Μετάβαση στο περιεχόμενο

WEP: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

130 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 2 έτη
μ (Διόρθωση συντακτικών λαθών του κώδικα με τη χρήση AWB (11457))
{{πηγές|12|01|2015}}
Το '''WEP (Wired Equivalent Privacy)''' είναι ένας [[αλγόριθμος ασφάλειας]] για τα [[ασύρματα δίκτυα]] [[IEEE 802.11]]. H εισαγωγή του έγινε το Σεπτέμβριο του 1999, σαν μέρος του αρχικού προτύπου. Η πρόθεσή του ήταν, όπως δηλώνει και το όνομά του, να παρέχει εμπιστευτικότητα δεδομένων συγκρίσιμη με τα παραδοσιακά ενσύρματα δίκτυα.<br />
 
==Παραλλαγές==
Υπάρχουν δύο παραλλαγές:
Εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός πακέτων προς εξέταση, υπάρχουν τρόποι ο επιτιθέμενος να στείλει πακέτα και να πάρει πακέτα απάντησης, τα οποία μπορεί να τα εξετάσει και να βρει το κλειδί. Υπάρχει αυτοματοποιημένο software για αυτήν τη δουλειά. Έτσι είναι δυνατό με έναν προσωπικό υπολογιστή και το ελεύθερα διαθέσιμο πρόγραμμα [[aircrack-ng]], να σπάσει οποιδήποτε WEP κλειδί σε μερικά λεπτά.
 
==Διορθωτικές Κινήσειςκινήσεις==
Η χρήση κρυπτογραφημένων [[πρωτοκόλλων σήραγγας]] (π.χ του [[IPSec]], [[Secure Shell]]), μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλή μετάδοση δεδομένων πάνω σε μη ασφαλές δίκτυο. Όμως έχουν αναπτυχθεί αντικαταστάτες του WEP, με στόχο ειδικά την ασφάλεια των ασυρμάτων δικτύων.
 
==802.11i (WPA and WPA2)==
Η συνιστώμενη λύση στα προβλήματα ασφάλειας του WEP είναι η μετάβαση στο [[WPA2]]. Το [[WPA]] ήταν μία ενδιάμεση λύση για hardware το οποίο δεν μπορούσε να υποστηρίξει το WPA2. Και το WPA και το WPA2, είναι πολύ ασφαλέστερα από WEP. Tα παλαιότερα Access Point για να υποστηρίξουν το WPA ή το WPA2 ή πρέπει να γίνει αναβάθμιση του firmware τους ή όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, πρέπει να αντικατασταθούν. Όμως το [[Πρωτόκολλο Ασφάλειας]] [[TKIP]] (το οποίο είναι η βάση του WPA) έχει φτάσει στο τέλος του χρόνου ζωής για τον οποίο σχεδιάστηκε, έχει εν μέρει παραβιαστεί και έχει επίσημα αποσυρθεί με την ανακοίνωση του προτύπου 802.11-2012.
 
[[Κατηγορία:Κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι]]
[[Κατηγορία:Ασφάλεια υπολογιστών]]