιν (για τα έτη 1958–61), που βοήθησε για το πραξικόπημα ενάντια στον [[Νικίτα Χρουστσόφ]] το 1964. Ο προστατευόμενός του στην Κα Γκε Μπε, Βλαντίμιρ Σεμιτσάστνι (1961–67), απολύθηκε, και ο ίδιος ο Σελέπιν παραμερίστηκε από τηντη δεσπόζουσα θέση του στην ''Επιτροπή του Κόμματος και ελέγχου του Κράτους'' σε μία ασήμαντη θέση του ''Συμβουλίου της Ένωσης για το Εμπόριο'' από τον [[Λεονίντ Μπρέζνιεφ|Μπρέζνιεφ]] και το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου οι μνήμες για τον [[Λαβρέντι Μπέρια|Μπέρια]] ήταν ακόμα νωπές στο μυαλό τους.
 
Το 1967, ο [[Γιούρι Αντρόποφ]], ο μακροβιότερος και με την μεγαλύτερη επιρροή αρχηγός της Κα Γκε Μπε σε όλη την ιστορία της, άρχισε τηντη θητεία του ως επικεφαλής. Ο Αντρόποφ θα προσπαθούσε να καταστήσει τον εαυτό του διάδοχο του Μπρέζνιεφ, και σε αυτό βοηθήθηκε από την επιδεινούμενη άνοια του στρατηγού, και τον διαδέχθηκε το 1982. Η κληρονομιά του Αντρόποφ στην Κα Γκε Μπε ήταν μια αυξημένη προσοχή στην καταπολέμηση της ιδεολογικής ανατροπής σε όλες της τις μορφές, ανεξάρτητα πόσο μικρές και ασήμαντες φαινότανφαίνονταν.
 
Ο Βλαντίμιρ Κριουτσκόφ, θορυβήθηκε από τις προσπάθειες του Γκορμπατσόφ να ανοίξει την Σοβιετική κοινωνία στην «γκλάσνοστ» (гласность) και ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές του ''Σοβιετικού πραξικοπήματος του 1991''. Εντούτοις, λόγω της παρακμής της Κα Γκε Μπε και άλλων παραγόντων είχε μοιραία εξασθενίσει το Σοβιετικό καθεστώς, και ως συνέπεια της αποτυχίας του πραξικοπήματος, η Κα Γκε Μπε διαλύθηκε επίσημα στις 6 Νοεμβρίου 1991. Η υπηρεσία που την διαδέχτηκε, η [[Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας|FSB]], υλοποιεί σήμερα τις περισσότερες από τις λειτουργίες της πρώην Κα Γκε Μπε, αν και η μεγαλύτερη και πιο σημαντική διεύθυνση της Κα Γκε Μπε, η FCD, διασπάστηκε για να γίνει η [[Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (Ρωσία)|SVR]] (Sluzhba Vneshney Razvedki).
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης