Αλουσιάνος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
Ο Αλουσιανός ήταν ο δεύτερος γιος του αυτοκράτορα [[Ιβάν Βλάντισλαβ της Βουλγαρίας|Ιβάν Βλάντισλαβ]] και της [[Μαρία (σύζυγος Ιβάν Βλάντισλαβ|Μαρίας]]. Με τον θάνατο του πατέρα του και την πτώση του [[Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία|πρώτου βουλγαρικού Βασιλείου]], μαζί με τους αδερφούς του [[Πρεσιανός|Πρεσιανό]], [[Τραϊανός Βλάντισλαβ|Τραϊανό]] και ο [[Ααρών Ραδομηρός|Ααρών]] και τη μητέρα του παραδόθηκαν στον βυζαντινό αυτοκράτορα [[Βασίλειος Β΄|Βασίλειο Β΄]] το 1018.
Ο Αλουσιανός ήταν ο δεύτερος γιος του αυτοκράτορα [[Ιβάν Βλάντισλαβ της Βουλγαρίας|Ιβάν Βλάντισλαβ]] και της [[Μαρία (σύζυγος του Ιβάν Βλαντισλάβ)|Μαρίας]]. Με τον θάνατο του πατέρα του και την πτώση του [[Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία|πρώτου βουλγαρικού Βασιλείου]], μαζί με τους αδερφούς του [[Προυσιάνος|Πρεσιανό]], Τρόιαν και ο [[Ααρών Ραδομηρός|Ααρών]] και τη μητέρα του παραδόθηκαν στον βυζαντινό αυτοκράτορα [[Βασίλειος Β΄|Βασίλειο Β΄]] το 1018.


Επί [[Μιχαήλ Δ΄ ο Παφλαγών|Μιχαήλ Δ΄]] ο Αλουσιανός διορίσθηκε πατρίκιος, στρατηγός και διοικητής της Θεοδοσιούπολης<ref>Joannes Scylitzes, σελ 413</ref>. Παντρεύτηκε πλούσια Αρμένισα ευγενή και απέκτησε πολλά κτήματα, αλλά έπεσε σε δυσμένεια κι έχασε αρκετά κτήματα και πλήρωσε κι ένα μεγάλο ποσό.
Επί [[Μιχαήλ Δ΄ ο Παφλαγών|Μιχαήλ Δ΄]] ο Αλουσιανός διορίσθηκε πατρίκιος, στρατηγός και διοικητής της Θεοδοσιούπολης<ref>Joannes Scylitzes, σελ 413</ref>. Παντρεύτηκε πλούσια Αρμένισα ευγενή και απέκτησε πολλά κτήματα, αλλά έπεσε σε δυσμένεια κι έχασε αρκετά κτήματα και πλήρωσε κι ένα μεγάλο ποσό.

Έκδοση από την 20:56, 15 Αυγούστου 2020

Αλουσιάνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΣαμουήλ Αλουσιανός
Άννα Αλουσιανή
Βασίλειος Αλουσιανός
d:Q29897244
ΓονείςΙβάν Βλαντισλάβ της Βουλγαρίας και Μαρία (σύζυγος του Ιβάν Βλαντισλάβ)
ΑδέλφιαΑικατερίνη της Βουλγαρίας
Προυσιάνος
Τραϊανός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤσάρος
στρατηγός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλουσιάνος (βουλγαρικά : Алусиан, Αλούσιαν) ήταν Βούλγαρος αλλά και βυζαντινός ευγενής που αυτοανακυρύχθηκε αυτοκράτορας (τσάρος) της Βουλγαρίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 1041.

Βιογραφία

Ο Αλουσιανός ήταν ο δεύτερος γιος του αυτοκράτορα Ιβάν Βλάντισλαβ και της Μαρίας. Με τον θάνατο του πατέρα του και την πτώση του πρώτου βουλγαρικού Βασιλείου, μαζί με τους αδερφούς του Πρεσιανό, Τρόιαν και ο Ααρών και τη μητέρα του παραδόθηκαν στον βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ το 1018.

Επί Μιχαήλ Δ΄ ο Αλουσιανός διορίσθηκε πατρίκιος, στρατηγός και διοικητής της Θεοδοσιούπολης[1]. Παντρεύτηκε πλούσια Αρμένισα ευγενή και απέκτησε πολλά κτήματα, αλλά έπεσε σε δυσμένεια κι έχασε αρκετά κτήματα και πλήρωσε κι ένα μεγάλο ποσό.

Αργότερα το 1040 συμμετείχε στην Εξέγερση του Πέτρου Δελεάνου, ξαδέλφου του, εγκαταλείποντας την βυζαντινή αυλή[2]. Ο Αλουσιανός έγινε δεκτός από τον Πέτρο, ο οποίος του έδωσε ένα σώμα στρατού με την οποίο επιτέθηκε στην Θεσσαλονίκη[3]. Η πολιορκία όμως απέτυχε, και ο βουλγαρικός στρατός ηττήθηκε από τους Βυζαντινούς. Ο Αλουσιανός μόλις που δραπέτευσε και επέστρεψε στην όστροβο[2].


Μια νύχτα το 1041, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Αλουσιανός εκμεταλλεύτηκε τη μέθη του Πέτρου, έκοψε τη μύτη του και τον τύφλωσε με ένα μαχαίρι κουζίνας[4]. Γρήγορα ο Αλουσιανός ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας στη θέση του Πέτρου από τα στρατεύματά του, αλλά τα στρατεύματα του συνωμότησαν και λιποτάκτησαν στους Βυζαντινούς. Δεδομένου ότι τα βουλγαρικά και βυζαντινά στρατεύματα προετοιμάζονταν για τη μάχη, Ο Αλουσιανός μόνος χωρίς επαρκή στρατό, έρημος στον εχθρό, παρέδωσε τον Πέτρο στον αυτοκράτορα[2]. Ως ανταμοιβή, αποκαταστάθηκαν τα κτήματα του και του δόθηκε ο υψηλός τίτλος του μάγιστρου[2].

Μετέπειτα τύχη του Αλουσιανού είναι άγνωστη, αλλά οι απόγονοί του, ο Αλουσιανοί, συνέχισαν να ευημερούν στις τάξεις της βυζαντινής αριστοκρατίας, μέχρι τον 14ο αιώνα[2].

Οικογένεια

Με το γάμο του με την αρμενική αρχόντισσα από το Θέμα Χαρσιανού ονομαζόμενη Δαλασσηνή[5], είχε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων:[2]

Παραπομπές

  1. Joannes Scylitzes, σελ 413
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Kazhdan (1991), p. 70
  3. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  4. Joannes Scylitzes, σελ 414
  5. Видни български родове

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alusian of Bulgaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).