Πέλαγος Αρκαδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Το '''Πέλαγος''' ήταν αρχαία πολίχνη στην Αρκαδία και σήμερα οικισμός του [[Τρίπολη|Δήμου Τριπόλε...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Πέλαγος''' ήταν αρχαία πολίχνη στην [[Αρκαδία]] και σήμερα οικισμός του [[Τρίπολη|Δήμου Τριπόλεως]].
Το '''Πέλαγος''' ήταν αρχαία πολίχνη στην [[Αρκαδία]] και σήμερα οικισμός του [[Τρίπολη|Δήμου Τριπόλεως]].


Το ''Πέλαγος'' βρίσκετε στα 670μ. (υψόμετρο), απέχει 4 χιλ. από την [[Τρίπολη]] , πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και απο το 1998 με τον νόμο Καποδίστρια συνενώθηκε με τον δήμο Τριπόλεως. Σύμφωνα με την απογραφή του [[1981]] <ref>[http://hellas.teipir.gr/Thesis/Tripolh/main.htm Δήμος Τριπόλεως]</ref>είχε 114 κατοίκους ενώ σε αυτή του [[1991]] <ref>[http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/pelagos.htm arcadia.ceid.upatras.gr]</ref>είχε 148 κατοίκους.
Το ''Πέλαγος'' βρίσκετε στα 670μ. (υψόμετρο), απέχει 4 χιλ. από την [[Τρίπολη]] , πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και από το 1998 με τον νόμο Καποδίστρια συνενώθηκε με τον δήμο Τριπόλεως. Σύμφωνα με την απογραφή του [[1981]] <ref>[http://hellas.teipir.gr/Thesis/Tripolh/main.htm Δήμος Τριπόλεως]</ref>είχε 114 κατοίκους ενώ σε αυτή του [[1991]] <ref>[http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/pelagos.htm arcadia.ceid.upatras.gr]</ref>είχε 148 κατοίκους. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία πολίχνη που υπήρχε σύμφωνα με τον Παυσανία στην περιοχή.





Έκδοση από την 07:43, 13 Δεκεμβρίου 2007

Το Πέλαγος ήταν αρχαία πολίχνη στην Αρκαδία και σήμερα οικισμός του Δήμου Τριπόλεως.

Το Πέλαγος βρίσκετε στα 670μ. (υψόμετρο), απέχει 4 χιλ. από την Τρίπολη , πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και από το 1998 με τον νόμο Καποδίστρια συνενώθηκε με τον δήμο Τριπόλεως. Σύμφωνα με την απογραφή του 1981 [1]είχε 114 κατοίκους ενώ σε αυτή του 1991 [2]είχε 148 κατοίκους. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία πολίχνη που υπήρχε σύμφωνα με τον Παυσανία στην περιοχή.


Αρχαίο Πέλαγος

Σύμφωνα με τον Παυσανία , ο οποίος το αποκαλεί χωρίον , απο εκεί περνούσε ο αρχαίος δρόμος Μαντίνειας - Τεγέας. Βρισκόταν σε δάσος από Δρύες και πολύ κοντά στο ιερό του Ποσειδώνα. [3]


Αναφορές

  1. Δήμος Τριπόλεως
  2. arcadia.ceid.upatras.gr
  3. XI. μετὰ δὲ τὸ ἱερὸν τοῦ Ποσειδῶνος χωρίον ὑποδέξεταί σε δρυῶν πλῆρες, καλούμενον Πέλαγος, καὶ ἐκ Μαντινείας ἡ ἐς Τεγέαν ὁδὸς φέρει διὰ τῶν δρυῶν....Παυσανία Αρκαδικά