Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
Ο '''Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον''' ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''William Henry Harrison'', [[9 Φεβρουαρίου]] [[1773]] - [[4 Απριλίου]] [[1841]]) ήταν ο 9ος Πρόεδρος των [[Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής|Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής]].
Ο '''Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον''' ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''William Henry Harrison'', [[9 Φεβρουαρίου]] [[1773]] - [[4 Απριλίου]] [[1841]]) ήταν ο 9ος Πρόεδρος των [[Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής|Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής]].


Διετέλεσε Πρόεδρος από τις [[4 Μαρτίου]] [[1841]] έως το θάνατό του στις [[4 Απριλίου]] [[1841]]. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που πέθανε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν 68 ετών και 23 ημερών όταν εξελέγη, ο μεγαλύτερος μέχρι τότε σε ηλικία Πρόεδρος, μέχρι την εκλογή του [[Ρόναλντ Ρήγκαν]] το 1980. Ακόμη, ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος που γεννήθηκε πριν τη [[Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ]]. Ο Χάρισον πέθανε στη 32η ημέρα της θητείας του από επιπλοκές [[Πνευμονία|πνευμονίας]], εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τη συντομότερη θητεία στην προεδρική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο θάνατός του πυροδότησε μια σύντομη συνταγματική κρίση, αλλά αυτή η κρίση τελικά έδωσε απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την προεδρική διαδοχή, τα οποία έμεναν αναπάντητα από το Σύνταγμα μέχρι το πέρασμα της 25ης τροπολογίας.
Διετέλεσε Πρόεδρος από τις [[4 Μαρτίου]] [[1841]] έως το θάνατό του στις [[4 Απριλίου]] [[1841]]. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που πέθανε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν 68 ετών και 23 ημερών όταν εξελέγη, ο μεγαλύτερος μέχρι τότε σε ηλικία Πρόεδρος, μέχρι την εκλογή του [[Ρόναλντ Ρήγκαν]] το 1980. Ακόμη, ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος που γεννήθηκε πριν από τη [[Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ]]. Ο Χάρισον πέθανε στη 32η ημέρα της θητείας του από επιπλοκές [[Πνευμονία|πνευμονίας]], εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τη συντομότερη θητεία στην προεδρική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο θάνατός του πυροδότησε μια σύντομη συνταγματική κρίση, αλλά αυτή η κρίση τελικά έδωσε απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την προεδρική διαδοχή, τα οποία έμεναν αναπάντητα από το Σύνταγμα μέχρι το πέρασμα της 25ης τροπολογίας.


{{commonscat}}
{{commonscat}}

Τρέχουσα έκδοση από την 18:13, 21 Αυγούστου 2020

Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον

9ος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Περίοδος
4 Μαρτίου 1841 – 4 Απριλίου 1841
ΑντιπρόεδροςΤζον Τάιλερ
ΠροκάτοχοςΜάρτιν Βαν Μπιούρεν
ΔιάδοχοςΤζον Τάιλερ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση9 Φεβρουαρίου 1773, Τσαρλς Σίτυ, Αποικία της Βιρτζίνια
Θάνατος4 Απριλίου 1841 (68 ετών)
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πολιτικό κόμμαΚόμμα Ουίγων
ΣύζυγοςΆννα Χάρισον
ΣπουδέςHampden–Sydney College
Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
ΕπάγγελμαΑξιωματικός στρατού
ΒραβεύσειςΧρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου
Hoover Medal (1945)
ΘρήσκευμαΕπισκοπική Εκκλησία Αμερικής
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον (αγγλ. William Henry Harrison, 9 Φεβρουαρίου 1773 - 4 Απριλίου 1841) ήταν ο 9ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διετέλεσε Πρόεδρος από τις 4 Μαρτίου 1841 έως το θάνατό του στις 4 Απριλίου 1841. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που πέθανε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν 68 ετών και 23 ημερών όταν εξελέγη, ο μεγαλύτερος μέχρι τότε σε ηλικία Πρόεδρος, μέχρι την εκλογή του Ρόναλντ Ρήγκαν το 1980. Ακόμη, ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος που γεννήθηκε πριν από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο Χάρισον πέθανε στη 32η ημέρα της θητείας του από επιπλοκές πνευμονίας, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τη συντομότερη θητεία στην προεδρική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο θάνατός του πυροδότησε μια σύντομη συνταγματική κρίση, αλλά αυτή η κρίση τελικά έδωσε απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την προεδρική διαδοχή, τα οποία έμεναν αναπάντητα από το Σύνταγμα μέχρι το πέρασμα της 25ης τροπολογίας.