Μονή Καμαριώτισσας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προσθήκη συνδέσμου στο λήμμα "κουμαριά".
μ (Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας)
(Προσθήκη συνδέσμου στο λήμμα "κουμαριά".)
Η μονή ήταν κτισμένη σε ένα διάσελο ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Η απόκεντρη αυτή περιοχή είχε προσελκύσει από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια μεμονωμένους αναχωρητές που ζούσαν είτε σε σκηνές (σκηνίτες) είτε σε μικρά κελιά, ακόμα και πάνω σε δέντρα κάποιοι. Οι μοναχοί αυτοί κάποια στιγμή συγκρότησαν ένα κοινόβιο. Αυτό συνέβη μάλλον τον 11ο αιώνα, όπως προκύπτει από τη μελέτη της σωζόμενης τοιχοποιίας.
 
Στη θέση του κοινόβιου, το 15ο αιώνα ο αυτοκράτορας [[Ιωάννης Η'|Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος]] ανέγειρε ναό και μονή του Προδρόμου. Τελικά, το συγκρότημα αυτό έμεινε γνωστό ως «''Μονή της Θεοτόκου Καμαριώτισσας''» από ένα μικρό ναό της Θεοτόκου, του οποίου η καμπάνα ήταν κρεμασμένη σε μια πετρόκτιστη καμάρα. Ο ναΐσκος συνδέεται με την πριγκίπισσα Μαρία Κομνηνή Παλαιολογίνα, κόρη του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. Οι κάτοικοι αποκαλούσαν τη μονή και «Κουμαριώτισσα», από τις πολλές [[Κουμαριά|κουμαριές]] που την περιστοίχιζαν.
 
Το [[1672]] κάηκε η στέγη του ναού του Προδρόμου. Ανακαινιστής της μονής υπήρξε ο [[Νικούσιος Παναγιωτάκης]], μεγάλος [[δραγουμάνος]] της [[Υψηλή Πύλη|Υψηλής Πύλης]].
2.638

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης