Μανώλης Μητσιάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|17|12|2018}}{{Πληροφορίες καλλιτέχνη
{{πηγές|17|12|2018}}{{Πληροφορίες καλλιτέχνη
| γέννηση = 26 Φεβρουαρίου 1946
| γέννηση = 26 Φεβρουαρίου 1976
}}Ο '''Μανώλης Μητσιάς''' ([[Δουμπιά Χαλκιδικής]], [[26 Φεβρουαρίου]] [[1946]]) είναι [[Έλληνας]] τραγουδιστής με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι.
}}Ο '''Μανόλης Μητσιάς''' ([[Δουμπιά Χαλκιδικής]], [[26 Φεβρουαρίου]] [[1946]]) είναι [[Έλληνας]] τραγουδιστής με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι.

==Πορεία στο τραγούδι==
==Πορεία στο τραγούδι==



Έκδοση από την 09:20, 20 Ιουνίου 2020

Μανώλης Μητσιάς
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μανώλης Μητσιάς (Ελληνικά)
Γέννηση26 Φεβρουαρίου 1976
Δουμπιά Χαλκιδικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Μανόλης Μητσιάς (Δουμπιά Χαλκιδικής, 26 Φεβρουαρίου 1946) είναι Έλληνας τραγουδιστής με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι.

Πορεία στο τραγούδι

Η πρώτη του επαφή με το τραγούδι και τη μουσική στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ήταν ψάλτης στην εκκλησία του χωριού του. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, κι εκεί έγινε μέλος της χορωδίας Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση την έκανε στα "Σκαμνιά", ένα ζαχαροπλαστείο που ήταν δίπλα στον κινηματογράφο "Ναβαρίνο" στην πλατεία Ναβαρίνου, και είχε διαμορφώσει τον πίσω χώρο του σε μπουάτ. Σ' αυτήν την μπουάτ πρωτοεμφανίστηκε ο Μανώλης Μητσιάς με αρχιμουσικό στο πιάνο τον Ανδρέα Πρέζα. Ο πρώτος του μικρός δίσκος 45 στροφών ήταν δυο συνθέσεις του Ανδρέα Πρέζα, η μία που έγινε και μικρή επιτυχία "Για να γεμίσει το Σταμνί". Πολύ σύντομα εγκατέλειψε τα "Σκαμνιά", για να συνεχίσει στη μπουάτ "107", στην πολυκατοικία της Εγνατίας αριθμός 107, απ' όπου πέρασαν για πολλά χρόνια, όλοι οι τραγουδιστές της εποχής που τραγούδησαν αυτό το είδος. Τη δεκαετία του 1960, ο Δήμος Μούτσης τον είχε καλέσει στο σπίτι του για να κάνουν πρόβα τα τραγούδια "Μ' Ένα Παράπονο" και "Αύριο Πάλι", που τελικά τα ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η στροφή στην καριέρα του έγινε το 1969, με πρώτη του επιτυχία το τραγούδι Στην Ελευσίνα μια φορά σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Βασίλη Ανδρεόπουλου.

Συνεργασίες

Στη πενηντάχρονη,περίπου,καριέρα του έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Δήμο Μούτση, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Μάνο Χατζιδάκι, Χρήστο Λεοντή, Άκη Πάνου, Λίνο Κόκοτο, Σταύρο Ξαρχάκο, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο, Διονύση Σαββόπουλο Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Σπανουδάκη, κλπ.) Την δεκαετία του '90 και συγκεκριμένα το 1994 συνεργάστηκε για πρώτη φορά και με τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει τραγουδήσει στίχους και ποίηση των Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Λίνας Νικολακοπούλου κλπ., ενώ ερμήνευσε και έργα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Έχει συνεργαστεί ακόμα με κορυφαίους ερμηνευτές, Νίκο Ξυλούρη,Αντώνη Καλογιάννη, Σωτηρία Μπέλου Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Μπάμπης Στόκας, Νένα Βενετσάνου, Κώστας Μακεδόνας κ.α.

Έχει εμφανιστεί για συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ τραγούδησε και για τους Έλληνες του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο και αλλού). Το καλοκαίρι του 2009, γιόρτασε τα 40 χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι. [1] Δισκογραφικά έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 35 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

Παραπομπές

  1. «Επετειακή συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Σίφνου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι