Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Syriac orthodox COA.svg|thumb|Έμβλημα της Συριακής Εκκλησίας]]
[[Αρχείο:Syriac orthodox COA.svg|thumb|Έμβλημα της Συριακής Εκκλησίας]]
Η '''Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία''' ({{lang-syc|ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̥ܚܳܐ}}, ''ʿĪṯo Suryoyṯo Trišaṯ Šubḥo'', {{lang-ar|الكنيسة السريانية الأرثوذكسية}}), επίσης γνωστή ως '''Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας''', είναι μια [[Αυτοκεφαλία|αυτοκέφαλη]] [[Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες|Ανατολική Ορθόδοξη]] εκκλησία που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα μέλη της διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Σουηδία, την Ινδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί την παλαιότερη σωζόμενη [[Θεία Λειτουργία]] στον Χριστιανισμό, τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου, και χρησιμοποιεί τη Συριακή ως επίσημη και λειτουργική της γλώσσα. Η εκκλησία καθοδηγείται από τον Σύρο Πατριάρχη Αντιοχείας. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει της ρίζες της ιστορίας της σε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Αντιόχεια, που περιγράφεται στις [[Πράξεις των Αποστόλων]] ([[Καινή Διαθήκη]], Πράξεις 11:26) και ιδρύθηκε από τον [[Απόστολος Πέτρος|Απόστολο Πέτρο]] το [[37]] μ.Χ. Η εκκλησία έχει επικεφαλής τον Σύρo Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄, από το 2014.
Η '''Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία''' ({{lang-syc|ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̥ܚܳܐ}}, ''ʿĪṯo Suryoyṯo Trišaṯ Šubḥo'', {{lang-ar|الكنيسة السريانية الأرثوذكسية}}), επίσης γνωστή ως '''Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας''', είναι μια [[Αυτοκεφαλία|αυτοκέφαλη]] [[Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες|Ανατολίτικη Ορθόδοξη]] εκκλησία που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα μέλη της διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Σουηδία, την Ινδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί την παλαιότερη σωζόμενη [[Θεία Λειτουργία]] στον Χριστιανισμό, τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου, και χρησιμοποιεί τη Συριακή ως επίσημη και λειτουργική της γλώσσα. Η εκκλησία καθοδηγείται από τον Σύρο Πατριάρχη Αντιοχείας. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει της ρίζες της ιστορίας της σε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Αντιόχεια, που περιγράφεται στις [[Πράξεις των Αποστόλων]] ([[Καινή Διαθήκη]], Πράξεις 11:26) και ιδρύθηκε από τον [[Απόστολος Πέτρος|Απόστολο Πέτρο]] το [[37]] μ.Χ. Η εκκλησία έχει επικεφαλής τον Σύρo Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄, από το 2014.
[[Αρχείο:MidyatChurch.jpg|μικρογραφία|220px|Συριακή ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη Μιντγιάτ της Τουρκίας.]]
[[Αρχείο:MidyatChurch.jpg|μικρογραφία|220px|Συριακή ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη Μιντγιάτ της Τουρκίας.]]



Έκδοση από την 09:26, 23 Αυγούστου 2020

Έμβλημα της Συριακής Εκκλησίας

Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (κλασικά συριακά: ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̥ܚܳܐ‎‎, ʿĪṯo Suryoyṯo Trišaṯ Šubḥo, αραβικά: الكنيسة السريانية الأرثوذكسية‎‎), επίσης γνωστή ως Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας, είναι μια αυτοκέφαλη Ανατολίτικη Ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα μέλη της διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Σουηδία, την Ινδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί την παλαιότερη σωζόμενη Θεία Λειτουργία στον Χριστιανισμό, τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου, και χρησιμοποιεί τη Συριακή ως επίσημη και λειτουργική της γλώσσα. Η εκκλησία καθοδηγείται από τον Σύρο Πατριάρχη Αντιοχείας. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει της ρίζες της ιστορίας της σε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Αντιόχεια, που περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (Καινή Διαθήκη, Πράξεις 11:26) και ιδρύθηκε από τον Απόστολο Πέτρο το 37 μ.Χ. Η εκκλησία έχει επικεφαλής τον Σύρo Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄, από το 2014.

Συριακή ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη Μιντγιάτ της Τουρκίας.

Διεθνής παρουσία

Δημογραφία

Εκτιμάται ότι η εκκλησία έχει πάνω από 5.000.000 μέλη παγκοσμίως, στα οποία περιλαμβάνονται 1.500.000 μέλη στην Ινδία και την ινδική διασπορά.[1] Η πλειονότητα των υπολοίπων οπαδών της είναι οι εθνοτικοί Συροχριστιανοί/Ασσύριοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τους αυτόχθονες προαραβικούς πληθυσμούς της σύγχρονης Συρίας, του Ιράκ και της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.[2] Ήταν επίσης η εθνότητα που μετέτρεψε τους Χριστιανούς του Σεντ Τόμας της Ινδίας το 700 μ.Χ.. Επιπλέον, υπάρχει επίσης μια μεγάλη Συριακή κοινότητα μεταξύ των Μάγιας στη Γουατεμάλα. Επίσης υπάρχουν και μερικές άλλες αυτοκέφαλες (ανεξάρτητες) Συριακές Ορθόδοξες Εκκλησίες που ακολουθούν την ίδια ή παρόμοια λειτουργία.

Παραπομπές

  1. Murre-van den Berg, Heleen (2011). «Syriac Orthodox Church». Στο: Kurian, George Thomas. The Encyclopedia of Christian Civilization. Wiley-Blackwell. σελ. 2304. ISBN 978-1-4051-5762-9. 
  2. Gall, Timothy L. (ed). Worldmark Encyclopedia of Culture & Daily Life: Vol. 3 – Asia & Oceania. Cleveland, OH: Eastword Publications Development (1998); pg. 720–721.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι