Αλπακά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 2.84.156.149 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό 188.4.138.27
Ετικέτα: Επαναφορά
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
Δεν υπάρχουν άγρια αλπακά, αν και ο πιο κοντινός συγγενής τους, η [[βικούνια]], πιστεύεται ότι είναι η άγρια πρόγονός τους. Είναι βέβαια μεγαλύτερο από αυτήν.
Δεν υπάρχουν άγρια αλπακά, αν και ο πιο κοντινός συγγενής τους, η [[βικούνια]], πιστεύεται ότι είναι η άγρια πρόγονός τους. Είναι βέβαια μεγαλύτερο από αυτήν.


Τα αλπακά είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε κοπάδια, που αποτελούνται από ένα κυρίαρχο αρσενικό, τα θηλυκά και τα μικρά τους. Αν καταλάβουν κάποιον κίνδυνο από τον Εισβολέα, ειδοποιούν το υπόλοιπο κοπάδι με θορυβώδεις, απότομες εισπνοές. Το κοπάδι μπορεί να επιτεθεί σε μικρούς εισβολείς με τα μπροστινά πόδα τους, φτύνοντας και κλωτσώντας.
Τα αλπακά είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε κοπάδια, που αποτελούνται από ένα κυρίαρχο αρσενικό, τα θηλυκά και τα μικρά τους. Αν καταλάβουν κάποιον κίνδυνο από τον εισβολέα, ειδοποιούν το υπόλοιπο κοπάδι με θορυβώδεις, απότομες εισπνοές. Το κοπάδι μπορεί να επιτεθεί σε μικρούς εισβολείς με τα μπροστινά πόδα τους, φτύνοντας και κλωτσώντας.
Δεν φτύνουν όλα τα αλπακά, αλλά σίγουρα όλα μπορούν. Μπορούν να φτύσουν ακόμα και έναν άνθρωπο.
Δεν φτύνουν όλα τα αλπακά, αλλά σίγουρα όλα μπορούν. Μπορούν να φτύσουν ακόμα και έναν άνθρωπο.



Έκδοση από την 18:26, 27 Μαΐου 2020

Αλπακά

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Καμηλίδες (Camelidae)
Γένος: Λάμα (Llama)
Είδος: L. pacos
Διώνυμο
Llama pacos


Το αλπακά (Llama pacos) [1] είναι μηρυκαστικό ζώο της οικογένειας των καμηλιδών [2] της τάξης των αρτιοδακτύλων. Από το τρίχωμα του αλπακά υφαίνονται υφάσματα και βελούδα, τα οποία είναι γνωστά με την ίδια ονομασία. Τα πανέμορφα αυτά θηλαστικά είναι ενδημικά των Άνδεων στο Περού, τη Χιλή και τη Βολιβία, όπου έχουν εξημερωθεί από τη Νεολιθική εποχή.[3] Χρησιμοποιήθηκαν από τους Ίνκας για τη μεταφορά εμπορευμάτων. [4]

Μορφή

Το αλπακά μοιάζει με το λάμα, αλλά είναι πολύ μικρότερο. Έχει μακρύ λαιμό, τριγωνικά αυτιά, μικρό κεφάλι και μυτερό ρύγχος. Στο άνω χείλος έχει μια βαθιά σχισμή. Έχει ύψος περίπου 90 εκ. στο ακρώμιο και μήκος περίπου 1,5 μ. Έχει μακρύ και απαλό τρίχωμα, που μπορεί να είναι λευκό, σκούρο καστανό ή μαύρο. [5]

Ιστορία

Η ιστορία του αλπακά είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Το ζώο αυτό έχει εξημερωθεί πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι Moche, άνθρωποι που ζούσαν στο Περού το 100 μ.Χ.-800 μ.Χ., χρησιμοποιούσαν συχνά εικόνες αλπακά στην τέχνη τους. Η αρχαιότερη γνωστή καταγραφή αυτού του χαριτωμένου ζώου είναι πριν από 2.000 χρόνια.

Οι Ίνκας έδειχναν τον πλούτο τους από τον αριθμό των αλπακά που είχαν και επιδείκνυαν τις υπέροχες γούνες τους. Το εμπόριο της γούνας του αλπακά δημιούργησε μια ακμάζουσα οικονομία στο Περού. Τα μαγικά αυτά ζώα συνέχισαν να είναι πηγή πλούτου και ευημερίας για τους Ίνκας, για χιλιάδες χρόνια, μέχρι την κατάκτησή τους από τους Ισπανούς.

Οι Ίνκας καταφεύγοντας στις Άνδεις πήραν πολύ λίγα από αυτά τα πολύτιμα ζεκεζώα.

Βιολογία

Δεν υπάρχουν άγρια αλπακά, αν και ο πιο κοντινός συγγενής τους, η βικούνια, πιστεύεται ότι είναι η άγρια πρόγονός τους. Είναι βέβαια μεγαλύτερο από αυτήν.

Τα αλπακά είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε κοπάδια, που αποτελούνται από ένα κυρίαρχο αρσενικό, τα θηλυκά και τα μικρά τους. Αν καταλάβουν κάποιον κίνδυνο από τον εισβολέα, ειδοποιούν το υπόλοιπο κοπάδι με θορυβώδεις, απότομες εισπνοές. Το κοπάδι μπορεί να επιτεθεί σε μικρούς εισβολείς με τα μπροστινά πόδα τους, φτύνοντας και κλωτσώντας. Δεν φτύνουν όλα τα αλπακά, αλλά σίγουρα όλα μπορούν. Μπορούν να φτύσουν ακόμα και έναν άνθρωπο.

Το θηλυκό, μετά από περίοδο κύησης που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, γεννά ένα μικρό. Είναι φυτοφάγα ζώα και η διάρκεια ζωής τους είναι 20 χρόνια. Είναι πολύ χαριτωμένο ζώο, συνήθως φιλικό, αν και δεν του αρέσει να το αγγίζουν και είναι πολύ αστείο όταν το κουρεύουν!

http://aksioperierga.blogspot.com/2011/12/blog-post_08.html


  1. «Alpaca» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-03-02. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Alpaca&oldid=885841872. 
  2. «Camelid» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-03-11. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Camelid&oldid=887217667. 
  3. «Alpaca». Smithsonian's National Zoo (στα Αγγλικά). 25 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  4. «Οδικό δίκτυο των Ίνκα». Βικιπαίδεια. 2017-05-06. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9F%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%8A%CE%BD%CE%BA%CE%B1&oldid=6437913. 
  5. «Τα ξέρετε τα αλπακά; Είναι απόλαυση!». www.msn.com. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]