Εκλογικό σύστημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
===Πλειοψηφικό με μονοεδρικές περιφέρειες===
Μια λίγο αναλογικότερη μορφή του Πλειοψηφικού είναι το λεγόμενο ''Πλειοψηφικό με μονοεδρικές περιφέρειες''. Σε αυτό το σύστημα η επικράτεια χωρίζεται σε πολύ μικρές περιφέρειες και κάθε μία εκλέγει μόνο ένα βουλευτή. Βάσει της απαιτούμενης πλειοψηφίας, διακρίνεται σε:
 
* Ενός γύρου, όπου εκλέγεται ο συνδυασμός που θα βγει πρώτος.
 
* Δύο γύρων, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλ. 50% συν μία ψήφο. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί με την πρώτη, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία (β' γύρος) ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.
 
 
===Παραδείγματα ενισχυμένης αναλογικής===
 
* Το ισχύον στην Ελλάδα ([[Ελληνικό εκλογικό σύστημα|Ν. 3231/2004]] όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 3636/2008 - το σύστημα αυτό εφαρμόσθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012), το οποίο ανήκει στα μικτά. Χωρίζει τις τριακόσιες βουλευτικές έδρες σε δύο ομάδες - 250 που κατανέμονται απολύτως αναλογικά σε όσους συνδυασμούς ξεπεράσουν το 3% (στοιχείο ''απλής με όριο'') και 50 που χαρίζονται στον πρώτο συνδυασμό (στοιχείο ''πλειοψηφικού''). Με αυτόν τον τρόπο αρκεί στον πρώτο συνδυασμό το 40.5% των ψήφων για να έχει αυτοδυναμία 151 εδρών στη Βουλή. Όσες δε περισσότερες είναι οι ψήφοι των συνδυασμών που δεν ξεπερνούν το 3%, τόσο χαμηλώνει το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδύναμη πλειοψηφία.
 
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης