Πέτρος Καλλιγάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kotika98 (συζήτηση | συνεισφορές)
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0.1
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
Γεννήθηκε στην [[Αθήνα]] και ήταν γιος του [[Παύλος Καλλιγάς|Παύλου Καλλιγά]] και της Μαρίας Μανούση. Σπούδασε στη φυσικομαθηματική σχολή του [[Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου Αθηνών]] και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη μηχανολογία<ref name="www.olympics.segas.gr"/>, στη [[Δρέσδη]]. Ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Θεσσαλίας. Αργότερα ειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική στην [[Αγγλία]].<ref name="www.olympics.segas.gr"/>
Γεννήθηκε στην [[Αθήνα]] και ήταν γιος του [[Παύλος Καλλιγάς|Παύλου Καλλιγά]] και της Μαρίας Μανούση. Σπούδασε στη φυσικομαθηματική σχολή του [[Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου Αθηνών]] και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη μηχανολογία<ref name="www.olympics.segas.gr"/>, στη [[Δρέσδη]]. Ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Θεσσαλίας. Αργότερα ειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική στην [[Αγγλία]].<ref name="www.olympics.segas.gr"/>


Διετέλεσε υπουργός εθνικής οικονομίας στην [[Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917|κυβέρνηση Αλεξάνδρου Ζαΐμη]]<ref name="ggk.gr4">[http://www.ggk.gov.gr/?p=895 κυβέρνηση Ζαΐμη], από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης</ref> καθώς και υπουργός συγκοινωνίας, ταχυδρομείων και γεωργίας στις κυβερνήσεις [[Κυβέρνηση Αναστασίου Χαραλάμπη 1922|Αναστασίου Χαραλάμπη]]<ref name="ggk.gr2">[http://www.ggk.gov.gr/?p=925 κυβέρνηση Χαραλάμπη], από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης</ref> και [[Κυβέρνηση Σωτηρίου Κροκιδά 1922|Σωτηρίου Κροκιδά]]<ref name="ggk.gr">[http://www.ggk.gov.gr/?p=928 κυβέρνηση Κροκιδά], από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης</ref>. Υπήρξε γενικός γραμματέας ([[1897]] - [[1905]]) και πρόεδρος ([[1912]] - [[1913]]) του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.<ref name="www.olympics.segas.gr">[http://www.olympics.segas.gr/olympics/gr/morph/morph2.asp?morph_ID=21 Βιογραφικό Καλλιγά],από την ιστοσελίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.</ref>, δεν αποδέχτηκε όμως την εκλογή του, καθώς και μέλος<ref name="www.haef.gr">[https://web.archive.org/web/20110205155826/http://www.haef.gr/gr/ann_report/09_10/01-14.pdf Ετήσια έκθεση Κολλεγίου Αθηνών],από την ιστοσελίδα του [[Κολλέγιο Αθηνών|Κολλεγίου Αθηνών]]</ref> του ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου του [[Κολλέγιο Αθηνών|Κολλεγίου Αθηνών]].
Διετέλεσε υπουργός εθνικής οικονομίας στην [[Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917|κυβέρνηση Αλεξάνδρου Ζαΐμη]]<ref name="ggk.gr4">[http://www.ggk.gov.gr/?p=895 κυβέρνηση Ζαΐμη], από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης</ref> καθώς και υπουργός συγκοινωνίας, ταχυδρομείων και γεωργίας στις κυβερνήσεις [[Κυβέρνηση Αναστασίου Χαραλάμπη 1922|Αναστασίου Χαραλάμπη]]<ref name="ggk.gr2">[http://www.ggk.gov.gr/?p=925 κυβέρνηση Χαραλάμπη], από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης</ref> και [[Κυβέρνηση Σωτηρίου Κροκιδά 1922|Σωτηρίου Κροκιδά]]<ref name="ggk.gr">[http://www.ggk.gov.gr/?p=928 κυβέρνηση Κροκιδά] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160314184023/http://www.ggk.gov.gr/?p=928 |date=2016-03-14 }}, από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης</ref>. Υπήρξε γενικός γραμματέας ([[1897]] - [[1905]]) και πρόεδρος ([[1912]] - [[1913]]) του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.<ref name="www.olympics.segas.gr">[http://www.olympics.segas.gr/olympics/gr/morph/morph2.asp?morph_ID=21 Βιογραφικό Καλλιγά],από την ιστοσελίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.</ref>, δεν αποδέχτηκε όμως την εκλογή του, καθώς και μέλος<ref name="www.haef.gr">[https://web.archive.org/web/20110205155826/http://www.haef.gr/gr/ann_report/09_10/01-14.pdf Ετήσια έκθεση Κολλεγίου Αθηνών],από την ιστοσελίδα του [[Κολλέγιο Αθηνών|Κολλεγίου Αθηνών]]</ref> του ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου του [[Κολλέγιο Αθηνών|Κολλεγίου Αθηνών]].


Απεβίωσε το [[1940]] στην [[Αθήνα]]. Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία Ράλλη και γιος του ήταν ο ζωγράφος [[Παύλος Π. Καλλιγάς]].
Απεβίωσε το [[1940]] στην [[Αθήνα]]. Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία Ράλλη και γιος του ήταν ο ζωγράφος [[Παύλος Π. Καλλιγάς]].

Έκδοση από την 23:45, 28 Μαΐου 2020

Πέτρος Καλλιγάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πέτρος Καλλιγάς (Ελληνικά)
Γέννηση1856
Αθήνα
Θάνατος1940
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
ΤέκναΠαύλος Π. Καλλιγάς
ΓονείςΠαύλος Καλλιγάς
ΑδέλφιαΓεώργιος Καλλιγάς
Αλέξανδρος Γ. Καλλιγάς
ΟικογένειαΟικογένεια Καλλιγά
Ο Πέτρος Καλλιγάς (δεξιά μετά τον Διάδοχο Κωνσταντίνο) σε φωτογραφία της διοργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του 1906: Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, Αλέξανδρος Μερκάτης, Σπυρίδων Στάης, Σπυρίδων Λάμπρος, Γεώργιος Στρέιτ, Διάδοχος Κωνσταντίνος, Πέτρος Καλλιγάς, Παύλος Σκουζές, Μ. Στελλάκης, Νικόλαος Θων, Κωνσταντίνος Μηλιώτης Κομνηνός.

Ο Πέτρος Καλλιγάς (1856 - 1940) ήταν Έλληνας πολιτικός και πολεοδόμος.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Παύλου Καλλιγά και της Μαρίας Μανούση. Σπούδασε στη φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη μηχανολογία[1], στη Δρέσδη. Ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Θεσσαλίας. Αργότερα ειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική στην Αγγλία.[1]

Διετέλεσε υπουργός εθνικής οικονομίας στην κυβέρνηση Αλεξάνδρου Ζαΐμη[2] καθώς και υπουργός συγκοινωνίας, ταχυδρομείων και γεωργίας στις κυβερνήσεις Αναστασίου Χαραλάμπη[3] και Σωτηρίου Κροκιδά[4]. Υπήρξε γενικός γραμματέας (1897 - 1905) και πρόεδρος (1912 - 1913) του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.[1], δεν αποδέχτηκε όμως την εκλογή του, καθώς και μέλος[5] του ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου του Κολλεγίου Αθηνών.

Απεβίωσε το 1940 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία Ράλλη και γιος του ήταν ο ζωγράφος Παύλος Π. Καλλιγάς.

Συγγράμματα

Είχε συγγράψει πλήθος έργων μεταξύ των οποίων «Μελέται περί ατμομηχανών» (Αθήνα 1885), «Σχέδιον Αθηνών» (1919)

Πηγές

  1. 1,0 1,1 1,2 Βιογραφικό Καλλιγά,από την ιστοσελίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
  2. κυβέρνηση Ζαΐμη, από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης
  3. κυβέρνηση Χαραλάμπη, από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης
  4. κυβέρνηση Κροκιδά Αρχειοθετήθηκε 2016-03-14 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κυβέρνησης
  5. Ετήσια έκθεση Κολλεγίου Αθηνών,από την ιστοσελίδα του Κολλεγίου Αθηνών

Εξωτερικοί σύνδεσμοι