Δεκαδικό σύστημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
JAnDbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: pt:Sistema de numeração decimal
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ja:十進法
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
[[id:Sistem bilangan desimal]]
[[id:Sistem bilangan desimal]]
[[it:Sistema numerico decimale]]
[[it:Sistema numerico decimale]]
[[ja:十進記数法]]
[[ja:十進法]]
[[ko:십진법]]
[[ko:십진법]]
[[nl:Decimaal]]
[[nl:Decimaal]]

Έκδοση από την 15:37, 26 Δεκεμβρίου 2007

Γενικά

Το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης είναι ένα σύστημα αρίθμησης με βάση το δέκα (10). Πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος έτσι ώστε να δώσει κάποιες ονομασίες στις διάφορες ποσότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη δημιουργία των ονομασιών των ποσοτήτων χρησιμοποιούνται δέκα σύμβολα, τα γνωστά μας: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9. Για το λόγο αυτό το λέμε "δεκαδικό" και για το λόγο αυτό λέμε ότι έχει βάση το δέκα. Έτσι κάθε ποσότητα θα αποκτήσει έναν συμβολισμό σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα (μια διαδικασία αυτοματοποιημένη), ο οποίος δεν θα είναι τίποτα άλλο από μια ακολουθία από τα προαναφερθέντα δέκα σύμβολα. Π.χ. αν ήθελα να συμβολίσω μια ποσότητα από δεκαπέντε χιλιάδες πράγματα θα το συμβόλιζα ως "15000". Συνοψίζοντας, το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης είναι ένας κανόνας αντιστοίχισης ποσοτήτων σε ακολουθίες συμβόλων. Τα σύμβολα που έχω διαθέσιμα είναι δέκα.

Πώς βρίσκουμε την αναπαράσταση σε δεκαδικό σύστημα μιας ποσότητας

Αν φανταστούμε ότι έχουμε ένα πλήθος από αντικείμενα και θέλουμε το πλήθος αυτό να το αναπαραστήσουμε στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης, τότε κάνουμε τα ακόλουθα:

  • Ομαδοποιούμε τις μονάδες αντικειμένων σε δεκάδες (μια δεκάδα είναι 10 μονάδες).
  • Αν περισσέψουν κάποιες μονάδες οι οποίες δεν φτάνουν για να φτιάξουν μια δεκάδα, τότε το πλήθος τους είναι το πλήθος των μονάδων του αριθμού σε δεκαδική αναπαράσταση.
  • Γράφουμε το αντίστοιχο σύμβολο στη θέση του αριθμού για τις μονάδες.
  • Ομαδοποιούμε τις δεκάδες που φτιάχτηκαν σε εκατοντάδες (μια εκατοντάδα είναι 10 δεκάδες).
  • Αν περισσέψουν κάποιες δεκάδες που δεν φτάνουν για να φτιάξουμε εκατοντάδα, τότε το πλήθος τους είναι το πλήθος των δεκάδων του αριθμού σε δεκαδική αναπαράσταση.
  • Γράφουμε το αντίστοιχο σύμβολο στη θέση του αριθμού για τις δεκάδες, δηλαδή μια θέση αριστερά από το σύμβολο που βάλαμε για τις μονάδες.

κ.ο.κ μέχρι να τελειώσουν τα αντικείμενά μου.

Άλλα συστήματα αρίθμησης

Το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης που περιγράψαμε δεν είναι το μοναδικό, όμως είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους ανθρώπους στις μέρες μας. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα αριθμητικά συστήματα, με διαφορετικές βάσεις (2,8,16,60 ...) ή με την ίδια βάση αλλά με διαφορετική μεθοδολογία αναπαράστασης. Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται αρκετά στις μέρες μας είναι το δυαδικό σύστημα αρίθμησης, το οποίο χρησιμοποιείται στην τρέχουσα τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών.