Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
1979-1982 δημαρχος ηταν ο Χρηστος Τσακιρης1
Κτιρακο σε κτυριακο
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 54: Γραμμή 54:
==Πολιτισμός==
==Πολιτισμός==
===Μονή Λαζαριστών===
===Μονή Λαζαριστών===
Στη Σταυρούπολη βρίσκεται το ιστορικό κτιρακό συγκρότημα της '''[[Μονή Λαζαριστών|Μονής Λαζαριστών]]''' που χτίστηκε το 1886. Το συγκρότημα αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκε στα πλαίσια των έργων ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως [[Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης|Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης]] το [[1997]]. Σήμερα, στο πολιτιστικό αυτό πολυδύναμο κέντρο στεγάζονται:
Στη Σταυρούπολη βρίσκεται το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της '''[[Μονή Λαζαριστών|Μονής Λαζαριστών]]''' που χτίστηκε το 1886. Το συγκρότημα αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκε στα πλαίσια των έργων ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως [[Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης|Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης]] το [[1997]]. Σήμερα, στο πολιτιστικό αυτό πολυδύναμο κέντρο στεγάζονται:
* το [[Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης]]
* το [[Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης]]
* η σκηνή ''Σωκράτης Καραντινός'' του [[Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος|Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος]].
* η σκηνή ''Σωκράτης Καραντινός'' του [[Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος|Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος]].

Έκδοση από την 15:50, 10 Αυγούστου 2020

Συντεταγμένες: 40°40′00″N 22°56′00″E / 40.666667°N 22.933333°E / 40.666667; 22.933333

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Σταυρούπολη (αποσαφήνιση).
Σταυρούπολη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σταυρούπολη
40°40′7″N 22°55′56″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Παύλου Μελά
Υψόμετρο45 μέτρα
Πληθυσμός45.891 (2021)
Ταχ. κωδ.564 29, 564 30, 564 31, 564 37 και 562 25
Τηλ. κωδ.231
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το Δημαρχείο Παύλου Μελά, το οποίο στεγάζεται στο χαρακτηριστικό κόκκινο κτίριο στη Σταυρούπολη και αποτελεί τοπόσημο της περιοχής.

Η Σταυρούπολη (υψόμ. 50μ., 46.008 κάτοικοι) είναι περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και αποτελεί την έδρα του Δήμου Παύλου Μελά. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, στον δρόμο που οδηγεί ανατολικά προς Καβάλα.

Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του Δήμου Παύλου Μελά ανέρχεται σε 98.870 κατοίκους και αποτελεί τον τρίτο πληθυσμιακά μεγαλύτερο Δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, μετά τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ως έδρα του νέου Δήμου ορίστηκε η Σταυρούπολη.

Ιστορία

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ομόνοιας μαρτυρούν ότι η ιστορία της περιοχής ξεκινά κατά την νεολιθική εποχή. Η Σταυρούπολη, δυτική ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης αλλάζει μορφή μετά το 1914 με την οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων και τη δημιουργία οικισμών. Πρόσφυγες από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία (Ιωνία, Καππαδοκία, Ικόνιο-Λυκαονία, Πόντος, Βιθυνία) εγκαθίστανται στην περιοχή, η οποία τότε ονομαζόταν Λεμπέτ, από ένα τσιφλίκι που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Το όνομα Σταυρούπολη επελέγη από τους πρόσφυγες καθώς είχαν φτάσει πρώτη φορά στην περιοχή ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Η ονομασία αυτή τελικά καθιερώθηκε από το 1932. Στη δεκαετία 1950-1960 με το κύμα της αστυφιλίας, ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται ραγδαία. Το Δημαρχείο Παύλου Μελά στεγάζεται στο χαρακτηριστικό κόκκινο κτίριο, στην οδό Καραολή & Δημητρίου με Λαγκαδά, και αποτελεί τοπόσημο της περιοχής. Στη Σταυρούπολη βρίσκεται επίσης και ο Καθολικός Ναός του Αγίου Βικεντίου των Λαζαριστών.

Δήμαρχοι Σταυρούπολης

Αιρετοί δήμαρχοι Σταυρούπολης διετέλεσαν οι εξής:[1]

Δήμος Σταυρούπολης
1964-1967 Ευάγγελος Μωραϊτόπουλος
1967-1969 Βασίλειος Γ. Μαγειρέλης (με αναπληρωτή τον Δημήτριο Παναγ. Λυμπέρη)[2]
1970-1975 Ηλίας Σαββαΐδης
1975-1978 Ευάγγελος Μωραϊτόπουλος
1979-1982 Χρήστος Τσακίρης
1983-1990 Χρήστος Τσακίρης
1991-2002 Σπυρίδων Μπαρούτας
2003-2006 Διαμαντής Παπαδόπουλος
2007-2010 Σάββας Σερασίδης


Πολιτισμός

Μονή Λαζαριστών

Στη Σταυρούπολη βρίσκεται το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών που χτίστηκε το 1886. Το συγκρότημα αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκε στα πλαίσια των έργων ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997. Σήμερα, στο πολιτιστικό αυτό πολυδύναμο κέντρο στεγάζονται:

Πολιτιστικές Υποδομές

Επίσης άλλες πολιτιστικές υποδομές πέραν της Μονής Λαζαριστών είναι οι εξής:

  • Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Περιλαμβάνει αίθουσα θεάτρου από τις αρτιότερες των περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης με χωρητικότητα 270 θέσεων συνολικά (στην πλατεία και τον εξώστη), χώρο όπου στεγάζεται η δανειστική βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων, χώρους για δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης «ίρις», υπόγειους χώρους (για τη φωτογραφία, τη μουσική κ.α.)

  • Ανοιχτό Θέατρο Πλατείας Εδέσσης.
  • Ανοιχτό Θέατρο στο Πάρκο Σόλωνος (Ηλιούπολη)

Βιομηχανική κληρονομιά

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης σημαντικά ιστορικά κτίρια ανενεργών βιομηχανιών, όπως το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ και διάφορα παλαιά Καπνεργοστάσια, που αποτελούν πολύτιμα δείγματα της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Μια καπναποθήκη των μέσων του 20ού αι. μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενώ σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καπνομάγαζο στην οδό Ικονίου, λειτουργεί από το 2004 το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και τα εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Ιστορικό κτίριο αποτελεί το Κόκκινο Καπνομάγαζο που ανεγέρθηκε την δεκαετία του 1950 και στο οποίο βρισκόταν και το μνημειακών διαστάσεων έργο «Καλλιέργεια του Καπνού», που φιλοτέχνησε το 1960 ο χαράκτης Τάσσος και σήμερα εκτίθεται στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.[3]

Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διατηρεί εγκαταστάσεις στη Σταυρούπολη για δύο από τα τμήματά της: το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς και το Τμήμα Κινηματογράφου [4]. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ιστορικό κτίριο καπνομάγαζου στην οδό Ικονίου 1. Ο χώρος διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ καθώς και μία βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη.[5]

Βοτανικός Κήπος

Στην περιοχή της Άνω Ηλιούπολης εγκαινιάστηκε το 2002 ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης. Η περιοχή, όπου παλαιότερα αναπτυσσόταν ένα ρέμα, διαμορφώθηκε κατάλληλα με διαδρομές και φυτεύσεις ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Έχει έκταση 5 στρεμμάτων και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1000 είδη χλωρίδας, ενώ μέσα στον Κήπο δημιουργήθηκαν αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, γήπεδα και παιδικές χαρές.[6] [7]

Αθλητισμός

Τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Σταυρούπολης είναι τα εξής:

Συγκοινωνίες

Από την Σταυρούπολη διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ. Η Σταυρούπολη θα είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του υπό κατασκευή κόμβου (4) της περιφερειακής οδού. Επίσης από τη Σταυρούπολη διέρχεται η λεωφόρος Λαγκαδά προσφέροντας άμεση πρόσβαση στο κέντρο της πόλης αλλά και στην Εγνατία Οδό. Μελλοντικά θα υπάρχει πρόσβαση στη Σταυρούπολη με το μετρό μέσω των σταθμών Αγία Βαρβάρα (επί των οδών Λαγκαδά & Δαβάκη) και Σταυρούπολη (επί των οδών Λαγκαδά & Βενιζέλου).

Συνοικίες

Η θέση της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη

Η περιοχή της Σταυρούπολης περιλαμβάνει τις περιοχές:

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι