Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ερρίκος Γ΄ του Σάουμμπουργκ-Χόλσταϊν»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διόρθωση ονομάτων, εκτεταμένες συντακτικές διορθώσεις.
μ (Ο MedMan μετακίνησε τη σελίδα Ερρίκος Γ΄ του Σάουμμπουρκ - Χόλσταϊν στην Ερρίκος Γ΄ του Σάουμμπουργκ-Χόλσταϊν: Διόρθωση γραφής)
(Διόρθωση ονομάτων, εκτεταμένες συντακτικές διορθώσεις.)
{{χωρίς παραπομπές|22|09|2017}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Ερρίκος Γ΄, κόμης του ΣάουμπουργκΣάουμμπουργκ-Χόλσταϊν''' (''Heinrich III. von Schauenburg-Holstein'', πέθανε το [[1421]]), απόανήκε τονστον [[Οίκος του ΣάουμμπουρκΣάουμμπουργκ|Οίκο του ΣάουμμπουρκΣάουμμπουργκ]], ήταν επίσκοπος του ΌσναμπρουκΟσναμπρύκ ([[1403]] - [[1410]]) και κόμης του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ ([[1404]] - [[1421]]) και ήταν ο μικρότερος γιος του [[Ερρίκος Β΄ του Χόλσταϊν-ΡένντσμπουρκΡέντσμπουργκ|Ερρίκου Β΄, κόμη του Χόλσταϊν-ΡένντσμπουρκΡέντσμπουργκ]] και της δεύτερης συζύγου του [[Ίνγκεμποργκ του Μεκλεμβούργου-Σβερίν]]. ΣανΩς νεώτεροςνεότερος γιος προοριζόταν για εκκλησιαστική σταδιοδρομία και έγινε αρχικά διάκονος στο ΌσναμπρουκΟσναμπρύκ, ενώ μετά τον θάνατο του επισκόπου ΝτίτριςΝτίτριχ (1403) ορίστηκε διάδοχος του. Οι δυοδύο μεγαλύτεροι αδελφοί του [[Γεράρδος ΣΤ΄ του Χόλσταϊν-ΡένντσμπουρκΡέντσμπουργκ]] και [[Αλβέρτος Β΄ του Χόλσταϊν-ΡένντσμπουρκΡέντσμπουργκ]] πέθαναν πρόωρα σε μάχες αφήνοντας τον Ερρίκο μοναδικό διάδοχο στο Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ και διεκδικητή του δουκάτου του [[Σλέσβιχ]], το οποίο είχε παραχωρηθεί ως δώρο στον Γεράρδο ΣΤΣΤ΄ (1386). Η [[Μαργαρίτα Α΄ της Δανίας]] και ο διάδοχος της [[ΈρικΕρρίκος της Πομερανίας]] το αρνήθηκαν, επειδή βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να προσαρτήσουν το [[Σλέσβιχ]] στηνστη [[Δανία]].
 
Ο ΈρικΕρρίκος της Πομερανίας έκανεσυγκάλεσε σύγκλιση τηςτην αριστοκρατίαςαριστοκρατία στο Κόλντινγκ και συνέλαβε αιχμάλωτο τον Ερρίκο Γ΄ στο νησί του Φιν,. γιαΓια την απελευθέρωση του τον ανάγκασε να πληρώσει 11.000 μάρκα και να προσαρτήσειπαραχωρήσει το [[Φλένσμπουργκ]] στηνστη Δανία για έναν χρόνο, αλλά τελικά το δέχτηκε χωρίς να πάρει χρήματα από τον Ερρίκο. Αυτό οδήγησε σε πόλεμο μεταξύ του Χόλσταϊν, του Ρέντσμπουργκ και της Δανίας,. στιςΣτις 13 Ιουλίου 1409 ο ΈρικΕρρίκος συμμάχησε με το ΝτίτμαρςΝτίτμαρσεν. Στις 12 Αυγούστου 1410 οι δυοδύο στρατοί συναντήθηκαν στο οροπέδιο κοντάτου στοΣόλερουπ στην περιοχή του Έγκεμπεκ, ο στρατός του [[Χόλσταϊν]] νίκησε και ο Δανός στρατιωτικόςστρατηλάτης αρχηγόςΜόγκενς ΜότζενΠέντερσεν ΜάνκΜουνκ έπεσε στην μάχη,. στιςΣτις 26 Μαΐου 1411 ξεκίνησαν οιειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Κόλντινγκ.
 
Η Μαργαρίτα πέθανε τον Οκτώβριο του 1412 και οι ευγενείς του Χόλσταϊν αρνήθηκαν να παραδώσουν την περιοχή στον Ερρίκο, όπως είχε συμφωνηθεί το 1411,. οΟ ΈρικΕρρίκος της Πομερανίας συγκάλεσε την αριστοκρατία στο Νίμποργκ στις 29 Ιουλίου 1413 πουκαι απαγόρευσεαποφασίστηκε να απαγορευτεί στον Ερρίκο Γ΄ να παραλάβει το δουκάτο. Τα στρατεύματα της Δανίας κατέλαβαν το Σλέσβιχ, ενώ ο Ερρίκος αναγκάστηκε να συμμαχήσει με το Αμβούργο, το οποίο δεν ήθελε κάποιον ισχυρό γείτονα. Τα στρατεύματα της Δανίας κατέλαβαν και λεηλάτησαν το [[Φέμαρν]], αλλά τα στρατεύματα του Χόλσταϊν-Ρέντσμπουργκ συναθροίστηκαν και νίκησαν ξανά κοντά στο Χάντερσλεβ,[[Χάδερσλεου]] (γερμ. Χάντερσλεμπεν) και τελικά μια νέα ειρήνη κλείστηκε στις 26 Νοεμβρίου 1420.
Στις αρχές του 1421 ο Ερρίκος Γ΄ εξελέγη επίσκοπος του Σλέσβιχ, αλλά δεν πρόλαβε να πάρει την θέση, επειδήαφού πέθανε αμέσως μετά τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.
 
==Πηγές==
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Henry III, Count of Schauenburg-Holstein}}
 
[[Κατηγορία:Οίκος του ΣάουμμπουρκΣάουμμπουργκ]]
[[Κατηγορία:Επίσκοποι του 15ου αιώνα]]
9.654

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης