Αλεξάντερ Κουζάνσκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο ''' Αλεξάντερ Κουζάνσκι''' ([[Πολωνική γλώσσα|Πολ]]: Alexander Kuzanski) ήταν [[Πολωνοί|Πολωνός]] ιατρός και αγωνιστής της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|Ελληνικής επανάστασης του 1821]].
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο ''' Αλεξάντερ Κουζάνσκι''' ([[Πολωνική γλώσσα|Πολ]]: Alexander Kuzanski) ήταν [[Πολωνοί|Πολωνός]] ιατρός και αγωνιστής της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|Ελληνικής επανάστασης του 1821]].
==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Γεννήθηκε στην [[Πολωνολιθουανική κοινοπολιτεία]] (Ενωμένο κράτος [[Πολωνία|Πολωνίας]] - [[Λιθουανία|Λιθουανίας]]) που μετά τη διάλυση της αναγκάστηκε όπως πολλοί Λιθουανοί και Πολωνοί να μεταναστεύσει. Τον Φεβρουάριο του 1822 ήρθε στην Ελλάδα και κατατάχτηκε στο τάγμα φιλελλήνων ως αξιωματικός αλλά ταυτόχρονα εκτελούσε και χρέη γιατρού. Πήρε μέρος με το τάγμα των Φιλελλήνων στη [[Μάχη του Πέτα]] στις 4 Ιουλίου του 1822, και ήταν ο ένας από τους δύο Πολωνούς φιλέλληνες που διασώθηκαν. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της μάχης 11 Πολωνοί φιλέλληνες, ο Κουζάνκι ανάμεσα τους, κατέφυγαν στη στέγη ενός ναού όπου μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να διαφύγουν μόνο οι δύο ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Ο Κουζάνσκι αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε ως το 1823 που απελευθερώθηκε με ενέργειες των προξένων της [[Αυστρία|Αυστρίας]] και της [[Βρετανία|Βρετανίας]] κι επέστρεψε στην Πολωνία.
Γεννήθηκε στην [[Πολωνολιθουανική κοινοπολιτεία]] (Ενωμένο κράτος [[Πολωνία|Πολωνίας]] - [[Λιθουανία|Λιθουανίας]]) που μετά τη διάλυση της αναγκάστηκε όπως πολλοί Λιθουανοί και Πολωνοί να μεταναστεύσει. Τον Φεβρουάριο του 1822 ήρθε στην Ελλάδα και κατατάχτηκε στο τάγμα φιλελλήνων ως αξιωματικός αλλά ταυτόχρονα εκτελούσε και χρέη γιατρού. Πήρε μέρος με το τάγμα των Φιλελλήνων στη [[Μάχη του Πέτα]] στις 4 Ιουλίου του 1822, και ήταν ο ένας από τους δύο Πολωνούς φιλέλληνες που διασώθηκαν. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της μάχης 11 Πολωνοί φιλέλληνες, ο Κουζάνκι ανάμεσα τους, κατέφυγαν στη στέγη ενός ναού όπου μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να διαφύγουν μόνο οι δύο ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Ο Κουζάνσκι αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε έως το 1823 που απελευθερώθηκε με ενέργειες των προξένων της [[Αυστρία|Αυστρίας]] και της [[Βρετανία|Βρετανίας]] κι επέστρεψε στην Πολωνία.


== Πηγές==
== Πηγές==

Έκδοση από την 20:57, 24 Αυγούστου 2020


Αλεξάντερ Κουζάνσκι
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
ιατρός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821 και Μάχη του Πέτα

Ο Αλεξάντερ Κουζάνσκι (Πολ: Alexander Kuzanski) ήταν Πολωνός ιατρός και αγωνιστής της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Πολωνολιθουανική κοινοπολιτεία (Ενωμένο κράτος Πολωνίας - Λιθουανίας) που μετά τη διάλυση της αναγκάστηκε όπως πολλοί Λιθουανοί και Πολωνοί να μεταναστεύσει. Τον Φεβρουάριο του 1822 ήρθε στην Ελλάδα και κατατάχτηκε στο τάγμα φιλελλήνων ως αξιωματικός αλλά ταυτόχρονα εκτελούσε και χρέη γιατρού. Πήρε μέρος με το τάγμα των Φιλελλήνων στη Μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822, και ήταν ο ένας από τους δύο Πολωνούς φιλέλληνες που διασώθηκαν. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της μάχης 11 Πολωνοί φιλέλληνες, ο Κουζάνκι ανάμεσα τους, κατέφυγαν στη στέγη ενός ναού όπου μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να διαφύγουν μόνο οι δύο ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Ο Κουζάνσκι αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε έως το 1823 που απελευθερώθηκε με ενέργειες των προξένων της Αυστρίας και της Βρετανίας κι επέστρεψε στην Πολωνία.

Πηγές

  • Ιστορικά Θέματα, τεύχος 23 Νοεμβρίου 2003, άρθρο: Πολωνοί εθελοντές στην ελληνική επανάσταση, Μιλτιάδη Βαρβούνη.