Κεχριμπάρι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
56 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(αφαίρεση προτύπου {{πληροφορίες}} / επαναφορά εικόνας)
Ετικέτα: Αναίρεση
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
== Φυσικές ιδιότητες του κεχριμπαριού ==
Το χρώμα,η ζεστασιά και οι ηλεκτρικές του ιδιότητες έχουν χαρίσει στο κεχριμπάρι φήμη προστατευτικής και μαγικής ουσίας. Έτσι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι χιλιάδες χρόνια τώρα καίγεται σαν [[λιβάνι]] κατά τη διάρκεια πνευματικών και θρησκευτικών τελετών. Όταν καεί, το κεχριμπάρι απελευθερώνει ευωδιαστό άρωμα πεύκου{{πηγή}}. Εξαιτίας την οργανικής του φύσης, το χρώμα του κεχριμπαριού συχνά ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της ξένης ύλης που σκεπάστηκε με τον χυμό μετά από την έκκριση του φυτού: Μπορεί να είναι κίτρινο ή να έχει τον χρυσό τόνο ή το χρώμα του μελιού με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, αλλά και κόκκινο, μπλε και πράσινο ενώ μπορεί επίσης να είναι αδιαφανές. Το γνήσιο κεχριμπάρι απελευθερώνει μία ευωδία [[Πεύκο|πεύκου]] όταν τσιμπηθεί με ζεστή βελόνα. Αντίθετα, το πλαστικό θα μυρίσει δυσάρεστα. Το πραγματικό κεχριμπάρι είναι απαλό και ζεστό στο άγγιγμα, σε αντίθεση με το πλαστικό που είναι σκληρό και κρύο.
 
== Χημική σύσταση ==
Το κεχριμπάρι δεν είναι [[ορυκτό]]. Τα τρία στοιχεία [[Άνθρακας]], [[Οξυγόνο]] και [[υδρογόνο]] συμμετέχουν στην χημική του σύσταση με τις ακόλουθες αναλογίες:
67-87% [[Άνθρακας]], 15% [[Οξυγόνο]], 8.5-11% [[Υδρογόνο]]. Το [[Θείο]] απαντά σε μικρότερες ποσότητες, 0.26% ως 0.34%, μαζί με 0.5% ανόργανη ύλη.
 
 
== Οπτικές ιδιότητες ==
Ο δείκτης διάθλασης το κεχριμπαριού είναι 1,54. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σταθερός άσχετα από τον τύπο και την γεωγραφική του προέλευση. Δηλαδή τατο κεχριμπάρι αλλάζει την πορεία του φωτός κατά τέτοια γωνία όπως κάνουν και οι [[Κρύσταλλος|κρύσταλλοι]] των ορυκτών.
 
== Ειδικό βάρος ==
1.110

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης