Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σαχάρα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
46 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 11 μήνες
μ
Ανέφερε ότι δεν υπήρχε λήμα "τεταρτογενή εποχή", αλλά εντόπισα το υφιστάμενο "τεταρτογενή περίοδο" με την οποία ενημέρωσα το σύνδεσμο
μ (rv)
μ (Ανέφερε ότι δεν υπήρχε λήμα "τεταρτογενή εποχή", αλλά εντόπισα το υφιστάμενο "τεταρτογενή περίοδο" με την οποία ενημέρωσα το σύνδεσμο)
. Εκτός της αμμώδους έκτασης, που παρ'όλα αυτά είναι και η μικρότερη, διαθέτει πετρώδεις εκτάσεις και αρκετά βραχώδη όρη, στα οποία περιλαμβάνονται το όρος [[Αχαγκάρ]] ή Χογκάρ που έχει ύψος 2.918 μέτρα, το [[Τιμπέστι]], με ύψος 3.415 μ. και τα όρη Σαϊρ με ύψος 2.022 μέτρα. Σε άλλες περιοχές της Σαχάρας, σχηματίζονται κοιλώματα με μεγάλο και απότομο βάθος εξαιτίας της διαβρωτικής επίδρασης του ανέμου.
 
Kατά την [[Τεταρτογενής περίοδος|τεταρτογενή]] εποχήπερίοδο όταν την έρημο διέσχιζαν μεγάλοι ποταμοί σχηματίστηκαν οι κοιλάδες [[ουάντι]], με ένα μικρό αριθμό από αυτές να διατηρείται έως σήμερα.
 
Οι κυριότερες από τις λίμνες της ερήμου Σαχάρας είναι: η [[Μελγκίρ]] στα 31 μέτρα κάτω από τη στάθμη των νερών της θάλασσας, η [[Μερουάν]] στα 29 μέτρα, και η [[Γυάρλα]] στα 21 μέτρα. Ονομαστές οάσεις είναι η [[Σίουα]], η [[Αρέγκ]], η [[Φαράφρα]], η [[Κούφρα]], η [[Μπαχαρίγια]], η [[Ντάχελ]], η [[Τάττα]], η Άκκα και η [[Τουγγούρτ]].
5

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης