Διάμετρος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
5 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 2 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Επίσης στην [[παραβολή (γεωμετρία)|παραβολή]] ο άξονας αυτής είναι η κύρια διάμετρος αυτής. Κάθε άλλη ευθεία της παραβολής, παράλληλη προς τον άξονά της ονομάζεται "<u>διάμετρος της παραβολής</u>".<br />
Ακόμη και στην [[υπερβολή]] κάθε ευθεία που διέρχεται από το σημείο τομής των ασυμπτώτων ονομάζεται "<u>διάμετρος της υπερβολής</u>".
* Δύο ευθείες εφαπτόμενες δύο συμμετρικών (εκ των τεσσάρων) κλαδων της υπερβολής και παράλληλες προς τυχούσες διαμέτρους της υπερβολής αντίστοιχα ονομάζονται και αυτές "<u>συζυγείς διάμετροι της υπερβολής</u>".Τη διάμετρο τη βρίσκουμε σε σφαίρες όχι σε άλλα σχήματα.
 
== Στερεομετρία ==
Ομοίως και στη σφαίρα διάμετρος ονομάζεται κάθε ευθεία που διέρχεται από το κέντρο της και τα άκρα της απολήγουν στην επιφάνειά της. Ειδικά στον πλανήτη [[Γη]] κύρια διάμετρος είναι ο άξονας της Γης που διέρχεται από τους Πόλους. Τα δε άκρα της όποιας γήινης διαμέτρου χαρακτηρίζονται μεταξύ τους ως [[αντίποδας|αντίποδες]]. Όπως ομοίως χαρακτηρίζονται και τα άκρα διαμέτρου της [[ουράνια σφαίρα|ουράνιας σφαίρας]].Τη διάμετρο τη βρίσκουμε σε σφαίρες όχι άλλα σχήματα.
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης