Ατζμάν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MedMan (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ο MedMan μετακίνησε τη σελίδα Αϊμάν στην Ατζμάν: Διόρθωση ονόματος βάσει προφοράς
MedMan (συζήτηση | συνεισφορές)
Διόρθωση ονομάτων
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{πόλη}}
{{πόλη}}


Το '''Αϊμάν''' ([[Αραβικά]]: عجمان ʿ Aǧmān), που επίσης γράφεται ''Ουϊμάν'' (Ujman), είναι ένα από τα επτά εμιράτα των [[ΗΑΕ]]. Με έκταση μόλις 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα (100 τετραγωνικά μίλια), είναι το μικρότερο από τα εφτά εμιράτα. Βρίσκεται κατά μήκος του [[Περσικός Κόλπος|Περσικού Κόλπου]]. Ελέγχει επίσης και την περιοχή Μαφσούτ, μια μικρή πόλη με γεωργικές εκτάσεις. Περίπου το 95% του πληθυσμού του εμιράτου κατοικεί στην πόλη του Αϊμάν, το οποίο αποτελεί μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Ντουμπάι-Σάρια-Αϊμάν. Ο πληθυσμός ήταν μόλις 36.000 το 1980, αλλά αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της εισροής των ανθρώπων από τα γειτονικά εμιράτα του [[Ντουμπάι]] και του [[Σάρια]], καθώς και από άλλες χώρες.
Το '''Ατζμάν''' ([[Αραβικά]]: عجمان ʿ Aǧmān), ενίοτε απαντάται και ως ''Ουτζμάν'' (Ujman), είναι ένα από τα επτά εμιράτα των [[ΗΑΕ]]. Με έκταση μόλις 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα (100 τετραγωνικά μίλια) είναι το μικρότερο από τα επτά εμιράτα. Βρίσκεται κατά μήκος του [[Περσικός Κόλπος|Περσικού Κόλπου]]. Ελέγχει επίσης την περιοχή Μαφσούτ, μια μικρή πόλη με γεωργικές εκτάσεις. Περίπου το 95% του πληθυσμού του εμιράτου κατοικεί στην πόλη του Ατζμάν, το οποίο αποτελεί μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Ντουμπάι-Σάρτζα-Ατζμάν. Ο πληθυσμός ήταν μόλις 36.000 το 1980, αλλά αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της εισροής των ανθρώπων από τα γειτονικά εμιράτα του [[Ντουμπάι]] και της [[Σάρτζα]], καθώς και από άλλες χώρες.


==Διακυβέρνηση και Πολιτική==
==Διακυβέρνηση και Πολιτική==
Δήμαρχος και κυβερνήτης του Εμιράτου είναι ο [[Χουμάιτ μπιν Ρασίντ Αλ Νουάμι]] της φυλής των [[Αλ Νουάμι]]. Διάδοχος του είναι ο σεΐχης [[Αμάρ Μπιν Χουμάιτ Αλ Νουάμι]]. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη το εμιράτο.
Δήμαρχος και κυβερνήτης του Εμιράτου είναι ο [[Χουμάιτ μπιν Ρασίντ Αλ Νουάμι]] της φυλής των [[Αλ Νουάμι]]. Διάδοχος του είναι ο σεΐχης [[Αμάρ Μπιν Χουμάιτ Αλ Νουάμι]]. Τα τελευταία χρόνια το εμιράτο έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.


==Περιοχές του Εμιράτου==
==Περιοχές του Εμιράτου==
* Ατζμάν

* Αιμάν
* [[Αλ Χαμιντιγιάχ]]
* [[Αλ Χαμιντιγιάχ]]
* [[Έμιρατς Σίτι]]
* [[Έμιρατς Σίτι]]
Γραμμή 15: Γραμμή 14:
* [[Χουμάιντ Σίτι]]
* [[Χουμάιντ Σίτι]]
* [[Μα Αλί]]
* [[Μα Αλί]]
* [[Μανάμα (Αϊμάν)]]
* [[Μανάμα (Ατζμάν)]]
* [[Μαφσούτ]]
* [[Μαφσούτ]]
* [[Σαριγιάχ]]
* [[Σαριγιάχ]]
Γραμμή 23: Γραμμή 22:


==Αθλητισμός==
==Αθλητισμός==
Το εμιράτο έχει τοπική ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα [[Αλ Αιμάν ΦΚ]].
Το εμιράτο έχει τοπική ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα [[Αλ Ατζμάν ΦΚ]].


[[Κατηγορία:Εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων]]
[[Κατηγορία:Εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων]]

Έκδοση από την 23:42, 22 Ιουλίου 2020

Ατζμάν

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ατζμάν
25°24′0″N 55°30′0″E
ΧώραΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Διοικητική υπαγωγήΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ίδρυση2  Δεκεμβρίου 1971
Διοίκηση
 • Ruler of AjmanHumaid bin Rashid Al Nuaimi
Έκταση259 km²
Υψόμετρο13 μέτρα
Πληθυσμός504.836 (2017)[1][2]
Ζώνη ώραςUTC+04:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ατζμάν (Αραβικά: عجمان ʿ Aǧmān), ενίοτε απαντάται και ως Ουτζμάν (Ujman), είναι ένα από τα επτά εμιράτα των ΗΑΕ. Με έκταση μόλις 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα (100 τετραγωνικά μίλια) είναι το μικρότερο από τα επτά εμιράτα. Βρίσκεται κατά μήκος του Περσικού Κόλπου. Ελέγχει επίσης την περιοχή Μαφσούτ, μια μικρή πόλη με γεωργικές εκτάσεις. Περίπου το 95% του πληθυσμού του εμιράτου κατοικεί στην πόλη του Ατζμάν, το οποίο αποτελεί μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Ντουμπάι-Σάρτζα-Ατζμάν. Ο πληθυσμός ήταν μόλις 36.000 το 1980, αλλά αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της εισροής των ανθρώπων από τα γειτονικά εμιράτα του Ντουμπάι και της Σάρτζα, καθώς και από άλλες χώρες.

Διακυβέρνηση και Πολιτική

Δήμαρχος και κυβερνήτης του Εμιράτου είναι ο Χουμάιτ μπιν Ρασίντ Αλ Νουάμι της φυλής των Αλ Νουάμι. Διάδοχος του είναι ο σεΐχης Αμάρ Μπιν Χουμάιτ Αλ Νουάμι. Τα τελευταία χρόνια το εμιράτο έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.

Περιοχές του Εμιράτου

Αθλητισμός

Το εμιράτο έχει τοπική ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα Αλ Ατζμάν ΦΚ.

  1. www.globalmediainsight.com/blog/uae-population-statistics/.
  2. United Arab Emirates Population Statistics (2021)